Hyrbil i Tjeckien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Tjeckien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Tjeckien

Att hyra bil i Tjeckien öppnar många spännande möjligheter när det kommer till att upptäcka landet fullt ut. Med hyrbil går det enkelt att ta sig runt i landet och hitta små smultronställen på vägen. Med sin vackra natur bjuder Tjeckien även på många fantastiska vyer som kan åtnjutas när man bilar genom landet.

Det är inte så kostsamt att hyra bil i Tjeckien, och färdsättet lämpar sig bra för att ta sig runt i landet. På denna sida går det att läsa mer om tips och råd om att hyra och köra bil i Tjeckien.

Regler

Det finns vissa krav och regler för att få hyra bil i Tjeckien. Dessa varierar beroende på vilket bolag bilen hyrs av, men det finns några generella regler för att hyra bil i Tjeckien:

  • Åldersgränsen för att få hyra bil i Kroatien är 21 år, men kan vara högre beroende på vilken typ av bil du vill hyra.
  • De flesta hyrbilsbolag kräver att du har haft körkort i minst ett år, men detta kan skilja från bolag till bolag.
  • Många hyrbilsbolag kräver en extra kostnad om föraren är under 25 år.
  • En del hyrbilsbolag tillåter inte förare som är över 70 år gamla.

Reglerna kan som tidigare nämnt skilja beroende på hyrbilsbolag, så det är därför viktigt att kolla upp reglerna för just ditt hyrbilsbolag innan bilen bokas.

Tillägg vid bokning

Om man önskar extrautrustning i hyrbilen är det enklast att lägga till dessa vid bokningen. Exempel på tillägg kan vara GPS och bilbarnstol.

Att lägga till en GPS i sin hyrbil kan vara en mycket bra idé, då Tjeckien har många mindre vägar och det kan vara lätt att köra vilse utan guidning.

I Tjeckien är det även lag på att barn under 12 år måste sitta i antingen bilbarnstol eller på bilkudde, så reser man med barn är detta viktigt att ha i åtanke.

Att köra bil i Tjeckien

De större tjeckiska vägarna har under de senaste åren fått en rejäl upprustning, och generellt är det smidigt och enkelt att köra bil i Tjeckien. Observera dock att mindre vägar kan fortfarande vara i sämre skick.

I Tjeckien har man ofta en relativt offensiv körstil, och det gäller att vara uppmärksam i trafiken, särskilt om du ska köra inne i städerna. Tänk på avståndet till övriga fordon och kör lugnt!

De flesta motorvägar i Tjeckien är avgiftsbelagda, och betalas genom en så kallad vignette som placeras i bilens framruta. Hyrbilsbolagen brukar tillgodose hyrbilar med dessa för att göra det enklare. Hör med ditt hyrbilsbolag om vad som gäller.

Precis som i Sverige kör man i Tjeckien på höger sida av vägen. Inom tätorter gäller 50 km/h som hastighetsgräns, på landsväg får man köra max 90 km/h, och på motorvägen är det tillåtet att köra upp till 130 km/h. Halvljuset måste alltid vara påslaget.

I stora lag gäller samma trafikregler i Tjeckien som i Sverige, men det finns ett par skillnader:

  • I Tjeckien har man nolltolerans mot att köra efter man druckit alkohol. Överskrider man 0.00 promille har man passerat gränsen för rattfylleri. Var därför noga med att aldrig dricka alkohol i samband med bilkörning.
  • Det är helt förbjudet att använda mobiltelefon utan handsfree.
  • Vid rödljus är det endast tillåtet att svänga till höger om en särskild grön pil finns vid ljussignalen.
  • Om du behöver stiga ur bilen på en trafikerad gata måste du – oavsett tid på dygnet – ha på dig en reflexväst.
  • Råkar du hamna i bilkö på motorvägen ska du sätta på varningsblinkers för att varna bakomvarande bilar. Ett tomt körfält måste alltid finnas mellan köerna – för att kunna släppa fram räddningsfordon – så kör åt sidan.
Vad tycker du om den här sidan?

(12 röster, betyg: 4.41 av 5)