Hyrbil i Australien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Australien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Hyra bil i Australien

Det absolut bästa sättet att uppleva fantastiska Australien på är med hyrbil. Med hyrbil blir resan en häftig upplevelse, och det går att ta sig till många spännande utflyktsmål som annars är svårtillgängliga. Australiens landskap och natur bjuder på en makalös upplevelse, och med hyrbil får du ut det allra mesta av semestern där.

Regler

För att få hyra bil i Australien finns det vissa villkor du måste uppfylla. Dessa villkor kan variera något beroende på vilken hyrbilsuthyrare du hyr bilen hos, men det finns några generella regler som du bör tänka på innan du hyr bil.

 • Du behöver vara minst 21 år gammal och ha haft ditt körkort i minst ett år för att få hyra bil i Australien.
 • Vissa hyrbilsbolag tar ut en extra avgift om du är under 25 år.
 • Om du är över 75 år kan du också behöva betala en extra avgift, beroende på hyrbilsfirmans villkor.
 • På vissa hemsidor får man information att ett internationellt körkort krävs för att hyra bil i Australien. Vi har dock hyrt bil i Australien ett flertal gånger i Australien och aldrig behövt det.
 • Läs mer om internationellt körkort här

Observera att dessa regler och villkor kan skilja sig mellan olika hyrbilsbolag, och att det därför är viktigt att du noggrant läser igenom villkoren innan du bokar hyrbil.

Tillägg vid bokning

Om man önskar extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, är det smidigast det att lägga till detta redan när man bokar bilen. Genom att lägga till det vid bokningen underlättas upphämtningen av bilen, och försäkrar även att utrustningen man önskar finns tillgänglig på plats.

Det rekommenderas varmt att ha en GPS i bilen när man kör i Australien. Det finns många små vägar på landsbygden, och avstånden är väldigt stora. Det är därför bra att ha en GPS så att man inte hamnar på avvägar.

I Australien är det lag på att barn under sju år måste sitta i bilbarnstol, och det är därför viktigt att bilbarnstol bokas med bilen om du ska köra med barn. För barn mellan sju och sexton år gäller att de måste sitta i bilbarnstol eller på bilkudde om säkerhetsbältet inte sitter korrekt på dem. Om säkerhetsbältet sitter korrekt behöver de inte sitta i bilbarnstol eller på kudde.

Att köra bil i Australien

En av de största skillnaderna med att köra bil i Australien jämfört med Sverige är vänstertrafiken. Det gäller att vara väldigt uppmärksam på att trafiken är på “fel sida”, särskilt vid korsningar och rondeller, där det är lätt att titta åt fel håll. Var även uppmärksam på gångtrafikanter och cyklister och kom ihåg att blinksignalen sitter där vindrutetorkarspaken sitter på svenska bilar.

Australien är indelat i delstater, och dessa delstater har en del olika lagar och regler när det gäller bilkörning, och det är därför en bra idé att kolla upp de specifika lagar som gäller i den eller de delstater som du planerar att köra i förväg för att undvika problem.

Nedan följer några generella körregler som gäller i Australien.

 • Både förare och passagerare måste alltid vara bältade under körning.
 • Vissa vägar och broar är avgiftsbelagda. Många hyrbilsbolag kan inkludera ett elektroniskt pass som underlättar betalningen vid dessa vägar och broar. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller. Det går även att betala avgifterna online i upp till 48 timmar efter att man passerat tullen. Kontrollera gärna din rutt innan du kör så att du vet om du kommer att köra igenom några tullar.
 • Gränsen för rattfylleri går vid 0.5 promille.
 • Vänstertrafik till trots gäller högerregeln vid korsningar som inte har rödljus.
 • Generellt sett gäller 50-60 km/h i tätort och 100-110 km/h på motorväg.
 • I Australien tillämpar man ett system med vita och gula hastighetsskyltar. De vita hastighetsskyltarna visar den högst tillåtna hastigheten medan gula skyltar visar den rekommenderade hastigheten. Dessa finns ofta på slingriga vägar med hastiga och tvära kurvor, där den gula hastighetsskylten oftast visar en lägre hastighet än den högst tillåtna, för att bilister ska uppmärksammas på att för hög hastighet kan riskera säkerheten.
 • När det gäller parkering så har vissa parkeringsplatser regler gällande åt vilket håll bilen ska stå parkerad och i vilken vinkel. Det är relativt vanligt att parkeringsskyltar säger ”rear to kerb”, vilket då innebär att bilens baksida ska vara riktad mot trottoaren. Om du parkerar fel kan det resultera i böter, så var uppmärksam på vad parkeringsskyltarna säger.
Vad tycker du om den här sidan?

(15 röster, betyg: 4.66 av 5)