Hyrbil i Sydafrika

Hitta bäst pris på hyrbilar i Sydafrika genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Sydafrika

Med hyrbil blir resan i Sydafrika en häftig upplevelse, och det går att ta sig till många spännande utflyktsmål som annars är svårtillgängliga. Sydafrikas landskap bjuder på en makalös upplevelse, och med hyrbil får du ut det allra mesta av semestern. Här får du tips om saker som att köra i Sydafrika och regler.

Hyra bil i Kapstaden

Kapstaden är en av Sydafrikas främsta destinationer. Här finns mycket att utforska både inom staden och utanför. Kapstaden är en populär destination vare sig du vill åka på en vin-och matresa, uppleva äventyr och vildmarkssafaris i den dramatiska naturen, eller slappna av på underbara badstränder. Läs mer om att hyra bil i Kapstaden och tips på utflykter via länken nedan.

Regler för att hyra bil i Sydafrika

För att få hyra bil i Sydafrika måste du måste uppfylla vissa krav. Dessa krav kan variera beroende på vilken hyrbilsuthyrare du hyr bilen hos, men det finns några generella regler som du bör tänka på innan du hyr bil.

  • Du behöver vara minst 23 år gammal och ha haft ditt körkort i minst fem år för att få hyra bil i Sydafrika. Denna åldersgräns kan dock variera något beroende på vilken typ av bil du vill hyra.
  • De flesta hyrbilsbolag tar ut en extra avgift om du är under 25 år.
  • Flera hyrbilsbolag i Sydafrika hyr inte ut bilar till personer över 70, men detta beror på hyrbilsfirmans villkor.

Tänk på att dessa regler och villkor kan skilja sig beroende på hyrbilsbolaget, och det är därför viktigt att du nogrannt läser igenom villkoren innan du bokar hyrbil.

Tillägg vid bokning

Om man vill ha eller behöver extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, är det enklast att lägga till utrustningen redan vid bokningen av bilen. Genom att lägga till det vid bokningen underlättas upphämtningen av bilen, och försäkrar även att utrustningen finns tillgänglig på plats.

Att ha en GPS i bilen eller använda sig av någon form av navigation när man kör i Sydafrika är en mycket bra idé. Landsbygden består av många små och snirkliga vägar, och det finns risk att köra vilse. Det är därför bra att ha en GPS så att man inte hamnar på avvägar.

I Sydafrika rekommenderas det att barn kortare än 1.35 meter sitter i bilbarnstol eller på bilkudde, och det är därför smart att boka bilbarnstol med bilen om du ska köra med barn.

Att köra bil i Sydafrika

Den största skillnaden med att köra bil i Sydafrika är att landet har vänstertrafik. Men trots att de har vänstertrafik så gäller högerregeln. Det gäller därför att man är extra uppmärksam i trafiken, särskilt vid korsningar och rondeller, där det är lätt att titta åt fel håll. Var även uppmärksam på gångtrafikanter och cyklister, och kom ihåg att blinksignalen sitter där vindrutetorkarspaken sitter på svenska bilar.

Landsbygd och andra områden

Var även uppmärksam på att vissa vägar på landsbygden är i dåligt skick, och ibland inte är asfalterade. Det är även mycket vanligt att djur befinner sig på vägarna, särskilt på landsbygden, så var noga med att titta efter det. Trafiken i Sydafrika är vanligtvis något aggressiv, och det rekommenderas att hålla gott avstånd och köra försiktigt för att undvika olyckor.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på vad för område man kör i, och det rekommenderas att planera en rutt i förväg för att undvika att hamna i dåliga områden. Lämna aldrig värdesaker i bilen.

Trafikregler och lagar

Nedan följer några tips och generella trafikregler som gäller i Sydafrika.

  • Både förare och passagerare måste alltid ha säkerhetsbältet på under körning.
  • Flera vägar och broar är kräver att du betalar avgift. Det går smidigt att betala avgiften på plats, och tullarna tar både kontanter och kort. Runt Johannesburg finns även tullar som betalas genom ett elektroniskt pass, och vissa hyrbilsbolag erbjuder det som tillägg i hyrbilen. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller.
  • Gränsen för rattfylleri går vid 0.5 promille.
  • Det är en bra idé att skaffa ett internationellt körkort, då det underlättar om du skulle bli stoppad av polis.
  • Generellt gäller 60 km/h i tätort, 100km/h på landsväg och 120km/h på motorväg. Många följer inte dessa hastighetsbegränsningar, men det är viktigt ur säkerhetssynpunkt att göra det.
  • Det är praxis att använda vägrenen för att underlätta omkörning.
  • Det är olagligt köra bil och samtidigt prata i mobiltelefon om man inte använder handsfree.
Vad tycker du om den här sidan?

(19 röster, betyg: 4.74 av 5)