Hyrbil på Irland

Hitta bäst pris på hyrbilar på Irland genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Hyra bil på Irland

Med dramatisk natur, mysiga byar och spännande historia är Irland ön med något för alla. I folkmun kallad “det gröna ön” har Irland ett rykte som en magisk plats, och att hyra bil under sin semester på ön är ett perfekt sätt att ta sig runt till öns alla hörn. Tack vare öns storlek går det lätt att ta sig från en ände till en annan med bil, och på vägen bjuds man på många fantastiska upplevelser.

Regler

Om du vill hyra bil på Irland ställs vissa krav på dig. Reglerna kan variera beroende på vilket hyrbilsbolag du väljer och vilken typ av bil du vill hyra.

  • De flesta hyrbilsbolag kräver att du är minst 25 år för att hyra en bil.
  • Du måste ha haft ditt körkort i minst ett år.
  • Vissa hyrbilsbolag tillåter att personer mellan 21-25 hyr bil, men var beredd på att betala extra kostnader.
  • Är du äldre än 75 år tar vissa bolag ut en extra avgift.

På Irland beror mycket på vilket hyrbolag du väljer, så kolla upp med just ditt hyrbilsbolag om exakt vilka regler som gäller hos dem innan ni bokar.

Tillägg vid bokning

Att boka eventuell tilläggsutrustning innan hyrbilen hämtas upp rekommenderas. Tilläggsutrustningen kan vara till exempel GPS eller bilbarnstol. Att lägga till denna utrustning redan vid bokningen säkerställer att den finns tillgänglig när ni hämtar upp bilen.

Att köra bil på Irland förenklas av en GPS, då många vägar på ön är både smala och slingriga, och kan ibland även vara svåra att hitta.

Var uppmärksam på att det är lag att barn under 3 år, eller mindre än 150 centimeter och 36 kilo, måste färdas i bilbarnstol. Inga barn under 12 år får åka i bilens framsäte.

Att köra bil på Irland

Att köra bil på Irland liknar på många sätt bilkörningen i Sverige, förutom att man på Irland kör på vänster sida av vägen. Om man inte har kört vänstertrafik tidigare kan det kännas lite ovant i början, men då körtempot på ön är relativt lugnt vänjer man sig snabbt.

Irlands större vägar är i generellt gott skick och bra underhållna. Men om man beger sig ut på landsbygden riskerar man att hamna på många små och slingriga vägar som kräver både koncentration och uppmärksamhet.

Nedan följer några irländska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är strängt förbjudet att använda mobiltelefonen och prata i den utan handsfree när man kör bil på Irland. Bryter man mot denna lag väntar höga bötesbelopp.
  • Vissa större vägar på Irland är avgiftsbelagda. Många hyrbilsbolag erbjuder hjälp med att betala dessa avgifter genom att lägga på kostnaden på hyran efteråt. Vissa vägar har manuella tullbås där man kan betala kontant. Fråga ditt hyrilsbolag vad som gäller hos just dem.
  • I omarkerade korsningar och i rondeller gäller högerregeln, trots att det är vänstertrafik.
  • Var noga med att parkera lagligt. Det är dryga parkeringsböter på Irland, och parkeringsvakter cirkulerar nästan alltid.
  • På landsbygden är det inte ovanligt att boskap och andra djur promenerar fritt på vägarna, var uppmärksam och lämna företräde för dem.
Vad tycker du om den här sidan?

(17 röster, betyg: 4.41 av 5)