Hyra bil i Spanien

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar i Spanien. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Roadtrip i Spanien: Tips på vägar och resmål

Spanien är ett av Europas mest populära länder för en roadtrip. Med sitt varierade landskap och många spännande städer har Spanien otroligt mycket att se under en bilsemester. Vare sig du är lockad av soldränkta kustvägar i södra Spanien, centrala Spaniens öppna landskap eller Baskiens unika kultur i norr så är det rekommenderat att hyra bil i Spanien om du vill uppleva landet på riktigt. Här har vi samlat info och förslag på rutter som vi hoppas kan inspirera inför din roadtrip i Spanien!

Hyra bil för roadtrip i Spanien

Spanien är ett land där det är enkelt och smidigt att hyra bil, framförallt på stora flygplatser där det finns många internationellt kända hyrbilsbolag. Däremot så är det vissa lokala hyrbilsbolag du ska undvika för att inte bli lurad. Läs mer om detta och få tips för att köra och parkera i Spanien i vår artikel om att Hyra bil i Spanien. 

Största flygplatserna i Spanien med hyrbilsbolag

Nedan följer Spaniens 4 största flygplatser på fastlandet med riktigt bra utbud på hyrbilar i olika prisklasser. Storstäderna i är populära utgångspunkter för en bilsemester i Spanien. I artiklarna kan du se tips för att hyra bil på de olika flygplatserna och info om hur du hämtar och lämnar hyrbilen.

Hitta billiga hyrbilar i Spanien

Spanien är ett populärt land för turister att hyra bil i, och därför är hyrbilspriserna mellan bolagen ofta pressade och det går att hitta hyrbil till riktigt bra pris. I vår sökmotor kan du söka efter hyrbilar på din valda destination och se vilka hyrbilsbolag som finns där, samt rangordna alla hyrbilar efter pris. I denna artikeln kan du få mer tips kring att hyra bil billigt utomlands.

Roadtrip genom Spanien från Madrid

Det finns många härliga rutter för en Spanien-roadtrip. Om du vill åka på en längre roadtrip som täcker så mycket som möjligt av Spanien så är det bra att ha ca 3 veckor för körningen. En klassisk och heltäckande Spanien-roadtrip brukar gå i en cirkel som börjar och slutar i Madrid. Börja med att köra ut till västkusten i A Coruña och upp i norra Spanien genom Bilbao. Därefter går rutten ut till medelhavskusten Costa Brava ner genom Barcelona och Valencia till Andalusien i södra Spanien. Därefter kan du vända upp till Madrid för din hemresa. På så sätt får du se Spaniens mest sevärda städer, natur och kustlinjer under samma bilresa!

Om du har mindre tid för din Spanien-roadtrip så kan du välja en region som intresserar dig, till exempel norra Spanien-Baskien, Andalusien i söder eller medelhavskusten. Nedan följer lite tips på kortare roadtrips i Spanien.

Södra Spanien: Andalusien

Regionen Andalusien är ett av Spaniens mest omtyckta områden för en roadtrip, mycket på grund av de historiska städerna som finns här men också för kustlinjen Costa del Sol. Om du är intresserad av gammal kultur och anrika städer, medeltida borgar, spännande arkitektur och autentisk spansk mat så är Andalusien för dig! En bilresa i Andalusien kan planeras i en cirkel mellan städerna Malaga – Marbella – Cadiz – Sevilla – Cordoba – Granada.

Att bila genom Andalusien tar dig genom ett av Spaniens vackraste landskap bland morisk historia och romerska ruiner, UNESCO-byar, olivlundar och böljande kullar. Kör genom Parque Natural Los Alcornocales för fantastiska vyer och besök Ronda som anses vara en av Spaniens vackraste antika städer.

Strax ovanför Costa del Sol ligger kustlinjen Costa Tropical som är känd för sitt exotiska medelhavsklimat. Granada är en fin stad att övernatta i om du vill bila längs Costa Tropical. Norr om Costa Tropical ligger kuststräckan som kallas Costa Blanca med städer som Murcia, Alicante och Benidorm.

Ruta de los Pueblos Blancos

I Cadiz går den berömda Ruta de los Pueblos Blancos (”Route of the white villages”) där vägen går genom flera pittoreska byar av vit kalksten som är typiskt för Andalusien. De flesta ”Pueblos blancos” finns runt Sierra de Grazalema och Sierra Nevada-bergen. Byn Arcos de la Frontera brukar beskrivas som porten till Ruta de los Pueblos Blancos och en av de absolut vackraste av de vita byarna.

Norra medelhavskusten: Costa Brava

På en bilresa längst kustremsan Costa Brava får du en perfekt mix av otroligt vacker medelhavskust och flera av östra Spaniens mest intressanta platser och städer. Costa Brava går egentligen mellan Blanes och franska gränsen, men brukar köras från Barcelona. Barcelona ligger ca 6 mil från Costa Bravas början. Här bilar du med medelhavets turkosa hav utanför bilrutan bland grönskande natur och omgivande berg i bakgrunden.

Många av småstäderna längs Costa Brava har medeltida anor med gamla borgar och mysiga kullerstensgator. Utkiksplatserna längs kustvägen har fantastiska vyer över havet och du kan stanna och bada, snorkla och paddla kajak.

För en minnesvärd bilsemester kan du hyra bil och bila hela spanska medelhavskusten, förslagsvis mellan Malaga och Barcelona. Detta är dessutom städer där det är väldigt smidigt och vanligt att boka hyrbil!

Kortare Spanien-roadtrip från Madrid

Om du utgår från Madrid och vill göra en kortare roadtrip så finns det flera spännande rutter att ta. Du behöver inte köra ända till kusten eller ha flera veckor för att få en trevlig bilresa i Spanien!

Från Madrid genom Castilla y León

Från Madrid kan du köra i en cirkel i hjärtat av Spanien i landets största region Castilla y León. Regionen täcker mycket av Spaniens vidsträckta platå, “Meseta”, som har många vägar genom ett öppet landskap mot horisonten. Här finns flera medeltida slott, välbevarade gotiska borgar och små byar som vittnar om regionens långa historia. I Castilla y León finns även flera UNESCO-skyddade städer med mycket av Spaniens mest intressanta arkitektur och kultur.

Om du vill hålla bilresan relativt kort så kan du köra från Madrid och stanna inom Segoviaprovinsen. Besök staden Segovia som är en av Spaniens äldsta städer, historiska Avila som omgivs av en medeltida stadsmur, Arévalo, Salamanca och den största staden Valladolid. Här finns massor att utforska! Du kan avsluta bilresan med att köra genom vinregionen Ribera del Duero innan du vänder tillbaka mot Madrid.

Från Madrid genom Castilla-La Mancha

Från Madrid kan du också ta en bilresa genom regionen Castilla-La Mancha i centrala Spanien. Regionen har både vacker natur och spännande städer med mycket historia, och det är smidigt att starta och avsluta bilresan i Madrid. Börja med att köra till den mest berömda staden Toledo och fortsätt sedan söderut genom slättlandskapet med Castilla-La Manchas ikoniska vindmöllor. Här kan du köra i Don Quixotes fotspår längs Ruta de Molinos (“vindmöllornas väg”) utanför Toledo.

Kör från Toledo till byn Orgaz och fortsätt genom de charmiga byarna Mora, Tembleque, El Romeral, Consuegra för en autentisk La-Mancha upplevelse med flera vita vindmöllor längs vägen. Här har du dessutom chans att prova det autentiska spanska köket i hjärtat av landet. Byn Mora är exempelvis känd för sin goda lokalproducerade olivolja.

I Castilla-La Mancha finns många antika gamla städer, som UNESCO-världsarvet Cuenca och Siguenza som är väl värt ett besök. Båda har många sagolikt vackra byggnader och intressanta museum. Du kan också köra via Parque Natural de la Serranía de Cuenca, en nationalpark med riktigt mäktiga vyer.

Norra Spanien: Baskien

Spaniens norra kust i regionen Baskien är mer okänd jämfört med Costa Brava eller sydkusten, men faktum är att norra Spanien har otroligt mycket att erbjuda för en roadtrip. Här väntar spännande kulinariska upplevelser, intressant baskisk kultur och häftiga vyer av den dramatiskt klippiga kusten. Norra Spanien och Baskien är grönskande med berg, djupa dalar och porlande floder nära Pyrenéerna och franska gränsen.

Börja din roadtrip i Bilbao och utforska stadens historiska centrum, medeltida gator, restauranger och konstmuseum. Kör västerut mot A Coruña genom den vackra Picos de Europa nationalpark och fortsätt till Galiciens huvudstad Santiago de Compostela. Picos de Europa är en bergskedja i norra Spanien och här finns flera fantastiskt natursköna vägar i nationalparken, och anses av många vara det mest underskattade resmålet i Spanien.

Från Bilbao till Pyrenéerna

Om du istället kör österut från Bilbao så kan du köra rutten som kallas ”The Basque Circuit” mellan städerna Bilbao, San Sebastian och vackra Pamplona. Här kör du nära franska gränsen genom bergskedjan Pyrenéerna och får uppleva riktigt storslagna landskap med både mäktiga bergspass, grönskande skogar och den atlantiska kusten. Baskien är en riktigt spännande del av Spanien!

Bila på Mallorca

Många kanske inte tänker på en roadtrip när de bokar resan till Mallorca, men faktum är att Mallorca är perfekt att utforska med egen hyrbil. Det är dessutom en rekommendation för att få se allt som Mallorca har att erbjuda utanför turistorterna. Det bästa sättet att se Mallorca är att bila runt ön från Palma. I norr väntar vackert klippig kust och i söder finns öns främsta resortstäder och badstränder.

Kör längs de slingrande kustvägarna mellan den pittoreska byn Valdemossa och Sollers lummiga omgivningar. Fortsätt ut till Pollensabukten och den charmiga staden Puerto Pollensa som har en fin strandpromenad och inte lika mycket turism som andra städer på Mallorca.

Bila vidare till Cap de Formentor som är Mallorcas nordligaste punkt och njut av vyerna av de dramatiska klipporna som stupar ner i medelhavet. På Mallorcas östkust finns flera av öns vackraste stränder, som Cala Agulla och de idylliska badvikarna i Cala D’or. Här är det bara att njuta och stanna när du vill!

Varmaste platserna i Spanien

Var är då den mest solsäkra regionen för en roadtrip i Spanien under blå himmel?

De sydligaste regionerna Andalusien och Murcia har varmast temperaturer i Spanien, sett till det spanska fastlandet. Här brukar det uppmätas flest årliga soldagar längs kustremsan Costa del Sol. Städerna Malaga och Marbella ligger längs Costa del Sol och omnämns som de spanska städerna som har allra bäst klimat på grund av sitt läge nära Marocko och Gibraltar.

På östkusten bredvid Costa del Sol ligger Costa Tropical som åtnjuter så pass exotiskt klimat att tropiska frukter som mango, avokado och guava växer fritt i området. Även Costa Blanca har härligt hett och torrt medelhavsväder med långa somrar och milda vintrar, där de omgivande bergen skyddar kustremsan från vindar. Den nordligaste kustremsan Costa Brava har något kallare klimat under vintermånaderna än sydkusten. Costa Brava har vanligtvis en mycket het sommar och en kylig vinter.

Envägshyra och fri avbokning

Om du vill hämta hyrbilen på en ort och återlämna den på en annan så kan du boka en envägshyra. Detta är en lösning om du vill slippa köra i en cirkel under din roadtrip i Spanien. Envägshyror för hyrbilar är oftast mest prisvärda mellan flygplatser. En envägshyra inom ett europeiskt land där du inte korsar andra landsgränser brukar gå att ordna smidigt, även om det ibland kan kosta mer än att återlämna på samma plats.

När du bokar din hyrbil hos oss så har du alltid fri avbokning fram till ett utsatt datum innan hämtning, så att du känna dig trygg om du behöver ändra dina resplaner. Läs mer om envägshyra, korsa landsgränser och andra tips i artikeln Hyra bil i Europa.

Roadtrip i Europa

Spanien har flera av Europas härligaste roadtripvägar. Kustvägen längs Costa Brava finns med på vår lista över vackra körvägar för en bilsemester i Europa. I länken nedan kan du se våra andra tips på häftiga vägar i Europa som förtjänar en roadtrip i år, samt med tips på var du kan hämta hyrbil. Kanske har du redan hört om några riktigt ikoniska roadtrip-vägar, medan andra är mer okända smultronställen som vi hoppas kan inspirera. Hör av dig till oss om du har frågor kring att hyra bil i Spanien så hjälper vi dig gärna. Trevlig resa!

Vad tycker du om den här sidan?
(Inga röster än)