Hyrbil i Österrike

Hitta bäst pris på hyrbilar i Österrike genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Österrike

Österrike är känt för sin storslagna natur och många trevliga städer och byar. Genom att hyra bil i Österrike blir semestern en helt annan upplevelse. Med hyrbil går det att ta sig runt till många mindre platser som annars kan vara mycket svårtillgängliga, samtidigt som man på vägen får beskåda det varierande landskapet.

I Österrike går det att hyra bil i alla större städer och flygplatser, och det är även relativt billigt att hyra en bil i landet.

Regler för att hyra bil i Österrike

Det är ganska problemfritt att hyra bil i Österrike. De krav man måste uppfylla för att kunna hyra bil i Österrike är följande:

  • Du vara minst 18 år gammal och ha haft ditt körkort i minst ett år.
  • Om du är under 25 år kan du få betala en extra kostnad, men det beror på ditt hyrbilsbolag.

Åldersgränsen för att hyra bil kan även variera beroende på vilken typ av bil du vill hyra. Hör med ditt hyrbilsbolag för exakta detaljer.

Tillägg vid bokning

Det rekommenderas att boka den extra utrustning ni vill och behöver ha i bilen redan när hyrbilen bokas. Denna utrustning inkluderar till exempel GPS och bilbarnstol. Genom att förboka tilläggsutrustningen både underlättar man upphämtningen av bilen och försäkrar att utrustningen finns på tillgänglig på platsen.

I Österrike kan det vara en bra idé att ha en GPS i bilen. Särskilt om man ska köra i bergsområden och på landsbygden underlättar en GPS körningen.

Det är även viktigt att barn sitter i rätt bilbarnstol. I Österrike är det lag på att barn under 12 år eller 150 centimeter måste sitta i passande bilbarnstol.

Att köra bil i Österrike

I Österrike är körtempot mycket lugnt, och vägnätet är väl utbyggt. Vägarna är även i gott skick, både de större och de mindre bergsvägarna går bra att köra på utan några problem.

Var dock uppmärksam när du kör i bergiga områden, då vägarna är både smala och slingriga, och det kan även ibland vara svårt att få möte. De generella hastighetsbegränsningarna är 50 km/h i tätort, 100 km/h på landsväg och 130 km/h på motorväg.

Något som är viktigt att tänka på när man kör eller hyr bil i Österrike är att alla bilar måste ha en så kallas vinjett, som är en sticker som sätts fast på bilens vindruta. Dessa finns oftast redan i de österrikiska hyrbilarna, men kolla gärna en extra gång innan ni beger er ut på vägarna, då det är mycket dryga böter om man inte har en. En vinjett är ett pass som gör att man kan köra på motorvägarna. Ett pass som gäller i 10-dagar kostar cirka 8 euro.

Nedan följer några österrikiska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Vill man prata i mobiltelefon medan man kör bil måste man använda hands-free.
  • Om man hamnar i en bilkö måste alla bilarna i kön enligt lag bilda en så kallad “emergency corridor”. Detta innebär att bilar som befinner sig i högerfilen ska hålla sig så långt till höger på körfältet som det bara går. och de i vänster körfält håller sig så långt ut till vänster som det går. Detta bildar då ett extra körfält i mitten som kan användas av räddningstjänst om det skulle behövas. Det är endast räddningstjänst som får färdas i denna korridor.
  • Var noga med att inte parkera på förbjudna områden, då parkeringsböterna i Österrike är väldigt höga.
  • Det är förbjudet att använda tutan i Wien och i sjukhusområden.

Roadtrip i Österrike och Europa

Österrike är ett perfekt land att bila i med mycket att se, cool och varierande natur och bra körvägar. En av Österrikes kända roadtripvägar är Grossglockner Hochalpenstrasse, en riktigt häftig väg genom alperna. Vi har skrivit om Grossglockner som ett av våra tips på vackra vägar i Europa för en roadtrip. Läs artikeln nedan och få fler tips på natursköna vägar i Europa för en bilsemester!

Vad tycker du om den här sidan?

(14 röster, betyg: 4.71 av 5)