Jämför hyrbilar

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Roadtrip i Europa med hyrbil: Tips på vägar och resmål

En roadtrip i Europa är nog på de flestas önskelista. Europa har många körvägar som låter dig uppleva det vackraste av landets natur, spännande städer och skiftande vyer utanför bilrutan. Att hyra bil och ge sig ut på roadtrip är det bästa sättet att se ett nytt land! Här har vi samlat några tips på vägar för en roadtrip i Europa som vi hoppas kan inspirera. Och när det är dags att hyra bil inför din roadtrip, då hjälper vi dig att boka hyrbil snabbt och enkelt till bästa pris. Trevlig bilresa!

Tips för roadtrip i Europa:

 • Kustvägen vid Estoril, Portugal
 • Geiranger-Trollstigen, Norge
 • Dolomiterna, Italien
 • Vinvägen i Toscana, Italien
 • Alpvägen Grossglockner, Österrike
 • North Coast 500, Skottland
 • Costa Brava, Spanien
 • Dalmatiska kusten, Kroatien
 • Gardasjön, Italien
 • Sjödistriktet, Finland
 • Wild Atlantic Way, Irland

Kustvägen vid Estoril, Portugal

Portugal är ett fantastiskt vackert för en roadtrip och den berömda kustvägen vid Estoril låter dig uppleva Portugals varierande landskap på bästa sätt. Vägen går genom dramatiskt vackert kustlandskap, idylliska fiskebyar och drömmiga badstränder innan den fortsätter in mot exotiska nationalparker och historiska UNESCO-skyddade småstäder. Du börjar enklast rutten i Lissabon och kör längs kusten mot Cascais. Efter att du utforskat Cabo da Roca och Sintra kan du vända tillbaka i en cirkel till Lissabon. Kustvägen vid Estoril har beskrivits som en av de mest pittoreska vägarna i Europa.

Geiranger-Trollstigen, Norge

Trollstigen är förmodligen Norges mest kända turistväg. Vägen slingrar sig dramatiskt ner för berget in i den gröna dalen nedanför och är en körupplevelse utöver det vanliga! Genom att följa väg 63 längs turistvägen Geiranger-Trollstigen kan du kombinera både den storslagna Geirangerfjorden och Trollstigen. Här kan du stanna vid högt belägna utkiksplatser med vyer över det mäktiga fjordlandskapet, bland annat en utkiksplattform som vilar 200 meter ovanför vägen. Turistvägen Geiranger-Trollstigen går mellan Langevatn till Åndalsnes. Läs mer om Norges turistvägar i länken nedan.

Dolomiterna, Italien

Grande Strada delle Dolomiti är en riktigt ikonisk körväg i Italien. Vägen går från Bolzano till Cortina d’Ampezzo i sydtyrolen i norra Italien. Längs Grande Strada delle Dolomiti får du uppleva den vackraste delen av bergskedjan Dolomiterna i de italienska alperna. Bered dig på mäktiga vyer från bilrutan med storslagna bergspass, sagolika sjöar och dalgångar. Längs vägen kan du ta avstickare till mysiga bergsbyar och utforska en helt unik och historisk del av Italien.

Det är vanligt att hyra bil i Venedig eller Milano inför en roadtrip till Dolomiterna. Det tar bara ca 3 timmar att köra, men det rekommenderas att ha mer tid för att stanna och utforska platserna på vägen.

Vinvägen i Toscana, Italien

Vem vill inte göra en roadtrip genom Toscanas böljande vinlandskap? Den idylliska Vinvägen, Via Chiantigiana, daterar tillbaka till 1700-talet och går mellan Florens och Siena genom den allra vackraste Chianti-regionen. Här kantas vägarna av Toscanas klassiska cypressträd och olivlundar med gamla vingårdar högt uppe på de gröngula kullarna. Längs Via Chiantigiana finns flera av Italiens främsta vinproducenter och det är populärt att stanna över på flera vingårdar som erbjuder B&B. Du kan smidigt hyra bil i Florens, och många väljer även att hyra bil i Rom och sedan bila upp till Toscana.

Om du är sugen på en roadtrip i Europa så lär Vinvägen i Toscana inte göra dig besviken! Via länken nedan får du fler tips inför en roadtrip i Italien.

Alpvägen Grossglockner, Österrike

Österrike är en populär destination för en bilsemester i Europa på sommaren. Landets högst belägna alpväg, Grossglockner Hochalpenstrasse (Grossglockner Alpine Highway) räknas som en av de vackraste vägarna i Europa. Körvägen bland glaciärer, mäktiga berg och en vidsträckt vildmark kommer få dig att fullständigt tappa andan. På sommaren smälter snön och ger plats åt tusentals färgsprakande orkidéer! Mellan staden Bruck an der Großglocknerstraße och Lienz går alpvägen uppför Österrikes högsta berg med fantastisk utsikt längs vägen. Både Innsbruck och Salzburg är bra utgångspunkter, och många väljer även att hyra bil i Venedig i Italien och bila till Österrike.

North Coast 500, Skottland

Skottlands skiftande landskap med klippig kust, vilda skogar och spännande historiska platser är perfekt för en roadtrip. Det finns många rutter att välja mellan och den mest berömda är North Coast 500, Skottlands svar på Route 66. North Coast 500 går längs med Skottlands norra kustlinje och ger den ultimata upplevelsen av det nordliga skotska höglandet. Det är också den allra längsta turistvägen på 800 kilometer, så du kan köra hela sträckan eller välja ut delar som intresserar dig beroende på hur långt du vill köra.

North Coast-vägen börjar och slutar i Inverness som är huvudstad i de skotska högländerna. Längs vägen finns många attraktioner med slott och gamla borgar, vita sandstränder, vidsträckta hedar, mysiga städer och lantliga whiskeydestillerier. North Coast 500 är perfekt för dig som alltid velat göra en roadtrip i Skottland!

Costa Brava, Spanien

Kuststräckan som kallas Costa Brava i Spanien är en av Europas vackraste kustlinjer för en roadtrip. Costa Brava ligger i Katalonien och turister brukar köra sträckan mellan Barcelona upp till franska gränsen. Den exotiskt idylliska kustlinjen bjuder på härliga badstränder med turkost vatten, pittoreska småbyar och natursköna vyer från vägen. Costa Brava har lockat konstnärer i alla tider för sitt särskilda medelhavsljus och inspirerande omgivningar.

Längs kusten finns massor med platser för att stanna och bada, vandra i grönområden eller bara njuta av vyerna av det blåa havet och grönskan. Några av Costa Bravas sevärdheter är den gamla fiskebyn Cadaqués med sina slingrande kullerstensgränder, och staden Tossa de Mar med sitt medeltida gamla slott och utkiksplatser.

Dalmatiska kusten, Kroatien

Kroatien blir ett alltmer populärt land för en Europa-roadtrip. Den dalmatiska kusten sträcker sig 400 kilometer längs Kroatiens kustlinje mot Adriatiska havet och utgör en riktigt härlig roadtrip-rutt. Dalmatien är ett skiftande landskap med den slående kontrasten av de mäktiga alperna och det azurblåa havet. Längs den dalmatiska kusten finns idylliska stränder (som många hävdar är de vackraste i Europa!), medeltida slott och romerska ruiner bland grönskan.

Stanna till i Kroatiens spännande städer som Pula, Zadar, Split och Dubrovnik, prova vattensporter i Europas blåaste havsvatten och smaka lokalproducerade viner. Om du är nyfiken på dalmatiska kusten så är det verkligen rekommenderat att hyra bil så att du kan stanna när du vill under resan. Ett förslag är att bila mellan Pula och Dubrovnik.

Gardasjön, Italien

De mest kända sjöarna i Italien är Como och Garda och det går att köra runt båda sjöarna. Gardasjön är Italiens största sjö och att bila runt Gardasjön är en av de mest populära rutterna för en bilresa i Europa. Gardasjön omges av fler trevliga byar och är snäppet livligare än Comosjön (men Comosjön är också är fantastiskt vacker!).  En bilresa runt Gardasjön är ca 150 kilometer med harmoniska vyer av grönskande natur, den djupblå sjön och idylliska stenbyar. Stanna till vid så många av de pittoreska gamla byarna du kan, strosa bland kullerstensgator och luncha på uteserveringar vid vattenkanten.

Den gamla staden Garda är särskilt välbevarad med mycket historia. Ju högre upp du kommer på vägarna, desto mer spektakulär blir utsikten över Gardasjön. Närliggande städer för att hyra bil och utgå ifrån är Milano, Venedig eller Verona.

Sjödistriktet, Finland

Om du inte vill åka så långt för din Europa-roadtrip så väntar det vackra vägar i vårt grannland. Som de tusen sjöarnas land är Finland sagolikt att bila genom. Landet har hela 40 nationalparker vilket såklart bidrar till natursköna vyer nästan vart du än kör, från Åbo skärgård i söder till Lappland i norr. En av de mest populära rutterna är genom det finska sjödistriktet, ”Insjöfinland” runt den största sjön Saimen. Här finns häpnadsväckande vägar genom trolsk urskog, blanka sjöar och riktig kulturbygd med mysiga småorter att stanna vid.

Rakt genom det allra vackraste sjöområdet går Lietvesi Scenic Road i Puumala. Följ väg 62 mellan Ruokolahti och Mikkeli så får du uppleva hjärtat av det finska sjödistriktet! Du kan enkelt hyra bil i Helsingfors. Se fler tips på vackra vägar för en roadtrip i Norden via länken nedan.

Wild Atlantic Way, Irland

Irlands sagolikt ruggiga vidder, charmiga städer och historiska platser är perfekt för att utforska med bil. Den kända roadtripvägen Wild Atlantic Way på Irland är världens längsta kustväg. Vägen går 250 mil längs Irlands kustlinje och landsbygd mellan städerna Derry i norr och Cork i söder. Kustvägen passerar genom flera skiftande landskap med sevärdheter som Conor Pass, Cliffs of Moher, Galway och mycket mer. Här kör du längs irländska stenmurar mellan grönskade berg, vidsträckt hedmark och djupblått hav med flera av Irlands toppattraktioner längs vägen. Att göra en roadtrip längs Wild Atlantic Way är ett riktigt härligt sätt att utforska Irland!

Hyra bil för roadtrip i Europa

Hos oss kan du alltid tryggt och smidigt hyra bil utomlands. Vi jämför pris och utbud hos kända hyrbilsbolag, så att du enkelt kan se billiga hyrbilar. Du har fri avbokning och ändring fram till utsatt tid innan hämtning ifall du skulle behöva ändra dina resplaner. Om du vill kunna hämta hyrbilen på en ort och lämna på en annan så kan du undersöka om du kan boka en envägshyra, som ofta är mest prisvärt mellan olika flygplatser. Hör av dig till oss om du har frågor kring att boka hyrbil utomlands!

Roadtrip –  det roligaste sättet att resa!

Oavsett vilket resmål som lockar så kommer en bilsemester låta dig uppleva Europa på ett fantastiskt roligt och minnesvärt sätt. Att kunna stanna när du vill, ändra rutt efter solen eller att nyfiket utforska tips på smultronställen ger en svårslagen reseupplevelse. Du kommer aldrig vilja gå tillbaka till något annat sätt att resa!

Hör av dig till oss om du har funderingar kring att boka hyrbil så hjälper vi dig gärna. I länken nedan kan du läsa om saker som envägshyra, att köra hyrbilen över landsgränser och att hitta billiga hyrbilar utomlands.

Vad tycker du om den här sidan?
(Inga röster än)