Hyrbil i Los Angeles

Hitta bäst pris på hyrbilar i Los Angeles genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Hyrbil i Los Angeles

För en lyckad upplevelse i Los Angeles är en hyrbil nästan nödvändigt. Att ta sig runt med hjälp av bussar och taxi är mycket tidskrävande och det blir nästan alltid dyrare i slutändan. Det finns gott om hyrbilskontor runt hela Los Angeles. Det enklaste och bästa är att hyra på flygplatsen vid ankomst.

Hyr bil vid ankomst till flygplatsen (LAX)

Eftersom Los Angeles är en stad där bil verkligen behövs är det bäst att hämta upp hyrbilen direkt efter att man har landat på flygplatsen. När du anländer till flygplatsen är det bara att följa skyltarna mot “ground transportation”. Här hoppar du enkelt på en buss som tar dig till biluthyrningen. Kolla din bokning vilket bolag som du har hyrt bil hos, så att du inte tar fel buss.

Här kan du läsa mer om att hyra bil på LAX.

Hyrbilen ska lämnas tillbaka på samma plats där den hämtades om man har valt detta. De olika hyrbilsföretagen ligger inte på samma ställe även om de ligger nära varandra. Efter att bilen är lämnad finns det en gratis buss som kör er till de olika terminalerna på flygplatsen.

Adresser till de största biluthyrarna

Parkering i Los Angeles

Parkering i Los Angeles kan vara svårt för både stadens invånare och besökare. Men det finns ett par saker som kan underlätta och vara bra att tänka på. Varje distrikt kan ha sina egna regler gällande parkering, tid och avgift, så läs noga på skyltar. Bara för att det finns en parkeringsplats betyder det inte att du alltid får stå där – vissa områden i centrala LA har exempelvis särskilda restriktioner under rusningstrafik. I förorter och mindre kommersiella områden är det vanligare med kostnadsfri parkering. Var dock uppmärksam så att det inte är en maxgräns på parkeringen.

Parkeringsautomater

På många ställen i LA finns ”parking meters”, parkeringsautomater på trottoaren som oftast accepterar både kort och mynt. De flesta har en maxgräns på ett par timmar, och avgiften kan variera i olika områden. Om det inte finns en automat, titta på trottoarkanten om det finns ett nummer och se dig om i området efter en betalstation. På betalstationen får du skriva in samma nummer och betala en avgift. Var uppmärksam om du ställer dig på sidogator eller i ett bostadsområde, ”Residential area”, för då krävs ibland ett tillstånd enligt skylten. Var även försiktig så att du inte blockerar någons uppfart – då kan din bil snabbt bli bortforslad och det kostar att få ut den igen igen.

Valet

Om du ska till ett event i Los Angeles så finns det sannolikt tillgängliga parkeringsplatser och garage med avgifter i krokarna. Många hotell, underhållningslokaler, restauranger och köpcentrum i LA har numera ”Valet”, det vill säga en person som parkerar din bil åt dig mot en kostnad. Detta kan spara dig både tid och frustration, även om det ibland kan ta tid att få ut bilen igen om det är mycket folk som väntar.

Färgers betydelse på trottoarkanten

När du kör i LA lär du se olika färger längs trottoarkanterna. Rött betyder att parkering och att stanna är helt förbjudet oavsett tid. Gult betyder att det är en avsedd avlastningsplats under tiderna på skylten. Vitt innebär att du får hämta eller lämna av passagerare, men inte parkera eller stå längre än 5 minuter. Grönt innebär tillåten korttidsparkering i enlighet med skyltens tider. Blå trottoarkant är avsedd för handikapparkering. Om du misstänker att din hyrbil har blivit bortforslad ska du ringa till den lokala Los Angeles polisen och ha info om bilen registreringskylt redo.

Parkeringshus i LA

Att parkera i ett centralt parkeringshus är ett alternativ om du planerar att stå under en längre stund. Det kan annars tendera att gå onödig tid till att leta efter parkeringsfickor. Los Angeles har många stora parkeringshus och garage som ofta är skyltade längs de större vägarna. Det bästa kan vara att söka efter tillgängliga parkeringshus eller garage i Google Maps som ligger nära din destination. Se stadens parkeringsplatser på karta via länken nedan.

Parkering på stranden i Los Angeles

De allra flesta stränder i Los Angeles erbjuder stora parkeringsytor mot en avgift för sina besökare. Exempel är Santa Monica och Venice Beach som har parkeringar precis vid sanden. Vissa stränder kan tillhöra grönområden, ”State Parks” och andra kan tillhöra The County Park eller staden, och då kan avgifter och betalsätt variera. Ibland kan stränder i State Parks vara gratis, och då finns en skylt med texten ”Beach Access Free”.

På många stränder i LA gäller en fast avgift för en dagsparkering på stranden, och du betalar när du åker in på strandområdet. På andra stränder kan det vara timparkering genom en parkeringsautomat eller biljett. Efter att du har betalat ska du alltid visa parkeringstillståndet tydligt bakom bilrutan vid förarsidan. Betalstationerna ska acceptera både kort och kontanter. Var uppmärksam på att det kan vara väldigt fullt på stränderna på helgdagar – och bli trafikköer när alla ska hem från stranden samtidigt – och det kan vara bra att vara ute i god tid.

Här kan du komma till alla parkeringsplatser vid stränder i LA genom att följa länken på sidan.

Att köra i LA: Tips

Det finns ett par saker som kan vara bra att veta när du kör bil i Los Angeles. Trafiken i staden är känd för att ofta stå stilla, men med lite planering går det fint att ta sig runt trots bilköer. Det bästa tipset för att undvika köer så gott det går är att använda sig av navigationsverktyg och jämföra alternativa rutter. Det kan vara bra att tänka på att trafiken är som värst på vardagar mellan kl. 07-10 och eftermiddagar kl. 16-19, och utanför tiderna är det oftast bara mindre stockningar. Om motorvägar är belamrade är det rekommenderat ta så kallade “surface streets”, det vill säga alternativa vägar som inte är motorvägar. På helgkvällar kan det vara särskilt tung trafik i Downtown och Hollywood.

  • Nedskräpning och mobil innebär böter. Nedskräpning, ”Littering” från fordon innebär böter på 1000$ i Kalifornien. Det är olagligt att prata i mobiltelefon när du kör utan att använda hands-free, och kommer också resultera i böter.
  • Carpool Lanes. När du kör på motorvägarna kommer du se skyltar med ”Carpool lane” längst till vänster. Carpool innebär en samåkningsfil som är reserverad för fordon med flera passagerare. Du lär se att det ofta är endast en person i de flesta fordon längs motorvägarna i och runt LA, och därav kan Carpool Lane vara relativt tom.
  • Tuta sparsamt. Var restriktiv med tutan i LA-trafiken. Vanligtvis använder stadens invånare bara tutan om det är en varning för direkt fara, eller om någon ses prata olagligt i mobilen och missar att ljusen slår om. Det är inte lönt att tuta för att trafiken står still – vilken den ofta gör.
  • Var noga med avfarter. När du kör längs motorvägen kan du upptäcka att flera avfarter kan ha samma eller liknande namn. Det är därför lätt att köra av fel, varpå du kan hamna på ett helt annat ställe än du tänkt dig även om namnen är samma. Det är därför bäst att använda GPS för att ta rätt avfarter.

Universal Studios

Universal Studios i Hollywood är en mycket populär och omtyckt nöjespark att besöka. Hit är det smidigast att ta bilen eftersom det ligger lite utanför de centrala delarna. Taxi fungerar men det blir snabbt ett dyrare alternativ än ett par dagars bilhyra. Universal Studios är så pass populär att ett front line pass bör övervägas, speciellt för den som besöker parken under sommaren.

Roadtrip i USA

Att börja sin roadtrip i Los Angeles är ett utmärkt val för den som vill köra runt i västra USA. Här slutar den kända Route 66 som går via Las Vegas och Grand Canyon. Norrut längs kusten går den populära och vackra Highway 1. Missa inte möjligheten med envägshyra om du vill avsluta din resa i Las Vegas eller San Francisco istället.

Avstånd och tid att köra från Hollywood i Los Angeles

  • San Francisco: 60 mil, ca 6 timmar.
  • Las Vegas: 45 mil, ca 4,5 timmar.
  • San Diego: 20 mil, ca 2 timmar.
  • Death Valley: 40 mil, ca 4,5 timmar.
  • Santa Monica Beach: 2 mil, ca 30 minuter.

 

Vad tycker du om den här sidan?

(7 röster, betyg: 4.57 av 5)