Hyrbil i Kroatien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Kroatien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Kroatien

Om man vill uppleva Kroatien till fullo är en hyrbil ett perfekt val. Med bil går det lätt att ta sig till landets olika delar, och det går även att hitta små pärlor och mysiga byar som inte går att ta sig till på annat sätt.

Det är även relativt billigt att hyra bil i Kroatien, vilket gör det till ett mycket bra val om man vill få ut det mesta av sin semester där. Vare sig man är intresserad av landskap och vacker natur eller sol och bad är hyrbil ett bra alternativ. Här berättar vi om användbara tips och råd vid bilhyrning i Kroatien.

Regler

I Kroatien ställs det vissa krav på den som ska hyra bil. Dessa varierar beroende på vilket bolag du hyr av, men några generella riktlinjer följer nedan:

  • Den absoluta minimiåldern för att hyra bil i Kroatien är 18. Detta beror dock på vilken typ av bil du vill hyra, och vilket bolag du väljer.
  • Hos många hyrbilsbolag i Kroatien måste du innehaft körkort i minst två år för att få hyra en bil.
  • Är man under 25 år får man vanligtvis betala en extra kostnad.
  • Många hyrbilsbolag har även en övre åldersgräns som oftast ligger på 70 år.

Det är viktigt att kolla upp de exakta reglerna som gäller för just ditt hyrbilsbolag innan bokning av bilen.

Tillägg vid bokning

Det är en bra idé att redan vid bokningen av hyrbilen lägga till den extra utrustning man vill ska följa med. Detta kan vara till exempel GPS eller bilbarnstolar.

I Kroatien är många av vägarna små och det är därför rekommenderat att använda sig av GPS för att slippa köra vilse.

Det är även lag på att barn under 6 år måste sitta i lämplig bilbarnstol eller bilkudde.

Att köra bil i Kroatien

Kroatien har tidigare haft många sämre vägar, och man håller på att både renovera och expandera landets vägnät i hög takt. De stora motorvägarna är därför i gott skick, medan många av de mindre vägarna kan vara i lite sämre skick, särskilt på landsbygden.

I Kroatien gäller högerregeln precis som i Sverige. I tätorter är det tillåtet att köra 50 km/h, på landsväg 90 km/h och på motorväg 130 km/h.

Ett tips är att alltid ha reservlampor med i bilen då lagen kräver att man omedelbart byter trasiga lampor på bilen. Var även uppmärksam så att ni inte parkerar fel, då det inte är ovanligt att man låser bilhjulen tills parkeringsboten är betald.

Nedan följer en del andra kroatiska trafikregler som ni bör vara uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att använda sig av mobiltelefon utan hörlursfri handsfree i Kroatien. Bryter man mot denna lag kan man vänta sig dryga böter.
  • De flesta motorvägar är avgiftsbelagda. Avgiften betalas antingen kontant eller med i betalstation. Kostnaderna baseras på hur långt du har färdats på den avgiftsbelagda vägen, och varierar därför beroende på vart du ska åka.
  • I rondeller är det bilar som ska köra in i rondellen som har företräde.
  • Mellan april och oktober behöver halvljuset endast vara på när sikten är dålig. På vinterhalvåret måste det vara på under hela dagen.
  • Barn under 12 år får inte färdas i bilens framsäte.

Roadtrip i Kroatien

Kroatien börjar bli ett av Europas populära länder för en bilsemester, och den Dalmatiska kusten är fantastisk att utforska med egen hyrbil. Längs kusten ligger flera av Kroatiens mest spännande städer. Förslagsvis kan du bila mellan Pula och Dubrovnik för den ultimata upplevelsen av Kroatiens kustlinje. Du kan välja att köra kortare vägsträckor mellan Dubrovnik och Split eller Zadar, beroende på hur mycket tid du har och hur länge du vill stanna på platserna. Via länken nedan kan du läsa om Kroatien i våra tips på vägar och resmål för en roadtrip i Europa. Trevlig resa!

Vad tycker du om den här sidan?

(23 röster, betyg: 4.26 av 5)