Hyrbil i Italien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Italien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Italien

Här får du tips för att hyra bil i Italien och åka på en härlig bilresa. Det är relativt enkelt att hitta en bra hyrbil, men det finns några saker att tänka på när du ska hyra i Italien. En hyrbil är perfekt för att på egen hand utforska Italiens vackra och varierande regioner. Se längre ner för tips på fina körvägar och platser.

Bilresa i Italien

På en bilsemester i Italien väntar många fantastiska destinationer och roadtrips mellan spännande städer, medelhavskust och böljande inland. Här är några av de mest populära destinationerna att hyra bil i Italien.

Regler för att hyra bil i Italien

 • Körkort: Föraren måste haft körkort i minst ett år.
 • Åldersgräns: Det går att hitta hyrbilsbolag som hyr ut från 19 år. Det tillkommer dock i princip alltid en extra avgift för förare under 25 år. För dem mellan 19-22 kan den vara hyfsat hög, t.ex. €20 per dag, se hyresvillkoren. Många bolag har 75 år som maxålder.
 • Bränsle: Full-till-full policy innebär att tanken är full när hyrbilen hämtas och ni lämnar tillbaka bilen med full tank. Annars tillkommer avgifter och ofta en ganska dyr tankning.
 • Deposition: Det krävs ett kreditkort för att betala depositionen, det vill säga vanliga betalkort godkänns inte. Se till att det finns tillräckligt med kredit på kortet så att depositionen kan reserveras.
 • ID: För EU-medborgare krävs giltigt ID eller pass för att få hyra bil. Vi rekommenderar att visa upp passet.
 • Vinteravgift: I områden där det finns risk för snö och halka under vintern (mellan 15:e november och 15:e april) tillkommer en vinteravgift på €4.50 + skatt per dag. Om ni vill ha snökedjor så välj till det vid bokning.
 • Fri körsträcka: Normalt har hyrbilarna fri körsträcka. Om ni hyr längre än 29 dagar är det vanligt med en gräns på 300 mil innan det börjar kosta per kilometer.
 • Hastighetsbegränsningar: 130 km/h på Autostrada, 110 km/h på motorvägar, 90 km/h utanför städer och normalt 50 km/h i städer. Böter för fortkörning är från €180 och uppåt.
 • Internationellt körkort: Behövs inte om man har ett svenskt körkort. Internationella körkort behövs för dem med körkort som inte är skrivna med latinska bokstäver.
 • Läs mer här om internationellt körkort

Försäkring – självrisk och deposition

Via oss har hyrbilarna alltid trafik- och vagnskadereducering och stöldskydd som ingår i priset. Ibland finns det specialerbjudande hos vissa bolag som erbjuder 0 kr i självrisk. Du ser detta om du söker i sökmotorn. Annars är självrisken normalt samma belopp som depositionen är. Ni kan ofta välja till självriskeliminering vid bokningen om ni är intresserade av det. Storleken på depositionen varierar annars beroende på bolag och finns från några hundra euro, även om det inte är ovanligt med större deposition på över €1000. Klicka på “Hyresvillkor” för att se exakt (sök på deposition till exempel).

Väl på plats rekommenderar vi att inte välja till någon försäkring som erbjuds i Italien. Det är aldrig en bra affär. Det är viktigt att ha med ett kreditkort (ej betalkort!) som täcker depositionen.

Tillägg vid bokning

Om ni behöver extrautrustning såsom barnstol, GPS eller snökedjor, lägg till det vid bokningen. Extrautrustning läggs till som en förfrågan och tillgängligheten garanteras inte. Ni betalar för tilläggen på plats i Italien.

Övrig tips för att hyra bil i Italien

 • Välja hyrbil. Om ni ska köra mycket på vägar med höga hastigheter så rekommenderar vi att välja en lite större hyrbil för säkerhetens skull. De allra minsta hyrbilarna i Italien är mycket små och har bara två dörrar. Om ni inte ska köra så långt och det är på sommarhalvåret, så är ett tips att prova att hyra en cab för en dag för en häftig semesterupplevelse! Om ni vill kunna ta er in i gamla, små landsbygdsstäder med slingrande gränder så kan en lite mindre eller mellanstor bil vara enklast.
 • Låsa bilen. Precis som i många andra delar av Europa är det viktigt att bildörrarna är helt stängda innan ni låser dörren, för annars är det inte alltid att centrallåset låser. Se också till att ta med dig värdesaker från hyrbilen när du lämnar den.
 • Hyrbilsbolag i Italien. I Italien finns på vissa ställen, precis som i Spanien, bolaget Goldcar och vi rekommenderar att inte boka med dem. De använder tyvärr många fula tricks som man vill undvika under en bilresa.
 • Utsikt över Cortona - perfekt för hyrbilen

Tips för att köra bil i Italien

 • Parkering. En promenad längs valfri gata i Italien visar att det är mycket vanligare med plåtskador på bilarna där. Italienarna tänker inte riktigt om bilar som vi svenskar. De bryr sig helt enkelt inte så mycket om plåtskador och repor. Det är såklart något att tänka på innan man parkerar sin hyrbil på utsatt läge längs en smal väg. Läs mer om parkeringsregler nedan.
 • Trafiken. Bilkörningen i Italien är aggressivare än i Sverige. Ta det bara lugnt så är det ingen fara. Om du tycker det är knepigt att navigera på små ytor så kan det vara bra att undvika att köra i centrala Rom eller i rusningstrafik i andra italienska storstäder.
 • Google Maps. Någon form av GPS eller att hålla koll på Google Maps är rekommenderat, särskilt på landsbygden. Även i städer så att du kan fokusera på körningen i stadstrafiken istället, och slippa försöka läsa de många vägskyltarna samtidigt. Tänk på att du kan cacha offlinekartor i Google Maps.
 • Avgifter. De stora motorvägarna, s.k. autostrada, kan ha avgifter, men det kan det vara värt för att köra på säkra stora vägar som är i bra skick.

Parkera i Italien

Du har ett par val när du ska parkera i Italien. Du kan parkera i ett allmänt parkeringshus/parkeringsplats, som ofta är budgetvänliga och brukar finnas i utkanten av centrum. Mitt i centrum och i samband med sevärdheter brukar det finnas privata parkeringsplatser som är dyrare. Det är alltid bra att kolla med ditt hotell om det ingår fri parkering hos dem. Ibland är hotellets parkering gratis och en bra utgångspunkt för att utforska staden, och ibland har hotellet ett samarbete med en avgiftsparkering i närheten. Du kan också leta efter gatuparkering som utmärks av olika färger.

Färger för gatuparkering

Färgerna på parkeringsplatserna indikerar vilken typ av parkering det är. Vit markering är gratis parkering (läs på skylten så att det inte gäller restriktioner som “Solo Autorizzati” eller “Solo Residenti,” då det är gratis endast för boende och behöriga). Gul markering är inte tillåtet att parkera på; gul färg indikerar att platsen reserveras för boende, handikappade eller för leveranser. Gröna zoner innebär parkering förbjuden under arbetsdagar mellan utsatta tider.

Blå markering är avgiftsparkering eller parkering med P-skiva. För betalparkering så ska du betala i automaten och lägga biljetten tydligt framme i bilfönstret. i P-skivan är en blå disk, ”disco orario” där du ställer in tiden för din parkering. P-skivan ska finnas i handskfacket i din hyrbil. Om du saknar en p-skiva så finns det att köpa på de flesta bensinstationer.

 • Vit: Gratis parkering
 • Blå: P-skiva eller betalparkering
 • Gul: Parkering endast för boende, handikapparkering eller för leveranser.

Läs på parkeringskyltar

Även om du ser färgen på gatan så var noga med att läsa parkeringsskyltarna efter övriga restriktioner och tider. Du ser också på skylten om en blå linje betyder avgiftsparkering eller p-skiva. En bild av två hammare på skylten indikerar att tiderna gäller arbetsdagar måndag-lördag. Ett kors indikerar söndagar och helgdagar.

Om du har problem med att tyda parkeringskylten så är ett tips att fråga på ett närliggande café eller någon förbipasserande, om du inte kan hitta en parkeringsvakt. Du hittar alltid entusiastiska lokalbor som är villig att hjälpa dig till rätta!

Begränsade trafikzoner: Zona Traffico Limitato (ZTL)

Många italienska städer har infört begränsade områden som utmärks med en ZTL-skylt. Detta gäller zoner i centrum där endast invånare och hotellgäster får köra. Om ditt hotell ligger i en ZTL-zon så kan du be hotellet om ett tillstånd. Det kan också finnas utsatta tider då bilar är tillåtna i centrum.

Planera resa till Italien

Italien har något för alla smaker och önskemål under en resa. Här finns både spännande storstäder med mycket historia och puls, och små idylliska byar med avslappnad atmosfär. Italien består av 5 regioner som alla har sin speciella karaktär med varierande landskap och unika sevärdheter, och det är värt att göra lite research baserat på vad du är ute efter.

Besök det grönskande vinlandskapet i Toscana- som utforskas bäst med hyrbil- eller kör längs Adriatiska kusten för fantastiska vyer av det turkosa havet. Här finns skidresorterna och sjölandskapet i norra Italien och den berömda matkulturen i mellersta delen av landet, och på den södra spetsen väntar Siciliens unika kultur. Om du vill åka på en längre roadtrip och återlämna hyrbilen i en annan stad än du hämtade i, så kan du se om du kan boka en envägshyra.

Roadtrip i Italien

Italiens varierande landskap är perfekt för att hyra bil och åka på bilsemester. Landets välskötta vägar går längs dramatiska berg, glittrande kustlinjer och historiska städer. Det finns gott om oförglömliga körvägar och rutter, och smarta strategiska utgångspunkter som låter dig se så mycket som möjligt. Via länken nedan kommer några tips på vägar med fantastiska utsikter utanför bilrutan, samt förslag på hur du kan lägga upp din Italien-roadtrip.

Hyrbil ger en härlig frihet och flexibilitet att utforska det äkta Italien! Var noga med att boka din hyrbil innan din resa för att vara säker på att bilen du vill ha finns ledig vid din ankomst. Hos Hyrbil24 har du alltid fri avbokning och kan boka hyrbil tryggt i god tid inför din roadtrip.

Vad tycker du om den här sidan?

(63 röster, betyg: 4.31 av 5)