Hyrbil i Finland

Hitta bäst pris på hyrbilar i Finland genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Finland

Att hyra och köra bil i Finland är en härlig upplevelse. Vägarna i landet är i gott skick och naturen som vägarna går genom är mycket vacker. Med hyrbil går det lätt att ta sig till många trevliga platser i Finland, och det ger en fantastisk frihet att köra runt på de finländska vägarna.

Regler

För att hyra bil i Finland måste du uppfylla vissa krav:

  • Du måste ha fyllt 20 år och haft ditt körkort i minst ett år.
  • Det kan hända att du får betala en extra kostnad om du är under 25år.

Observera att dessa regler kan variera något beroende på vilket hyrbilsbolag du ska hyra av och vilken typ av bil du vill hyra.

Tillägg vid bokning

Om man behöver eller vill ha extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, rekommenderas det att man lägger till detta redan när man bokar bilen. Detta underlättar upphämtningen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig på platsen.

Att ha en GPS i bilen när man kör i Finland är en bra idé. Är man ute och kör på landsbygden, utanför de större vägarna, kan det ibland vara svårt att veta om man är på rätt väg eller inte. En GPS underlättar därför körningen och gör din körupplevelse enklare.

Var uppmärksam på att det i Finland är lag på att barn under tre år eller 135 centimeter måste sitta i en bilbarnstol som passar deras längd och vikt.

Att köra bil i Finland

Både trafikreglerna och körtempot i Finland påminner om det i Sverige. Det är inte mycket trafik på vägarna, och när finländarna talar om bilköer handlar det oftast bara om ett par minuter i kö.

Det finska vägnätet inkluderar mycket bra vägar, men precis som i Sverige kan vissa vägar på landsbygden vara både smala och kurviga. Det gäller därför att ha uppsikt när man kör på dessa mindre vägar.

Hur fort man får köra på de finska motorvägarna beror på vilken tid på året det är. På sommaren är det exempelvis tillåtet att köra 120 km/h där, medan på vintern ligger begränsningen på 100 km/h. De gällande hastighetsbegränsningarna är väl skyltade.

Nedan följer några finska trafikregler ni bör vara extra observanta på:

  • Det är inte tillåtet att använda mobiltelefon utan hands-free.
  • Det finns inga avgiftsbelagda vägar i Finland.
  • Var uppmärksam på hastighetsbegränsningarna då Finland har några av de högsta fortkörningsböterna i världen.
  • Bilens strålkastare måste ständigt vara på, precis som i Sverige.
  • Skulle man vara med om en viltolycka och köra på en älg, ren eller rådjur är det lag på att man måste ringa 112 och anmäla det.
  • Tutan ska inte användas såvida du inte befinner dig i akut fara.

Roadtrip i Finland

Finland är kanske inte det första landet du tänker på för en roadtrip. Men faktum är att Finland är perfekt att utforska med bil, och det finns flera populära rutter som låter dig uppleva Finlands livliga städer och storslagna natur. Många bilister menar till och med att Finland är det bästa skandinaviska landet att köra genom på en roadtrip! Du lär snart förundras över hur skiftande det finska landskapet är med sina trollskogar och oändligt med blanka sjöar. Här väntar vacker kulturbygd med skärgård i söder och midnattssolens gyllene sken över Lapplands tundra i norr. På vägen lär du köra genom historiska småstäder med charmiga gamla trähus och kyrkor som ger känslan av att tiden har stått still. Genom att hyra bil och ge dig ut på egen hand har du friheten och flexibiliteten att utforska Finland på riktigt!

Bila i Finska sjöområdet

Finland är de tusen sjöarnas land och det finska sjöområdet är fantastiskt vackert att bila genom. Det finska sjöområdet täcker framförallt östra och mellersta Finland och är en labyrint av djupblåa sjöar, blanka vattendrag och magisk vildmark. En särskilt populär destination är Saimen, som är Finlands största sjö och omgivs av grönskande skog och vackra gamla slott. Längs Saimen går även en av de vackraste körvägarna i hela sjöområdet, Lietvesi Scenic Road, som går längs väg 62 mellan Mikkeli och Ruokolahti. På en roadtrip genom finska sjöområdet så kör du verkligen i hjärtat av Finland! Ett tips är att hyra bil i Helsingfors som ligger strategiskt i södra Finland för att sedan bila upp mot sjöområdet.

Roadtrip i Åbo skärgård

En annan populär rutt är Skärgårdens Ringväg, ”The Archipelago Trail” som är en av de officiella turistvägarna i Finland. Rutten passar för dig som vill uppleva finska skärgårdens stilla landsbygd, sköna stränder och idylliska sommarbyar med mysiga caféer och kulturmuseum. Skärgårdens Ringväg går i Åbo består av tusentals öar och här kan du ”hoppa” mellan öarna med bilfärja. Nästa ö lär vara ännu vackrare än den förra, och Finlands skärgård har beskrivits som den vackraste skärgården i världen. Åbo (Turku på finska) ligger i sydvästra Finland och är Finlands äldsta stad, och är ett mysigt resmål med mycket att uppleva innan ni ger er ut på en bilresa på Skärgårdens Ringväg. Rutten går ca 250 kilometer från Åbo via bland annat Pargas, Nagu, Houtskär, Iniö, Taivassalo, Merimasku och Naantali.

Upplev Finlands nationalparker

Finland är inte bara sjöarnas land; Finland har även hela 40 nationalparker. Välj ut ett naturområde som intresserad dig och bila genom dramatisk natur med hemliga vattenfall, dalgångar och sagolik skog. Finlands nationalparker ligger utspridda över hela landet från norr till söder, vilket bidrar att Finland är ett av de vackraste länderna för en bilsemester. Bara 45 minuter från Helsingfors ligger Nuuksio Nationalpark som är perfekt om du vill ge dig ut på vandringsleder genom Finlands klassiska vildmark med urskog och blanka sjöar. I allra nordligaste Finland finns det största nationalparken Lemmenjoki Nationalpark där du kan lära dig om samisk kultur, vaska guld och se norrsken.

Den arktiska Urho Kekkonen Nationalpark tros vara jultomtens hemvist, och Pallas-Yllastunturi Nationalpark är ett sagolikt magiskt landskap i Lappland. Hossa Nationalpark är som att resa tillbaka i tiden; Hossa anses vara Europas sista orörda vildmark och här kan du hitta spännande grottmålningar och kristallklara sjöar. Om du vill uppleva äkta finsk kultur med skärgård och bastubad ska du ta en tur i Skärgårdens nationalpark. Detta är bara några och det finns garanterat en nationalpark för alla besökare!

Hos Hyrbil24 kan du smidigt och tryggt hyra bil inför din roadtrip i Finland. I sökmotorn kan du jämföra alla kända hyrbilsbolag på din destination i Finland och snabbt få överblick över utbud  och priser som passar dig. Du har alltid fri avbokning hos oss ifall du skulle behöva ändra dina resplaner.

Fler tips för Roadtrip i Europa

Är du nyfiken på fler förslag på vackra vägar för en bilsemester i Europa? I artikeln nedan har vi samlat tips på både kända och mer okända roadtrip-vägar i Europa som förtjänar en bilresa i år. Vare sig du är ute efter en häftig körupplevelse eller storslagna vyer utanför bilrutan (eller båda) så är hoppas vi att det kan inspirera inför nästa bilsemester! På listan hittar du resmål både i norden och på varmare breddgrader.

Vad tycker du om den här sidan?

(11 röster, betyg: 4.64 av 5)