Hyrbil i Tyskland

Hitta bäst pris på hyrbilar i Tyskland genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Tyskland

Att köra bil i Tyskland är ett bra sätt att ta sig fram i landet. Tyskland har en väldigt bra nivå på sina vägar och trafiknätet är välutvecklat så du når snabbt och enkelt din destination. Dock är det också rätt så hårt belastat så köer kan förekomma på motorvägarna (autobahn). De tyska landsvägarna (Bundesstrassen) är ofta trevliga att köra på, men vägarna kan i vissa fall vara tvära och smala och har ofta en minimal vägren, så kör försiktigt.

Det går att hyra och hämta upp hyrbilar i alla stora städer i Tyskland. Det är ofta också smidigt att hyra bil direkt på flygplatsen ni landar på. För att få billigast pris på hyrbilen rekommenderas att den bokas i förväg online. Det blir både billigare och säkrare och garanterar att bilen finns att tillgå när ni behöver den!

Regler

För att hyra bil i Tyskland måste du uppfylla vissa krav:

 • Du måste ha fyllt 21 år och haft körkort i minst ett år. Minimiåldern kan dock variera beroende på vilken typ av bil du vill hyra.
 • De flesta hyrbilsbolag har även en övre åldersgräns på 80 år men redan vid 70 år kan tillkomma en extra avgift.
 • Är du under 25 år kommer du troligen att få betala en extra kostnad, men det beror på ditt hyrbilsbolag.

Tillägg vid bokning

Om ni vill ha extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, rekommenderar vi att ni lägger till detta redan när bilen bokas. Detta försäkrar er att utrustningen finns tillgänglig när ni ska hämta bilen.

Det kan vara en bra idé att ha en GPS i bilen då det underlättar körningen när man kör på landsbygden, där vägarna inte är lika tydligt skyltade som i de större städerna.

Var uppmärksam på att barn under 12 år som är kortare än 150 cm måste sitta i bilbarnstol.

Att köra bil i Tyskland på autobahn

 • Det finns en tro att det är fri fart på autobahn men så är inte fallet. Visst finns det långa sträckor som inte har hastighetsbegränsning men då är den rekommenderade hastigheten 130 km/h. Men var uppmärksam på att de flesta kör fortare än så. Du kan faktiskt också få böter om du anses ha kört för fort under de aktuella väderförhållandena.
 • Många sträckor på autobahn har varierande skyltning mellan 80 km/h upp till 130 km/h och du får då information oftast via digitala skyltar i samband med trafikköer, väderförhållanden och väglag. Det är vanligt att det finns hastighetsbegränsning vid våt vägbana (bei Nässe).
 • Omkörning på högersidan får enbart ske om vänsterfilen kör i mindre än 60 km/h. De som kör långsammast måste befinna sig i den filen längst till höger. Bilar som ska köra in på Autobahn måste alltid lämna företräde för bilar på autobahn.
 • När du ska svänga av ifrån autobahn är avfarterna oftast rättså korta, så var beredd att bromsa så att du hinner med kurvan som kommer.

Nedan följer några övriga tyska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

 • Det är förbjudet att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree eller headset.
 • Det finns inga vägtullar i Tyskland men från 2018 vill Tyskland införa avgifter på utländska bilar. Avgifterna blir då från 25 kr upp till 200 kr för 10 dagar beroende på miljöklass på bilen.
 • Gränsen för rattfylla är lite olika beroende på ålder i Tyskland. Gränsen är nolltolerans för dig om haft ditt körkort kortare än två år. För övriga går gränsen för rattfylla vid 0.5 promille. Men orsakar du en olycka får du max ha 0.3 promille i blodet annars kan du ändå bli dömd för rattfylla. Undvik att dricka alkohol innan du sätter dig i bilen!
 • Var noga med var du parkerar. På de flesta ställen står tydliga skyltar och det är också vanligt att p-skiva användas (svensk p-skiva fungerar).
 • De tyska hastighetsbegränsningarna skiljer sig något från Sverige. I tätort gäller 50 km/h (ofta gul ortnamnsskylt), 100 km/h på landsväg och som nämnts tidigare 130 km/h på motorvägar.
 • Det är vanligt vid tillfälliga hastighetssänkningar att fartkameror sätts upp, dessa skyltas inte.
 • Vid vägomledning visar blå skyltar vägen till motorväg.
Vad tycker du om den här sidan?

(19 röster, betyg: 4.69 av 5)