Internationellt körkort

Ett internationellt körkort låter lite fräckare än vad det egentligen är. Det är en översättning till engelska på ett papper, likt en vaccinationsbok. Vanligtvis är detta något som är helt onödigt att skaffa, speciellt i USA där många hyr bil. Vi rekommenderar dock att alltid ha både passet och körkortet med både vid upphämtning av hyrbil och vid eventuella poliskontroller.

Priser:

  • Ettårigt: 200 kr
  • Treårigt: 325 kr
  • + avgifter, beroende på hur och var man ansöker. Ansökan görs hos Motormännen.
Ett svenskt internationellt körkort

När behövs ett internationellt körkort?

Enligt oss behövs inte ett internationellt körkort om du har ett svenskt körkort och ska hyra bil eller köra bil utomlands. Motormännen som utfärdar denna översättning ger annan information, men de gör det troligtvis eftersom de vill sälja dem. Nedan kommenterar vi de uttalanden som Motormännen gör på sin hemsida. Vi är helt överens på en punkt: att det aldrig behövs inom EU.

Länder utanför EU

Du bör eller måste ha ett internationellt körkort i de flesta länder utanför EU.
Vi och våra kunder har hyrt och kört bil utomlands vid flera tillfällen i många olika länder. Vi har fortfarande aldrig hört om ett land där ett internationellt körkort verkligen har krävts.

USA

I USA är internationellt körkort en stark rekommendation.
Både när man hyr bil i USA och kör bil kan vi med säkerhet säga att ett internationellt körkort är helt onödigt. Hyrbilsbolagen kräver inte det och det gör inte polisen heller vid eventuella kontroller. Samma sak gäller grannlandet Kanada.

Australien och Nya Zeeland

Australien och Nya Zeeland kräver en engelsk översättning av ditt svenska körkort. Enklaste sättet är att skaffa ett internationellt körkort.
Det är fullt möjligt att det i lagen står att det krävs ett internationellt körkort i Australien och Nya Zeeland, men i praktiken behövs det väldigt sällan. Vi har hört ett fall där internationellt körkort eller översättning har efterfrågats på Nya Zeeland.

Thailand

I Thailand måste du ha internationellt körkort. Annars riskerar du böter.
Vi och våra kunder har hyrt och kört bil i Thailand utan internationellt körkort, det är dock lite oklart om vissa kräver det eller ej. Om det är någonstans där ett internationellt körkort kan vara bra så år det troligtvis i Thailand.

Friskrivning: Denna information är baserad på ett stort antal biluthyrningar, men även våra egna erfarenheter från att hyra bil och poliskontroller, runtom i världen. Vi reser alltid själva utan ett internationellt körkort, och hyr bil i alla länder. Vi tar inget ansvar för om något land helt plötsligt skulle kräva det. Råkar ni ut för detta, vänligen informera oss så att vi kan uppdatera informationen.

Vad tycker du om den här sidan?

(51 röster, betyg: 3.84 av 5)