Hyrbil i Spanien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Spanien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Spanien

Spanien är en klassisk destination för en bilsemester. Här förklarar vi det viktigaste man bör känna till när man ska boka en hyrbil i Spanien. Det är billigt att hyra bil i Spanien, i alla fall om man bokar sin hyrbil på rätt sätt. Tyvärr förekommer det en del trixande av framförallt lokala hyrfirmor. Lägg några minuter på att läsa våra tips för att inte bli lurad på din bilresa!

Bilresa i Spanien

På en bilsemester i Spanien väntar destinationer med spännande städer, vacker landsbygd, medelhavskust och klassiska semesteröar. Här är några av de mest populära destinationerna att hyra bil i Spanien.

Regler för att hyra bil i Spanien

 • Du måste ha haft körkort i ett år för att få hyra bil i Spanien.
 • Åldersgränsen för att hyra bil i Spanien är normalt 21 år. För förare mellan 21 och 25 år tillkommer ofta en avgift på mellan €5 och €20.
 • Ta med kreditkort för att betala deposition. Utan kreditkort kan du tvingas betala en dyr extraförsäkring, som går att läsa mer om under “försäkring”. För dyrare hyrbilar kan det ibland till och med krävas två kreditkort. Notera att ett betalkort (där pengarna dras från ett konto direkt) inte räknas som kreditkort.
 • En del bolag kräver att föraren kan visa upp sitt pass.

Försäkring för hyrbil

En bra försäkring är naturligtvis viktigt och det ingår när du bokar hyrbil genom oss. En del bolag erbjuder dessutom hyrbilar med 0 kronor i självrisk. Klicka på ”Hyresvillkor” för respektive bil i sökresultaten för att ta reda om så är fallet. Alla bolag erbjuder extraförsäkringar på plats och vår starka rekommendation är att inte ta några av dessa!

Om ni nödvändigtvis vill ha försäkring för ovanliga olyckor, som om en ytterbackspegel går av, lägg till den vid bokningen för att inte betala överpris på plats. Tänk på att ta med ett kreditkort för att betala eventuell deposition. Betalkort godkänns inte. Vissa bolag kan kräva att en extraförsäkring köps om ni inte har med ett kreditkort. En del bolag använder en relativt hög deposition för att få kunder att välja en extraförsäkring, gå inte på det tricket.

Firmor med speciell bränslepolicy

De allra billigaste hyrbilarna som listas har en annorlunda bränslepolicy. Vid sökning står det ”Köps vid upphämtning (Delåterbetalning)” under ”Bränslepolicy”. Det innebär att man måste betala för bränslet när man hämtar bilen. Det är viktigt att känna till att dessa bolag tar en avgift för den här ”tjänsten”.

Goldcar tar till exempel €16 – €42, beroende på hur stor hyrbilen är. Andra bolag tar ofta runt €25. Detta går att se i hyresvillkoren under rubriken ”Bränslepolicy” vid sökningen. För att undvika den här avgiften, välj en hyrbil med bränslepolicy full-till-full.

Tips: För att hitta den billigaste hyrbilen måste man jämföra bilarna med olika bränslepolicy. Om det känns omständigt, välj en bil med full-till-full för att undvika överraskningar!

Vi rekommenderar att inte boka med bolag som inte har full-till-full, då det ofta tillkommer dolda avgifter. Om ni ändå väljer att göra det, kan det trots allt bli lite billigare ibland, men se till att komma tillbaka med full tank så att ni får maximal återbetalning. Bensinen de fyller upp med är inte billig. En annan nackdel med dessa bolag är att väntetiden för att hämta ut bilen kan vara mycket lång. Ta en titt på betygen på hyrbilsfirman i sökningen.

Tillägg vid bokning

Det är oftast bäst att lägga till extrautrustning redan när du bokar hyrbilen. Väl på plats i Spanien finns en risk att det ni vill ha inte finns tillgängligt. Hos många hyrbilsfirmor ingår en extra förare, och om man vill ha fler måste man betala extra. Andra saker som går att lägga till är:

 • GPS – speciellt användbart i Spanien då det kan förekomma märkliga u-svängar för att komma i rätt riktning.
 • Bälteskudde (4-11 år), bilbarnstol (1-3 år) eller babystol (0-1 år). Hos de flesta flygbolag (Ryanair undantaget såklart) är det gratis att ta med både barnvagn och bilbarnstol på flyget. Läs mer om bilbarnstol här
 • Tillgängligheten kan dock inte garanteras om du hyr av hyrbilsfirmorna och därför kan det vara en fördel att ta med sig det man behöver själv.

Att köra bil i Spanien

Spanien har mer olycksdrabbade vägar än i Sverige, så som turist är det bra att ta det något försiktigt när du ska köra i Spanien för första gången. Använd Google Maps eller GPS så att du kan fokusera på trafiken och slipper leta skyltar medan du kör. Likheterna är stora mellan länderna, men det finns ett par saker att tänka på.

 • Vissa större vägar med två filer, som t.ex. A-7 längs med södra kusten, har ofta inte avfart- och påfartsvägar. Istället kör bilar på och av direkt vid högerfilen vilket gör att det är viktigt att accelerera fort när man kör på och svänga av snabbt. Se upp för bilar som ska köra på, håll gärna till i vänsterfilen på dessa vägar om det är möjligt.
 • Större motorvägar har avgifter. Det är skyltat när man kör in på en motorväg som tar vägavgifter.
 • Spanien använder mycket rondeller! Rondellerna är ofta flerfiliga och högt trafikerade i storstäder, så tar det lugnt när du ska köra in och ut ur rondellen.
 • På dagen kör de flesta bilar utan halvljus. Glöm inte att sätta på ljuset vid mörkerkörning!
 • Hyrbil i Barcelona

Planera resa till Spanien

Spanien är ett klassiskt resmål för en bilsemester, mycket på grund av hur enkelt det är att hyra bil i landet men också för sin stora variation i sevärdheter, klimat och landskap. Här finns allt ifrån exotiska semesteröar till myllrande storstäder. Landet är perfekt att utforska med hyrbil, då det finns många vackra platser att se på vägen mellan destinationer. Hyrbil förhöjer verkligen din resa med frihet och flexibilitet att stanna när du vill, vilket är grunden för en minnesvärd upptäcksresa i ett annat land!

Spanien: Regioner och klimat

Spanien har hela 17 regioner och både klimat och miljöer varierar mycket genom landet. Spanien gränsar mot Frankrike i nordväst med bergskedjan Pyrenéerna emellan, som utgör ett dramatiskt landskap i norra Spanien. I nordöst väntar Baskien och Kataloniens berg, vackra floder och gröna dalar. Norra Spanien har ett fuktigare och svalare klimat med fler regndagar än södra Spanien. Låt inte det avskräcka dig; här väntar intressanta kulturstäder, spännande mat och häftiga roadtrip-vägar.

Mellersta Spanien (regionerna Castilla y Leon, Castilla La Mancha) består av den vidsträckta mesetaplatån som är känd för sitt torra klimat med heta och torra somrar och relativt kalla vintrar. Här kan du bila på ikoniskt raka vägar i öppna landskap! Den centrala landsbygden är vacker med medeltida lämningar och många kulturskyddade småstäder med lång historia.

Andalusien i södra Spanien bjuder på ökenmiljöer och tropiska växter och medelhavsklimat, och Andalusien räknas som den varmaste regionen i Spanien. Hela den östliga medelhavskusten har ett härligt milt klimat med torrast och varmast väder på södra östkusten (Costa del Sol, Costa TropicalCosta Blanca) och något kyligare och fuktigare väder på nordkusten (Costa Brava) i Katalonien. Andalusien och hela medelhavskusten är mycket populära och solsäkra regioner för att hyra bil och göra en roadtrip i Spanien!

Ögruppen Kanarieöarna ligger i Atlanten utanför Afrikas kust och njuter av subtropiskt klimat med milda temperaturer året runt. Kanarieöarna är hett på sommaren och vädret är ofta stabilt mellan 15-20 grader under vintern. Ön Mallorca har medelhavsklimat med långa, heta somrar och relativt milda vintrar med en genomsnittlig maxtemperatur på 17 grader i mars. Grannön Menorca har samma klimat men har mer regn och starka vindar, särskilt under hösten. Under sommaren är vindarna däremot väldigt välkomna i hettan!

Det är kort sagt rekommenderat att göra lite research innan din bilresa beroende på vad du vill uppleva! I artikeln om Roadtrip i Spanien nedan har vi samlat info om var det är bäst väder för en bilsemester i Spanien.

Bila i Spanien: Fina vägar

Att hyra bil och åka på roadtrip i Spanien är det bästa och roligaste sättet att se landet, och här finns många härliga och historiska körvägar. Kör längs vindlande kustvägar med det glittrande medelhavet utanför bilrutan, eller få en häftig körupplevelse på vägar högt upp bland bergen. En särskild vacker rutt är mellan Barcelona och Montserrat med fantastiska utsikter över berg och dalar. Upptäck vackra nationalparker och olivlundar i Andalusien eller de snirklande vägarna i natursköna Picos de Europa i norra Spanien.

Lägg rutten genom den blommande dalen Valle de Jerte, eller vid dramatisk och klippig kust längs Costa da Morte. Förundras över de gamla kvarnarna längs Ruta de los Molinos i Toledos öppna landskap som för tankarna till Don Quixote. För att se södra Spaniens pittoreska småbyar, kör längs Ruta de los Pueblos Blancos genom byarna med klassiska vita stenhus. Om du vill utforska västkusten är ett tips att göra en roadtrip längs havet mellan Alicante och Barcelona. Då får du också uppleva andra fina städer som Tarragona och Valencia under samma resa. Via länken nedan har vi samlat tips på både längre och kortare roadtrips i Spanien som vi hoppas kan inspirera till nästa bilsemester!

Det finns många bra utgångspunkter för att hyra bil i Spanien, och sedan är bara att styra hyrbilen dit du känner för! Undersök om du kan boka en envägshyra för att återlämna hyrbilen i på annan ort.

Vad tycker du om den här sidan?

(105 röster, betyg: 4.17 av 5)