Hyrbil på Island

Hitta bäst pris på hyrbilar på Island genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil på Island

Det absolut bästa sättet att uppleva Islands fantastiska miljöer är med hyrbil. Med bil kan man ta sig ut till många spännande sevärdheter som annars är svårtillgängliga.

Under högsäsongen, som brukar sägas vara juni, juli och augusti, är det högt tryck på hyrbilsbolagen, och det är därför en bra idé att boka din hyrbil online i god tid innan resan. Genom att boka tidigt och online blir det även billigare, då att hyra bil på Island under högsäsong kan bli ganska dyrt. Under lågsäsong är det billigt att hyra bil på Island, men många av vägarna kan då vara avstängda.

Om man vill köra mycket i inlandet rekommenderas att man hyr en bil med 4-hjulsdrift, då vägarna där är tuffa.

Regler

För att hyra bil på Island måste du uppfylla vissa krav:

  • Du måste ha fyllt 20 år och haft körkort i minst ett år. Denna åldersgräns kan dock variera beroende på vilken typ av bil du vill hyra. Hör med ditt hyrbilsbolag för exakta regler.
  • Du måste ha ett giltigt Visa eller MasterCard.
  • Är du under 25 år kommer du troligen att få betala en extra kostnad.

Tillägg vid bokning

Om man vill lägga till extra utrustning i bilen, som exempelvis GPS eller bilbarnstol, rekommenderas det att man gör det redan vid bokningen av bilen. Detta underlättar i sin tur upphämtningen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig när ni ska hämta bilen.

På Island är många av vägarna mycket små och smala, och en GPS i bilen rekommenderas. GPS:en kan även tala om det aktuella väglaget på vägarna, vilket på Island är mycket viktig information.

Var uppmärksam på att det är lag på att barn under 3 år eller kortare än 150 centimeter måste använda passande bilbarnstol.

Att köra bil på Island

Att hyra och köra bil på Island är en trevlig upplevelse. Körtempot är lugnt och vägarna är inte hårt trafikerade. Under sommarmånaderna är det högsäsong när det gäller turism och då är det fler som är ute och kör, men under resten av året är det lugnt på de isländska vägarna.

Islands vägnät är inte så utbrett i landets inre delar. Runt ön går den stora motorvägen Riksväg 1, och vill man köra runt hela ön på denna väg tar det ungefär en vecka i lagom takt och med övernattningar.

Vill man istället upptäcka inlandet är det viktigt att innan kolla upp vägarna man vill köra på och i vilket skick de är i. Många av vägarna på inlandet är grusvägar, och de kan översvämmas och bli mycket svåra att ta sig fram på. Var även uppmärksam på att det är svårt att få möte på dessa små vägar, och att det kan gå boskap och islandshästar löst på vägarna. Observera att det inte rekommenderas att köra bilar med tvåhjulsdrift på Islands inre delar.

I övrigt påminner Islands trafikregler mycket om de i Sverige.

Nedan följer några isländska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree.
  • Det är olagligt att köra utanför vägar och andra spår som är markerade.
  • All trafik på huvudled har företräde. De svenska reglerna för rondellkörning gäller även på Island.
  • På oasfalterade landsvägar får man köra max 80 km/h.
  • Hvalfjörðurtunneln är den enda avgiftsbelagda vägen på Island.
Vad tycker du om den här sidan?

(14 röster, betyg: 4.14 av 5)