Hyrbil i Italien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Italien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Italien

Här får du tips för att hyra bil i Italien och åka på en härlig bilresa. Det är relativt enkelt att hitta en bra hyrbil, men det finns några saker att tänka på när du ska hyra i Italien. En hyrbil är perfekt för att på egen hand utforska Italiens vackra och varierande regioner. Se längre ner för tips på fina körvägar och platser.

Bilresa i Italien

På en bilsemester i Italien väntar många fantastiska destinationer och roadtrips mellan spännande städer, medelhavskust och böljande inland. Här är några av de mest populära destinationerna att hyra bil i Italien.

Regler för att hyra bil i Italien

 • Körkort: Föraren måste haft körkort i minst ett år.
 • Åldersgräns: Det går att hitta hyrbilsbolag som hyr ut från 19 år. Det tillkommer dock i princip alltid en extra avgift för förare under 25 år. För dem mellan 19-22 kan den vara hyfsat hög, t.ex. €20 per dag, se hyresvillkoren. Många bolag har 75 år som maxålder.
 • Bränsle: Full-till-full policy innebär att tanken är full när hyrbilen hämtas och ni lämnar tillbaka bilen med full tank. Annars tillkommer avgifter och ofta en ganska dyr tankning.
 • Deposition: Det krävs ett kreditkort för att betala depositionen, det vill säga vanliga betalkort godkänns inte. Se till att det finns tillräckligt med kredit på kortet så att depositionen kan reserveras.
 • ID: För EU-medborgare krävs giltigt ID eller pass för att få hyra bil. Vi rekommenderar att visa upp passet.
 • Vinteravgift: I områden där det finns risk för snö och halka under vintern (mellan 15:e november och 15:e april) tillkommer en vinteravgift på €4.50 + skatt per dag. Om ni vill ha snökedjor så välj till det vid bokning.
 • Fri körsträcka: Normalt har hyrbilarna fri körsträcka. Om ni hyr längre än 29 dagar är det vanligt med en gräns på 300 mil innan det börjar kosta per kilometer.
 • Hastighetsbegränsningar: 130 km/h på Autostrada, 110 km/h på motorvägar, 90 km/h utanför städer och normalt 50 km/h i städer. Böter för fortkörning är från €180 och uppåt.
 • Internationellt körkort: Behövs inte om man har ett svenskt körkort. Internationella körkort behövs för dem med körkort som inte är skrivna med latinska bokstäver.
 • Läs mer här om internationellt körkort

Försäkring – självrisk och deposition

Via oss har hyrbilarna alltid trafik- och vagnskadereducering och stöldskydd som ingår i priset. Ibland finns det specialerbjudande hos vissa bolag som erbjuder 0 kr i självrisk. Du ser detta om du söker i sökmotorn. Annars är självrisken normalt samma belopp som depositionen är. Ni kan ofta välja till självriskeliminering vid bokningen om ni är intresserade av det. Storleken på depositionen varierar annars beroende på bolag och finns från några hundra euro, även om det inte är ovanligt med större deposition på över €1000. Klicka på “Hyresvillkor” för att se exakt (sök på deposition till exempel).

Väl på plats rekommenderar vi att inte välja till någon försäkring som erbjuds i Italien. Det är aldrig en bra affär. Det är viktigt att ha med ett kreditkort (ej betalkort!) som täcker depositionen.

Tillägg vid bokning

Om ni behöver extrautrustning såsom barnstol, GPS eller snökedjor, lägg till det vid bokningen. Extrautrustning läggs till som en förfrågan och tillgängligheten garanteras inte. Ni betalar för tilläggen på plats i Italien.

Övrig tips för att hyra bil i Italien

 • Välja hyrbil. Om ni ska köra mycket på vägar med höga hastigheter så rekommenderar vi att välja en lite större hyrbil för säkerhetens skull. De allra minsta hyrbilarna i Italien är mycket små och har bara två dörrar. Om ni inte ska köra så långt och det är på sommarhalvåret, så är ett tips att prova att hyra en cab för en dag för en häftig semesterupplevelse!
 • Låsa bilen. Precis som i många andra delar av Europa är det viktigt att bildörrarna är helt stängda innan ni låser dörren, för annars är det inte alltid att centrallåset låser. Se också till att ta med dig värdesaker från hyrbilen när du lämnar den.
 • Hyrbilsbolag i Italien. I Italien finns på vissa ställen, precis som i Spanien, bolaget Goldcar och vi rekommenderar att inte boka med dem. De använder tyvärr många fula tricks som man vill undvika under en bilresa.

Planera resa till Italien

Italien har något för alla smaker och önskemål under en resa. Här finns både spännande storstäder med mycket historia och puls, och små idylliska byar med avslappnad atmosfär. Italien består av 5 regioner som alla har sin speciella karaktär med varierande landskap och unika sevärdheter, och det är värt att göra lite research baserat på vad du är ute efter.

Besök det grönskande vinlandskapet i Toscana- som utforskas bäst med hyrbil- eller kör längs Adriatiska kusten för fantastiska vyer av det turkosa havet. Här finns skidresorterna och sjölandskapet i norra Italien och den berömda matkulturen i mellersta delen av landet, och på den södra spetsen väntar Siciliens unika kultur. Om du vill åka på en längre roadtrip och återlämna hyrbilen i en annan stad än du hämtade i, så kan du se om du kan boka en envägshyra.

 • Utsikt över Cortona - perfekt för hyrbilen

Roadtrip i Italien

Italiens varierande landskap är perfekt för att hyra bil och åka på bilsemester. Landets välskötta vägar går längs dramatiska berg, glittrande kustlinjer och historiska städer. Det finns gott om oförglömliga körvägar och rutter! Här kommer några tips på sträckor med fantastiska utsikter utanför bilrutan.

Amalfikusten

En av Italiens vackraste rutter är att bila längs Amalfikusten. Ett tips är att hämta hyrbil i Neapel och köra ca 65 kilometer till den berömda kusten, eller i Salerno som ligger närmare. Vägarna går längs glittrande, turkost hav och idylliska kustbyar, med exklusiva orter som Positano och Amalfi att stanna till i.

Italienska alperna

För en garanterat häftig körupplevelse så ska du bege dig till norra Italien och köra Passo dello Stelvio (Stelvio Pass), som anses vara en av världens bästa körvägar på gränsen mellan Italien och Österrike. Vägen slingrar sig dramatiskt nerför berget med skarpa kurvor och fantastiska vyer över alperna.

Dolomiterna

En annan berömd väg i italienska alperna är Grande Strada della Dolomiti (Great Dolomite Road). Vägen går genom de vackraste delarna av Dolomiterna där du får vida utsikter över de omgivande bergen. Great Dolomite Road går mellan Bolzano och Cortina d’Ampezzo.

Lake Garda

Italien har flera vackra sjöar, där de mest kända är Lake Como och Lake Garda. Gardasjöns vattenkant är särskilt vacker att köra längs med utsikt över majestätiska berg och vackra gamla stenhus runt sjön. Den romantiska staden Verona ligger ca 30 minuter från Gardasjön, och här går det fint att hyra bil.

Sicilien

Ön Sicilien är ett omtyckt resmål för sina underbara medelhavsstränder. Här finns flera vackra körvägar med utsikter över vulkanen Etna, antika kuststäder, historiska monument och vacker natur. Sicilien är ett perfekt ställe att hyra bil för att upptäcka egna smultronställen längs vägen.

Italienska Rivieran

Italienska rivieran är en kuststräcka mellan Italiens gräns mot Frankrike och ner till Toscanas kust. Kustvägen går längs idylliska städer, dramatiska havsvyer och lyxiga resorter som Portofino. Det är särskilt populärt att bila längs vackra kuststräckan Cinque Terre som ligger i ena änden av rivieran. De större städerna i regionen är Genoa och La Spezia, och här kan du hyra bil. Du kan också utgå från Florens eller Milano för en längre rutt ut mot kusten.

Toscana

Toscana är en klassisk destination i Italien. De grönskande vinlandskapen i Chianti och Umbria är fantastiska att utforska med hyrbil. Mellan Florens och Sienna går Via Chiantigiana, ”Wine Road” genom Chianti-regionen, en naturskön historisk väg bland vingårdar, idylliska byar och böljande landskap. Om du är ute efter en vinresa i Italien så går det utmärkt att hyra bil i Florens eller Pisa och utgå därifrån.

Tips för att köra bil i Italien

 • Parkering. En promenad längs valfri gata i Italien visar att det är mycket vanligare med plåtskador på bilarna där. Italienarna tänker inte riktigt om bilar som vi svenskar. De bryr sig helt enkelt inte så mycket om plåtskador och repor. Det är såklart något att tänka på innan man parkerar sin hyrbil på utsatt läge längs en smal väg.
 • Trafiken. Bilkörningen i Italien är aggressivare än i Sverige. Ta det bara lugnt så är det ingen fara. Om du tycker det är knepigt att navigera på små ytor så kan det vara bra att undvika att köra i centrala Rom eller i rusningstrafik i andra storstäder.
 • Google Maps. Någon form av GPS eller att hålla koll på Google Maps är rekommenderat, särskilt på landsbygden. Även i städer så att du kan fokusera på körningen i stadstrafiken istället, och slippa försöka läsa de många vägskyltarna samtidigt. Tänk på att du kan cacha offlinekartor i Google Maps.
 • Avgifter. De stora motorvägarna, s.k. autostrada, kan ha avgifter, men det kan det vara värt för att köra på säkra stora vägar som är i bra skick.

Det rekommenderas verkligen att hyra bil i Italien för att se så mycket som möjligt av landets fantastiska landskap. Hyrbil ger en härlig frihet och flexibilitet att utforska det äkta Italien! Var noga med att boka din hyrbil innan din resa för att vara säker på att bilen du vill ha finns ledig vid din ankomst.

Vad tycker du om den här sidan?

(61 röster, betyg: 4.30 av 5)