Hyrbil i Spanien

Hitta bäst pris på hyrbilar i Spanien genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Spanien

Spanien är en klassisk destination för en bilsemester. Här förklarar vi det viktigaste man bör känna till när man ska boka en hyrbil i Spanien. Det är billigt att hyra bil i Spanien, i alla fall om man bokar sin hyrbil på rätt sätt. Tyvärr förekommer det en del trixande av framförallt lokala hyrfirmor. Lägg några minuter på att läsa våra tips för att inte bli lurad på din bilresa!

Bilresa i Spanien

På en bilsemester i Spanien väntar destinationer med spännande städer, vacker landsbygd, medelhavskust och klassiska semesteröar. Här är några av de mest populära destinationerna att hyra bil i Spanien.

Regler för att hyra bil i Spanien

 • Du måste ha haft körkort i ett år för att få hyra bil i Spanien.
 • Åldersgränsen för att hyra bil i Spanien är normalt 21 år. För förare mellan 21 och 25 år tillkommer ofta en avgift på mellan €5 och €20.
 • Ta med kreditkort för att betala deposition. Utan kreditkort kan du tvingas betala en dyr extraförsäkring, som går att läsa mer om under “försäkring”. För dyrare hyrbilar kan det ibland till och med krävas två kreditkort. Notera att ett betalkort (där pengarna dras från ett konto direkt) inte räknas som kreditkort.
 • En del bolag kräver att föraren kan visa upp sitt pass.

Försäkring för hyrbil

En bra försäkring är naturligtvis viktigt och det ingår när du bokar hyrbil genom oss. En del bolag erbjuder dessutom hyrbilar med 0 kronor i självrisk. Klicka på ”Hyresvillkor” för respektive bil i sökresultaten för att ta reda om så är fallet. Alla bolag erbjuder extraförsäkringar på plats och vår starka rekommendation är att inte ta några av dessa!

Om ni nödvändigtvis vill ha försäkring för ovanliga olyckor, som om en ytterbackspegel går av, lägg till den vid bokningen för att inte betala överpris på plats. Tänk på att ta med ett kreditkort för att betala eventuell deposition. Betalkort godkänns inte. Vissa bolag kan kräva att en extraförsäkring köps om ni inte har med ett kreditkort. En del bolag använder en relativt hög deposition för att få kunder att välja en extraförsäkring, gå inte på det tricket.

Firmor med speciell bränslepolicy

De allra billigaste hyrbilarna som listas har en annorlunda bränslepolicy. Vid sökning står det ”Köps vid upphämtning (Delåterbetalning)” under ”Bränslepolicy”. Det innebär att man måste betala för bränslet när man hämtar bilen. Det är viktigt att känna till att dessa bolag tar en avgift för den här ”tjänsten”.

Goldcar tar till exempel €16 – €42, beroende på hur stor hyrbilen är. Andra bolag tar ofta runt €25. Detta går att se i hyresvillkoren under rubriken ”Bränslepolicy” vid sökningen. För att undvika den här avgiften, välj en hyrbil med bränslepolicy full-till-full.

Tips: För att hitta den billigaste hyrbilen måste man jämföra bilarna med olika bränslepolicy. Om det känns omständigt, välj en bil med full-till-full för att undvika överraskningar!

Vi rekommenderar att inte boka med bolag som inte har full-till-full, då det ofta tillkommer dolda avgifter. Om ni ändå väljer att göra det, kan det trots allt bli lite billigare ibland, men se till att komma tillbaka med full tank så att ni får maximal återbetalning. Bensinen de fyller upp med är inte billig. En annan nackdel med dessa bolag är att väntetiden för att hämta ut bilen kan vara mycket lång. Ta en titt på betygen på hyrbilsfirman i sökningen.

Tillägg vid bokning

Det är oftast bäst att lägga till extrautrustning redan när du bokar hyrbilen. Väl på plats finns en risk att det ni vill ha inte finns tillgängligt. Hos många hyrbilsfirmor ingår en extra förare, och om man vill ha fler måste man betala extra. Andra saker som går att lägga till är:

 • GPS – speciellt användbart i Spanien då det kan förekomma märkliga u-svängar för att komma i rätt riktning.
 • Bälteskudde (4-11 år), barnstol (1-3 år) eller babystol (0-1 år). Hos de flesta flygbolag (Ryanair undantaget såklart) är det gratis att ta med både barnvagn och bilbarnstol på flyget. Läs mer om bilbarnstol här
 • Tillgängligheten kan dock inte garanteras om du hyr av hyrbilsfirmorna och därför kan det vara en fördel att ta med sig det man behöver själv.

Att köra bil i Spanien

Spanien har mer olycksdrabbade vägar än i Sverige, så som turist är det bra att ta det något försiktigt när du ska köra i Spanien för första gången. Använd Google Maps eller GPS så att du kan fokusera på trafiken och slipper leta skyltar medan du kör. Likheterna är stora mellan länderna, men det finns ett par saker att tänka på.

 • Vissa större vägar med två filer, som t.ex. A-7 längs med södra kusten, har ofta inte avfart- och påfartsvägar. Istället kör bilar på och av direkt vid högerfilen vilket gör att det är viktigt att accelerera fort när man kör på och svänga av snabbt. Se upp för bilar som ska köra på, håll gärna till i vänsterfilen på dessa vägar om det är möjligt.
 • Större motorvägar har avgifter. Det är skyltat när man kör in på en motorväg som tar vägavgifter.
 • Spanien använder mycket rondeller!
 • På dagen kör de flesta bilar utan halvljus. Glöm inte att sätta på ljuset vid mörkerkörning!
 • Hyrbil i Barcelona

Planera resa till Spanien

Spanien är ett klassiskt resmål för en bilsemester, mycket på grund av sin stora variation i sevärdheter, klimat och landskap. Här finns allt ifrån exotiska semesteröar till myllrande storstäder. Landet är perfekt att utforska med hyrbil, då det finns många vackra platser att se på vägen mellan destinationer. Hyrbil förhöjer verkligen din resa med frihet och flexibilitet att stanna när du vill.

Land och klimat

I Spanien finns oändligt mycket att se i landets 17 regioner. I norr väntar Kataloniens bergiga landskap med vackra floder och dalar, medan södra Spanien bjuder på ökenmiljöer och tropiska växter och medelhavsklimat. Landsbygden är vacker med historiska platser, gamla slott och småstäder. Spanien gränsar till Portugal i väst och mot Frankrike i nordväst med bergskedjan Pyrenéerna och Andorra emellan. Centralt i Spanien finns den vidsträckta mesetaplatån som huvudstaden Madrid ligger på. I öster och sydöst väntar medelhavskust. Kanarieöarna och Balearerna är också en del av Spanien.

Det är även skillnader i klimatet, då norra Spanien har fuktigare klimat med fler regndagar. Annars brukar det vara torrare medelhavsklimat med varmare längs kusten och lite kallare inåt landet medan Kanarieöarna njuter av subtropiskt klimat. Det är kort sagt rekommenderat att göra lite research innan din bilresa beroende på vad du vill uppleva!

Bila i Spanien

Att hyra bil och åka på roadtrip i Spanien är det bästa och roligaste sättet att se landet, och här finns många härliga och historiska körvägar i varierande miljöer. Kör längs vindlande kustvägar med det glittrande medelhavet utanför bilrutan, eller få en häftig körupplevelse på vägar högt upp bland bergen. En särskild vacker rutt är mellan Barcelona och Montserrat med fantastiska utsikter över berg och dalar. Upptäck vackra nationalparker och olivlundar i Andalusien eller de snirklande vägarna i natursköna Picos de Europa i norra Spanien.

Fina vägar i Spanien

Lägg rutten genom blommande dalar som Valle de Jerte, eller vid dramatisk och klippig kust längs Costa da Morte. Förundras över de gamla kvarnarna längs Ruta de los Molinos i Toledos öppna landskap som för tankarna till Don Quixote. För att se södra Spaniens pittoreska småbyar, kör längs Ruta de los Pueblos Blancos genom byarna med klassiska vita stenhus. Om du vill utforska västkusten är ett tips att göra en roadtrip längs vattnet mellan Alicante och Barcelona. Då får du också uppleva andra fina städer som historiska hamnstaden Tarragona och Valencia under samma resa.

Det finns många bra utgångspunkter för att hyra bil i Spanien, och sedan är bara att styra hyrbilen dit du känner för! Undersök om du kan boka en envägshyra för att återlämna hyrbilen i på annan ort.

Vad tycker du om den här sidan?

(104 röster, betyg: 4.16 av 5)