Hyrbil i Spanien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Spanien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Hyra bil i Spanien

Det är billigt att hyra bil i Spanien, i alla fall om man bokar sin hyrbil på rätt sätt. Tyvärr förekommer det en del trixande av framförallt de lokala hyrfirmorna, så lägg några minuter på att läsa våra tips nedan för att inte bli lurad.

Här förklarar vi det viktigaste man bör känna till när man ska boka en hyrbil i Spanien och tips för en lyckad resa med hyrbil.

Populära destinationer

Försäkring

En bra försäkring är naturligtvis viktigt och det ingår när du bokar hyrbil genom oss. En del bolag erbjuder dessutom hyrbilar med 0 kronor i självrisk. Klicka på ”Hyresvillkor” för respektive bil i sökningsresultaten för att ta reda om så är fallet. Alla bolag erbjuder extraförsäkringar på plats och vår starka rekommendation är att inte ta några av dessa!

Om ni nödvändigtvis vill ha försäkring för ovanliga olyckor, som om en ytterbackspegel går av, lägg till den vid bokningen för att inte betala överpris på plats. Tänk på att ta med ett kreditkort för att betala eventuell deposition. Betalkort godkänns inte. Vissa bolag kan kräva att en extraförsäkring köps om ni inte har med ett kreditkort. En del bolag använder en relativt hög deposition för att få kunder att välja en extraförsäkring, gå inte på det tricket.

Goldcar och andra lokala firmor med speciell bränslepolicy

De allra billigaste hyrbilarna som listas har ofta en annorlunda bränslepolicy. Vid sökning står det ”Köps vid upphämtning (Delåterbetalning)” under ”Bränslepolicy”. Det innebär att man måste betala för bränslet när man hämtar bilen. Det är viktigt att känna till att dessa bolag tar en avgift för den här ”tjänsten”.

Goldcar tar till exempel €16 – €42, beroende på hur stor bilen är. Andra bolag tar ofta runt €25. Detta går att se i hyresvillkoren under rubriken ”Bränslepolicy” vid sökningen. För att undvika den här avgiften, välj en hyrbil med bränslepolicy full-till-full.

För att hitta den billigaste hyrbilen måste man jämföra bilarna med olika bränslepolicy. Om det känns omständigt, välj en bil med full-till-full för att undvika överraskningar!

Vi rekommenderar att inte boka med bolag som inte har full-till-full, då det ofta tillkommer dolda avgifter. Om ni ändå väljer att göra det, kan det trots allt bli lite billigare ibland, men se till att komma tillbaka med full tank så att ni får maximal återbetalning. Bensinen de fyller upp med är inte billig. En annan nackdel med dessa bolag är att väntetiden för att hämta ut bilen kan vara mycket lång. Ta en titt på betygen på hyrbilsfirman i sökningen.

Regler

 • Du måste ha haft körkort i ett år för att få hyra.
 • Åldersgränsen för att hyra bil i Spanien är normalt 21 år. För förare mellan 21 och 25 år tillkommer ofta en avgift på mellan €5 och €20.
 • Ta med kreditkort för att betala deposition. Utan kreditkort kan du tvingas betala en dyr extraförsäkring, som går att läsa mer om under “försäkring”. För dyrare hyrbilar kan det ibland till och med krävas två kreditkort. Notera att ett betalkort (där pengarna dras från ett konto direkt) inte räknas som kreditkort.
 • En del bolag kräver att föraren kan visa upp sitt pass.

Tillägg vid bokning

Det är oftast bäst att lägga till extrautrustning redan vid bokning. Väl på plats finns en risk att det ni vill ha inte finns tillgängligt. Hos många hyrbilsfirmor ingår en extra förare, och om man vill ha fler måste man betala extra. Andra saker som går att lägga till är:

 • GPS – speciellt användbart i Spanien då det kan förekomma märkliga u-svängar för att komma i rätt riktning.
 • Bälteskudde (4-11 år), barnstol (1-3 år) eller babystol (0-1 år). Hos de flesta flygbolag (Ryanair undantaget såklart) är det gratis att ta med både barnvagn och bilbarnstol på flyget. Läs mer om bilbarnstol här
 • Tillgängligheten kan dock inte garanteras om du hyr av hyrbilsfirmorna och därför kan det vara en fördel att ta med sig det man behöver själv.

Att köra bil i Spanien

Spanien har mer olycksdrabbade vägar än i Sverige så det gäller att ta det något försiktigt. Likheterna är stora mellan länderna, men det finns ett par saker att tänka på.

 • Vissa större vägar med två filer, som t.ex. A-7 längs med södra kusten, har ofta inte avfart- och påfartsvägar. Istället kör bilar på och av direkt vid högerfilen vilket gör att det är viktigt att accelerera fort när man kör på och svänga av snabbt. Se upp för bilar som ska köra på, håll gärna till i vänsterfilen på dessa vägar om det är möjligt.
 • Större motorvägar har avgifter. Det är skyltat när man kör in på en motorväg som tar vägavgifter.
 • Spanien använder mycket rondeller!
 • På dagen kör de flesta bilar utan halvljus. Glöm inte att sätta på ljuset vid mörkerkörning!
 • Hyrbil i Barcelona
Vad tycker du om den här sidan?

(99 röster, betyg: 4.15 av 5)