Hyrbil i Skottland

Hitta bäst pris på hyrbilar i Skottland genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Hyra bil i Skottland

Att hyra bil i Skottland är det perfekta sättet att upptäcka landet och allt det har att erbjuda. Det är ganska billigt att hyra bil i Skottland, och det går att hyra bil både inne i de stora städerna och på landets flygplatser.

Regler

Det finns en del krav som ställs på den som vill hyra bil i Skottland:

  • Du måste ha fyllt 21 år och innehavt körkort i minst ett år.
  • Ofta har hyrbilsbolagen en övre åldersgräns på 70 år.
  • Om du är under 25 år kan det hända att du får betala en extra kostnad. Hör med ditt hyrbilsbolag för detaljer.

Tillägg vid bokning

Önskar man extra utrustning i bilen, som till exempel bilbarnstol eller GPS, är det en bra idé att lägga till detta redan när ni bokar bilen. Detta underlättar när bilen hämtas upp, och försäkrar även att utrustningen finns på plats.

I Skottland är det smart att ha en GPS i bilen, då vissa vägar uppe i högländerna och på landsbygden kan vara små och krångliga att hitta.

Var uppmärksam på att det är lag på att barn under tre år eller 135 centimeter måste sitta i bilbarnstol under bilfärden.

Att köra bil i Skottland

Att köra bil i Skottland påminner mycket om att köra bil i Sverige, förutom att i Skottland kör man på vänster sida av vägen. Det kan ta en stund att vänja sig vid att köra på vänster sida istället för höger, men då Skottlands vägar inte är så tungt trafikerade brukar det inte utgöra några större problem.

Motorvägarna i Skottland är i mycket bra skick, men om man väljer att köra ut på landsbygden eller i högländerna blir vägarna snabbt både smala och krokiga. Är man på en mindre väg i höglandet kan det vara svårt att få möte, så var extra uppmärksam på detta. Tänk även på att det finns fartkameror utplacerade på alla typer av vägar, inte bara de större.

Nedan följer några skotska trafikregler (som även gäller i övriga Storbritannien) som bör hållas extra i åtanke:

  • Det är förbjudet att använda mobiltelefonen i bilen när man kör. Detta gäller både sms och samtal utan hands-free. Bryter man mot denna lag väntar dryga böter.
  • I Skottland använder man sig inte av någon motsvarighet till högerregeln, utan vem som ska lämna företräde markeras på vägarna med linjer. Hamnar man i en rondell ska man dock lämna företräde för bilar som kommer från höger.
  • Det finns ingen lag som säger att man måste köra med lyset på under dagen, men det rekommenderas. Om det är regnigt eller dimmigt ska lysena slås på. När det är mörkt måste lysena vara på.
Vad tycker du om den här sidan?

(15 röster, betyg: 4.47 av 5)