Hyrbil på Irland

Hitta bäst pris på hyrbilar på Irland genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil på Irland

Med dramatisk natur, mysiga byar och spännande historia är Irland ön med något för alla. I folkmun kallad “det gröna ön” har Irland ett rykte som en magisk plats, och att hyra bil under sin semester på ön är ett perfekt sätt att ta sig runt till öns alla hörn. Tack vare öns storlek går det lätt att ta sig från en ände till en annan med bil, och på vägen bjuds man på många fantastiska upplevelser.

Regler för att hyra bil på Irland

Om du vill hyra bil på Irland ställs vissa krav. Reglerna kan variera beroende på vilket hyrbilsbolag du väljer och vilken typ av bil du vill hyra.

  • De flesta hyrbilsbolag kräver att du är minst 25 år för att hyra en bil.
  • Du måste ha haft ditt körkort i minst ett år.
  • Vissa hyrbilsbolag tillåter att personer mellan 21-25 hyr bil, men var beredd på att betala extra kostnader.
  • Är du äldre än 75 år tar vissa bolag ut en extra avgift.

På Irland beror mycket på vilket hyrbolag du väljer, så kolla upp med just ditt hyrbilsbolag om exakt vilka regler som gäller hos dem innan ni bokar.

Tillägg vid bokning

Att boka eventuell tilläggsutrustning innan hyrbilen hämtas upp rekommenderas. Tilläggsutrustningen kan vara till exempel GPS eller bilbarnstol. Att lägga till denna utrustning redan vid bokningen säkerställer att den finns tillgänglig när ni hämtar upp bilen.

Att köra bil på Irland förenklas av en GPS, då många vägar på ön är både smala och slingriga, och kan ibland även vara svåra att hitta.

Var uppmärksam på att det är lag att barn under 3 år, eller mindre än 150 centimeter och 36 kilo, måste färdas i bilbarnstol. Inga barn under 12 år får åka i bilens framsäte.

Att köra bil på Irland

Att köra bil på Irland liknar på många sätt bilkörningen i Sverige, förutom att man på Irland kör på vänster sida av vägen. Om man inte har kört vänstertrafik tidigare kan det kännas lite ovant i början, men då körtempot på ön är relativt lugnt så vänjer man sig snabbt.

Irlands större vägar är i generellt gott skick och bra underhållna. Men om man beger sig ut på landsbygden riskerar man att hamna på många små och slingriga vägar som kräver både koncentration och uppmärksamhet.

Nedan följer några irländska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är strängt förbjudet att använda mobiltelefonen och prata i den utan handsfree när man kör bil på Irland. Bryter man mot denna lag väntar höga bötesbelopp.
  • Vissa större vägar på Irland är avgiftsbelagda. Många hyrbilsbolag erbjuder hjälp med att betala dessa avgifter genom att lägga på kostnaden på hyran efteråt. Vissa vägar har manuella tullbås där man kan betala kontant. Fråga ditt hyrilsbolag vad som gäller hos just dem.
  • I omarkerade korsningar och i rondeller gäller högerregeln, trots att det är vänstertrafik.
  • Var noga med att parkera lagligt. Det är dryga parkeringsböter på Irland, och parkeringsvakter cirkulerar nästan alltid.
  • På landsbygden är det inte ovanligt att boskap och andra djur promenerar fritt på vägarna, var uppmärksam och lämna företräde för dem.

Säsonger för resa till Irland

Högsäsongen för Irlands turism är under juli-augusti, så då kan det vara mycket folk på välkända platser och fullt på hotell. Men om du besöker Irland på våren, i juni eller i september så kan det vara mindre folk, billigare och relativt bra väder. När vildblommorna blommar på våren är det väldigt vackert, och städerna håller ofta flera trevliga event under hösten. Man kan aldrig helt lita på det irländska vädret men vår och höst brukar vara milda, och du bör förvänta dig att det kan regna oavsett årstid. Vad är dock mysigare än en livlig irländsk pub eller ett lantligt B&B när regnet smattrar gemytligt mot rutan?

Vintern brukar vara billigast att åka, men det kan också bli rätt låga temperaturer och snabbt växlande väder vilket är något man får tänka på om man ska ge sig ut på landsvägar med bil. Irlands väder är känt för att kunna gå igenom alla fyra årstider under samma dag!

Roadtrip på Irland: Tips på vägar

Irlands vilda, vackra landskap är som gjort för att hyra bil och åka på roadtrip. Den gröna öns otroliga körvägar slingrar längs dimtäta och böljande kullar, karga kustlinjer och historiska borgar med nya intryck runt varje krön. Här kommer några tips på berömda roadtripvägar på Irland.

Wild Atlantic Way

Wild Atlantic Way på Irlands västkust är världens längsta ”Scenic Road” och anses vara en av de absolut bästa roadtripvägarna. Under vägens gång passerar du de flesta av Irlands sevärdheter och platser. Hela Atlantic Way börjar i Donegal och fortsätter ca 2800 kilometer, så det finns många sträckor att välja mellan – den ultimata vägen för en Irland-roadtrip! De flesta andra berömda roadtripvägar på Irland är kortare sträckor inom Wild Atlantic Way.

Sky Road i Connemara

Sky Road är en 200 kilometer-lång fantastiskt vacker väg som går i en loop i natursköna Connemara, ut på en halvö. Upptäck pittoreska byar, böljande landsbygd, dramatisk kust och bergskedjor i bakgrunden. Vägen går också förbi flera historiska platser och den trevliga staden Clifden, huvudort i Connemara. Det blir inte mer irländskt än såhär!

Ring of Kerry

Ring of Kerry anses vara ett absolut måste om du ska bila på Irland. Den magiska vägen börjar i Killarney i sydvästra Irland och går via en perfekt kombination av dramatisk kust, skärgård och bergsbyar i ca 200 kilometer.

Causeway Coastal Scenic Drive

Causeway Coastal Scenic Drive är en ca 210 kilometer lång väg som går längs den vilda kusten på Norra Irland. Vägen länkar samman Wild Atlantic Way till Belfast i norr. Causeway Coastal går förbi flera av landets främsta sevärdheter och gott om imponerande vyer. Så pass natursköna att scener i Game of Thrones spelades in nära Ballycastle längs rutten!

Roadtrip i Europa

Irland är fantastiskt att utforska med egen hyrbil, och den berömda roadtrip-vägen Wild Atlantic Way finns såklart med på vår lista över fantastiskt vackra vägar för roadtrip i Europa. Via länken nedan kan de se våra andra tips på körvägar som låter dig uppleva landet på bästa sätt. Hoppas att det kan inspirera dig inför nästa bilsemester i Europa!

Vad tycker du om den här sidan?

(17 röster, betyg: 4.41 av 5)