Hyrbil i Skottland

Hitta bäst pris på hyrbilar i Skottland genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Skottland

Att hyra bil i Skottland är det perfekta sättet att upptäcka landet och allt det har att erbjuda. Det är ganska billigt att hyra bil i Skottland, och det går att hyra bil både inne i de stora städerna och på landets flygplatser.

Regler för att hyra bil i Skottland

Det finns en del krav som ställs på den som vill hyra bil i Skottland:

 • Du måste ha fyllt 21 år och innehavt körkort i minst ett år.
 • Ofta har hyrbilsbolagen en övre åldersgräns på 70 år.
 • Om du är under 25 år kan det hända att du får betala en extra kostnad. Hör med ditt hyrbilsbolag för detaljer.

Tillägg vid bokning

Önskar man extra utrustning i bilen, som till exempel bilbarnstol eller GPS, är det en bra idé att lägga till detta redan när ni bokar bilen. Detta underlättar när bilen hämtas upp, och försäkrar även att utrustningen finns på plats.

I Skottland är det smart att ha en GPS i bilen, då vissa vägar uppe i högländerna och på landsbygden kan vara små och krångliga att hitta.

Var uppmärksam på att det är lag på att barn under tre år eller 135 centimeter måste sitta i bilbarnstol under bilfärden.

Att köra bil i Skottland

Att köra bil i Skottland påminner mycket om att köra bil i Sverige, förutom att i Skottland kör man på vänster sida av vägen. Det kan ta en stund att vänja sig vid att köra på vänster sida istället för höger, men då Skottlands vägar inte är så tungt trafikerade brukar det inte utgöra några större problem.

Motorvägarna i Skottland är i mycket bra skick, men om man väljer att köra ut på landsbygden eller i högländerna blir vägarna snabbt både smala och krokiga. Är man på en mindre väg i höglandet kan det vara svårt att få möte, så var extra uppmärksam på detta. Tänk även på att det finns fartkameror utplacerade på alla typer av vägar, inte bara de större.

Nedan följer några skotska trafikregler (som även gäller i övriga Storbritannien) som bör hållas extra i åtanke:

 • Det är förbjudet att använda mobiltelefonen i bilen när man kör. Detta gäller både sms och samtal utan hands-free. Bryter man mot denna lag väntar dryga böter.
 • I Skottland använder man sig inte av någon motsvarighet till högerregeln, utan vem som ska lämna företräde markeras på vägarna med linjer. Hamnar man i en rondell ska man dock lämna företräde för bilar som kommer från höger.
 • Det finns ingen lag som säger att man måste köra med lyset på under dagen, men det rekommenderas. Om det är regnigt eller dimmigt ska lysena slås på. När det är mörkt måste lysena vara på.

Roadtrip i Skottland

Skottlands fantastiska landskap, gemytliga städer och varierande natur är perfekt för att hyra bil och åka på roadtrip. Här kommer några tips på kända vägar och vackra platser att besöka på bilsemester i Skottland.

 • Angus Coastal Route. Mellan städerna Dundee och Aberdeen går Angus Coastal Route, en härlig roadtripväg längs vacker kust och landsbygd i östra Skottland.
 • Snow Roads Scenic Route. Snow Roads Scenic Route går längs mycket av Skottlands mest dramatiska natur bland fjälltoppar och vida landskap. Besök anrika whiskeydestilleri och historiska gamla slott på vägen!
 • North Coast 500. North Coast 500 är Skottlands svar på Route 66 och anses ge den ultimata roadtrip-upplevelsen bland de skotska högländerna. Vägen följer en cirkel på norra Skottland från Inverness och ut längs naturskönt kustlandskap och orörd vildmark.
 • Glasgow/Edinburgh till Clencoe. Vägen genom Gencoe är en av de mest kända vägarna i Skottland längs majestätiska berg och fantastiska vyer över dalen. Du kan hyra bil och starta i antingen Glasgow eller Edinburgh beroende på vad du vill se på vägen.
 • The Isle Of Skye. Isle of Skye är den nordligaste ön, och du kan köra hit genom högländerna från Glasgow, Aberdeen eller Edinburgh. Isle of Skye har fantastiskt vackert och sagolikt landskap med berg, vattenfall och klippig kust, och upplevs allra bäst på en roadtrip.
 • Bila i Outlanders fotspår. Skottland har haft många filminspelningar i sina unika och magiska miljöer, bland annat den populära serien Outlander. Genom att hyra bil kan du på egen hand följa i seriens fotspår och besöka platser där scener spelades in. Utgå från Edinburgh och kör via exempelvis Stirling och se berömda slott från serien, historiska småstäder i Fife och idylliska Culcross. Stanna till på Highland Folk Museum och besök Inverness och berömda Loch Ness innan du fortsätter mot vackra Glen Coe och utforskar alla magiska platser från serien!

En bilsemester i Skottland är en riktigt härlig upplevelse, och det finns flera städer som är bra utgångspunkter för att hämta hyrbil och göra en bilresa. Om du sedan vill återlämna hyrbilen i en annan ort så kan du boka en envägshyra.

Roadtrip i Europa

Skottland är perfekt att utforska med egen hyrbil, och Skottlands berömda roadtripväg North Coast 500 finns såklart med på vår lista med vackra körvägar i Europa. Via länken nedan kan du se fler tips på vägar i Europa som är väl värda en roadtrip i år, både inom norden och i varmare klimat runt medelhavet. Trevlig resa!

Vad tycker du om den här sidan?

(18 röster, betyg: 4.39 av 5)