Hyrbil i Kanada

Hitta bäst pris på hyrbilar i Kanada genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Kanada

Det finns stora likheter med att hyra bil i Kanada och i USA. Alla bilar är automatväxlade och de billigaste priserna på hyrbil hittar man oftast på flygplatserna. Utbudet är oftast väldigt stort och bilarna håller hög kvalitet.

Billig bensin

Priserna för bränslet i Kanada varierar mellan olika provinser, där till exempel Alberta inte har någon bränsleskatt alls. Bensinpriserna presenteras i Kanada som CAD dollar/liter vilket är lättare för oss svenska att relatera till än amerikanerna som använder volymenheten gallon (1 gallon = 3,8 liter) I de större städerna kostar bensinen normalt runt 1,2 CAD = 8 SEK vilket är ca 5 kronor billigare per liter än i Sverige.

Köra bil i Kanada

Från Vancouver på västkusten i delstaten British Colombia till Kanadas största stad Toronto, i delstaten Ontario vid östra delen av the Great Lakes är avståndet mer än 400 mil. Kanada är alltså ett mycket stort land och därför är skillnaderna stora var i landet man kör bil. I det stora hela kan man säga att det är ganska likt USA att köra bil i.

  • Trafikreglerna liknar det som gäller i USA där en av de största skillnaderna från Sverige är att man får svänga höger vid rödljus (förutom i Montreal). De flesta och viktigaste trafikskyltarna är lätta att förstå och hastigheten som används är km/h.
  • Trafiken varierar mycket mellan olika platser. I storstäder som Vancouver och Toronto kan det i rusningstrafik vara väldigt mycket bilar som skapar köer. I Vancouver kan det lätt bli köbildning vid rusningstrafiken från och till downtown då detta sker till stor del över olika broar, vilket ger en viss flaskhalseffekt.
  • Parkering är oftast lätt att förstå i Kanada. Du parkerar i princip alltid i trafikens riktning, och under vintertid stängs vissa gator av för plogning. Läs noga på skyltarna om vilka tider och platser som gäller så ska det inte vara något problem. Avgiftsparkering kan vara med betalautomat på gator, i allmänna parkeringshus eller hos en parkeringsvakt.
  • En skillnad är vägskyltarna i vissa delar av Kanada. Skyltar är på engelska i den största delen av landet, men i Quebec är skyltarna på franska och i Ottawa och New Brunswick används båda språk.
  • Vägkorsning vid Squamish i Kanada

Upptäck Kanada

Storstäder

Kanada har många spännande och häftiga storstäder med mycket att utforska och uppleva. Här behövs hyrbil för att ta sig till städernas sevärdheter, men trafiken är vanligtvis inte svår att hantera. Det är härligt att kunna kombinera ett storstadsbesök med en minnesvärd roadtrip!

Toronto

Toronto ligger i södra provinsen Ontario och är ett populärt resmål. Staden bjuder på mycket intressant och kreativ kultur, och ligger dessutom nära fantastisk natur och härlig kust. Flera av Kanadas främsta attraktioner ligger inom bekvämt köravstånd, som det massiva vattenfallet Niagara Falls. Från Toronto är det också lätt att ta sig vidare med hyrbil till städer som Montreal och huvudstaden Ottawa.

Vancouver

Den vackra storstaden Vancouver är en omtyckt destination för sitt härliga läge mellan berg och hav. I staden är det aldrig långt till naturupplevelser och äventyrsaktiviteter. I regionen finns mycket att utforska, som kända skidresorten Mount Whistler och ön Vancouver Island. På Vancouver Island kan du bland annat besöka den charmiga staden Victoria och åka på valsafari. Vancouver ha också ett bra läge för en längre roadtrip till Rocky Mountains. Du kan antingen köra tillbaka till Vancouver eller avsluta resan i Calgary, se nedan.

Calgary

Om du vill uppleva de legendariska Rocky Mountains i provinsen Alberta på nära håll, så är staden Calgary en bra utgångspunkt. I Calgary finns bra möjligheter att hyra bil och åka på roadtrip in i “The Rockies”. Från Calgary kan du köra mot Banff National Park och vidare upp längs Icefields Parkway till Jasper, som ligger mitt bland bergen. Längs vägen väntar fantastiska vyer över berg, tät skog och glaciärer. I Banff National Park finns även sjön Lake Louise som är en berömd attraktion för sitt turkosa vatten från de omgivande glaciärerna.

Planera en roadtrip

Kanada är världens näst största land till ytan så alternativen på olika roadtrips är många och långa. De flesta av de 34 miljoner invånarna bor i södra Kanada, ganska nära USA. En bit norrut är det ofta väldigt få invånare med spektakulär natur. För den som vill uppleva Kanada rekommenderar vi en roadtrip i British Colombia med start i Vancouver. Norr om Vancouver kan man köra bland berg och kust.

Några andra tips på natursköna vägar är Icefields Parkway mellan Banff och Jasper, The Cabot Trail i Nova Scotia, och flera rutter längs den massiva Trans-Canada Highway som går förbi fantastisk och varierande natur och spännande städer i alla tio provinser. Det rekommenderas verkligen att hyra bil och planera en roadtrip om du vill uppleva Kanada!

Fantastisk natur

Kanada har fantastisk natur som är som bäst att njuta av på sommaren. Landskapet skiftar från en provins till en annan och på en roadtrip får du verkligen uppleva storslagna och varierande landskap. Här finns allt från sandig kust till urskog, majestätiska berg, böljande vinlandskap, kristallklara sjöar och glaciärer. Att vandra eller prova andra naturaktiviteter är ett härligt sätt att komma nära den kanadensiska vildmarken. I Alberta och British Columbia finns de fantastiskt fina nationalparkerna Banff National Park i Rocky Mountains och Yoho National Park med otrolig vildmark med azurblåa sjöar.

I Alberta finns också Jasper National Park med glaciärer och sagolik skog i Rocky Mountains. Pacific Rim National Park på Vancouver Island är populär för surfing, fina kustvyer och strandnära vandring på West Coast Trail.

Skidåkning

Kanada är känt för sin skidåkning. Den bästa och största anläggningen är Whistler som ligger 2 timmar norr om Vancouver med bil. Bara bilturen upp från Vancouver till Whistler, längs Sea to Sky Highway (Highway 99), är magnifik med fin utsikt och vackra sjöar. Sea to Sky Highway anses vara en av världens vackraste rutter trots sin korta sträcka. En annan skidresort är vid Lake Louise, som ligger i hjärtat av Rocky Mountains. Här får du fantastiska utsikter över dalen från backarna. Sun Peaks är Kanadas näst största skidområde efter Whistler och är populärt bland familjer.

Var alltid uppmärksam på trafiken och väglaget om du kör under vintermånaderna, då vädret kan skifta snabbt i Kanada och det är bra att hålla sig uppdaterad. Oavsett vilken årstid du besöker landet så finns det mycket att uppleva med hyrbil i Kanada!

Vad tycker du om den här sidan?

(21 röster, betyg: 4.67 av 5)