Hyrbil i Schweiz

Hitta bäst pris på hyrbilar i Schweiz genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Schweiz

Att köra bil i Schweiz är det perfekta sättet att uppleva det bergiga landet. Med en hyrbil går det både enkelt och snabbt att ta sig runt till olika platser som annars hade varit lite krångligare att ta sig till, och det är även ett fantastiskt sätt att uppleva det makalösa landskapet till fullo!

Det går att hyra och hämta upp hyrbilar i samtliga stora städer i Schweiz. För att få det allra bästa priset på hyrbilen rekommenderas att boka den i förväg online. Det blir både billigare och säkrare och garanterar även att bilen finns när ni behöver den!

Regler

Det är relativt oproblematiskt att hyra bil i Schweiz, men det finns vissa krav du måste uppfylla:

  • Du måste ha fyllt 20 år och haft körkort i minst ett år. Åldersgränsen kan dock variera beroende på vilken typ av bil du vill hyra och ditt hyrbilsbolag.
  • Är du under 25 år tillkommer ofta en extra kostnad, men hur mycket beror på ditt hyrbilsbolag.

Tillägg vid bokning

Önskar man extrautrustning i bilen, som exempelvis bilbarnstol eller GPS, är det bäst att man beställa detta redan när man bokar bilen. Detta underlättar nämligen upphämtningen av bilen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig när ni ska hämta den.

Ett tips är att ha en GPS i bilen. I Schweiz finns många mindre, slingriga vägar, särskilt i bergsområden och på landsbygden, och det underlättar att ha en GPS som visar vägen så att man inte kör vilse.

Observera att det är lag på att barn som är under 12 år eller kortare än 150 centimeter måste sitta i passande bilbarnstol under färden.

Att köra bil i Schweiz

Att hyra och köra bil i Schweiz är en trevlig upplevelse. Vägnätet är utbrett och vägarna är generellt i mycket gott skick. Om man ska köra i Alp-områdena får man dock vara beredd på mycket branta vägar, och kör man på de mindre vägarna där är de både smala och slingriga. Under vinterhalvåret finns det även risk att vissa mindre alpvägar är avstängda på grund av dåligt väglag.

I Schweiz finns inga vägtullar, utan man använder sig av en så kallad “vignette” som tillåter en att köra på landets motorvägar. Det är ett pass som man klistrar på bilens framruta. Oftast finns dessa redan på hyrbilarna, men hör med just ditt hyrbilsbolag för exakta regler gällande vignetten.

Nedan följer några schweiziska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att prata i mobiltelefon såvida du inte använder handsfree.
  • Det finns många fartkameror i Schweiz, och polisen står ofta ute och mäter hastigheter på vägarna. Det är även olagligt att ha fartkameravarnare i bilen. Håll hastigheten!
  • Att köra utanför vägen i alp-områdena är förbjudet.
  • Kör man på en smal alpväg och får möte är det fordonet som kör nedför backen som ska lämna företräde. möter man en buss eller annat tungt fordon är det de som ska ha företräde.
  • Hamnar man i en bilkö ska alla bilarna i kön bilda en så kallad “emergency corridor”. Detta innebär att bilar som befinner sig i högerfilen ska köra så långt till höger på körfältet som det bara går, och de i vänster körfält ska hålla sig så långt ut till vänster som det går.
Vad tycker du om den här sidan?

(22 röster, betyg: 4.50 av 5)