Hyrbil på Island

Hitta bäst pris på hyrbilar på Island genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil på Island

Det absolut bästa sättet att uppleva Islands fantastiska miljöer är med hyrbil. Med bil kan man ta sig ut till många spännande sevärdheter som annars är svårtillgängliga i Islands magiska landskap. Här får du info och tips om att hyra bil på Island och saker som är bra att tänka på innan du bokar hyrbilen.

Regler

För att hyra bil på Island måste du uppfylla vissa krav:

  • Du måste ha fyllt 20 år och haft körkort i minst ett år. Denna åldersgräns kan dock variera beroende på vilken typ av bil du vill hyra. Hör med ditt hyrbilsbolag för exakta regler.
  • Du måste ha ett giltigt Visa eller MasterCard.
  • Är du under 25 år kommer du troligen att få betala en extra kostnad.

Tillägg vid bokning

Om man vill lägga till extra utrustning i bilen, som exempelvis GPS eller bilbarnstol, rekommenderas det att man gör det redan vid bokningen av bilen. Detta underlättar i sin tur upphämtningen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig när ni ska hämta bilen.

På Island är många av vägarna mycket små och smala, och en GPS i bilen rekommenderas. GPS:en kan även tala om det aktuella väglaget på vägarna, vilket på Island är mycket viktig information.

Var uppmärksam på att det är lag på att barn under 3 år eller kortare än 150 centimeter måste använda passande bilbarnstol.

Att köra på Island

Att hyra och köra bil på Island är en trevlig upplevelse. Körtempot är lugnt och vägarna är inte hårt trafikerade. Under sommarmånaderna är det högsäsong när det gäller turism och då är det fler som är ute och kör, men under resten av året är det lugnt på de isländska vägarna.

Islands vägnät är inte så utbrett i landets inre delar. Runt ön går den stora motorvägen Riksväg 1, och vill man köra runt hela ön på denna väg tar det ungefär en vecka i lagom takt och med övernattningar.

Vill man istället upptäcka inlandet är det viktigt att innan kolla upp vägarna man vill köra på och i vilket skick de är i. Många av vägarna på inlandet är grusvägar, och de kan översvämmas och bli mycket svåra att ta sig fram på. Var även uppmärksam på att det är svårt att få möte på dessa små vägar, och att det kan gå boskap och islandshästar löst på vägarna. Observera att det inte rekommenderas att köra bilar med tvåhjulsdrift på Islands inre delar.

I övrigt påminner Islands trafikregler mycket om de i Sverige.

Nedan följer några isländska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree.
  • Det är olagligt att köra utanför vägar och andra spår som är markerade.
  • All trafik på huvudled har företräde. De svenska reglerna för rondellkörning gäller även på Island.
  • På oasfalterade landsvägar får man köra max 80 km/h.
  • Hvalfjörðurtunneln är den enda avgiftsbelagda vägen på Island.

Att välja hyrbil på Island

Det finns ett par saker som är bra att tänka på inför din bilhyrning på Island, och det är rekommenderat att välja hyrbil efter vad ni planerar att göra på resan.

Islands huvudväg kallas Ringvägen och binder samman de stora städerna och många av öns sevärdheter. För att ta sig till vissa attraktioner och mindre orter kan du behöva svänga av på en av de mindre grusvägarna. Detta är oftast inget problem med en tvåhjulsdriven bil så länge du håller nere hastigheten, men var uppmärksam på att vägarna som går längs berg och broar kan vara smala och kräver försiktig körning.

Boka hyrbil i god tid

Under högsäsongen på Island, som brukar sägas vara juni, juli och augusti, är det högt tryck på hyrbilsbolagen och det är därför en bra idé att boka din hyrbil online i god tid innan resan. Genom att boka tidigt och online blir det även billigare, då att hyra bil på Island under högsäsong kan bli ganska dyrt. Under lågsäsong är det billigt att hyra bil på Island, men många av vägarna kan då vara avstängda.

Att köra på höglandet

För att köra på höglandet och så kallade F-vägar (Fjällvägar) på Island så behövs en fyrhjulsdriven bil. F-vägar är markerade med ett F på kartor och skyltar. Vägarna kan stängas ner under sommaren på grund dåliga vägförhållanden, och när de öppnas krävs bil med frigångshöjd och fyrhjulsdrift. Det är även rekommenderat att boka en hyrbil med fyrhjulsdrift om du besöker Island under vintermånaderna. F-vägar kan vara stängda även under vintern så kontrollera noga att vägarna ni tänker ta är öppna innan ni ger er av. Glöm inte att tanka innan ni ger er av. F-vägarna kan ligga avsides och här har du inte alltid mobiluppkoppling om något skulle hända.

Läs om uppdaterade vägförhållanden på isländska vägförvaltningens hemsida.

Utflyktsmål på Island

Bila på Island: Tips på utflykter

För sin lilla omkrets så har Island många fantastiska sevärdheter som går att nå genom att hyra bil i Reykjavik. Upplev öns mytomspunna geysrar, se sagolika vattenfall och bada i varma källor i vildmarken. Ta del av Islands otroliga natur på ditt eget sätt: här kan du rida islandshäst, åka på valsafari, vandra eller ge dig ut på en roadtrip längs Gyllene cirkeln och upplev naturliga under. Under vintern kan du ha tur och få se norrskenets skådespel över natthimlen. Med hyrbil kan du smidigt ta dig runt och uppleva Island i din egen takt!

Läs också om Mat och shopping i Reykjavik.

Blå Lagunen

Blå lagunen är en av Islands största sevärdheter. Många åker till och med direkt till lagunen efter att de hämtat sin hyrbil på Keflavik, som bara ligger 23 kilometer bort. Det fantastiska utomhusbadet ligger i ett kargt lavafält utanför Reykjvaik. Vattnet värms upp från termiska källor och håller härliga 36–39 grader året om, och ska innehålla läkande och näringsrika mineraler, salter och alger. De underjordiska mineralerna ger vattnet en isande turkos färg som tillsammans med de stigande ångorna ger en alldeles särskild atmosfär i det vilda landskapet. Här finns även bastu och en bassängbar, och på anläggningen finns faciliteter för spabehandlingar och restaurang.

Gyllene cirkeln

Island har en härlig roatrip-väg som går förbi flera sevärdheter och gör det väl värt att hyra bil! Längs den mest populära rutten ”Gyllene cirkeln” åker du vid tre av Islands mest fantastiska naturattraktioner: Thingvellir Nationalpark, Gulfoss vattenfall och Geysir. Det är vanligast att köra rutten i en cirkel som är ca 230 kilometer.

Thingvellir Nationalpark

Thingvellir Nationalpark, även Tingvalla och Þingvellir, finns med på Unescos lista över världsarv. Bredvid parken ligger öns största naturliga sjö Þingvallavatn. Parkens natur är otroligt vacker med mossklädda lavafält och branta fjälltoppar. Thingvellir är en av flera platser på Island där serien Game of Thrones har spelats in. Nationalparken ligger väldigt speciellt ur en geologisk synpunkt: parken ligger precis mellan Eurasiska kontinentalplattan och den nordamerikanska kontinentalplattan. Förutom sin naturliga skönhet är parken även historiskt viktig. Det var nämligen här som islänningarna höll sitt första Alltingsmöte mellan olika klaner år 930, och som sedan fortsatte vara mötesplats för både domstol och lagstiftande.

Gulfoss

Gulfoss är ett massivt vattenfall i Hvítá älv och det mest kända vattenfallet på Island. Det är en spektakulär syn att se vattnet komma från glaciären Langjökull och faller i två steg, först 11 meter och sedan 21 meter ner i den 2,5 kilometer långa klyftan. Klyftan bildades i slutet på istiden av enorma flodvågor. Vattenfallet är omgiven av de höga väggarna från Gullfossgjúfurs kanjon, vilket bidrar till naturupplevelsen tillsammans med dånen och stänket från vattenmassorna. På vintern är Gulfoss en väldigt vacker syn när det stora fallet fryser till gnistrande is. Runt vattenfallet finns en markerad vandringsled där besökare kan ta del av Gulfoss på säkert avstånd.

Geysir

Geysir är en varm källa i den geotermiska dalen Haukadalur. Att vandra runt i Haukadalur bland kokande och bubblande källor och lera är en alldeles unik upplevelse. Geysir är sällan aktiv men i Haukadalur finns många aktiva geysrar som den kraftfulla Strokkur, som bara ligger ca 50 meter bort, och Smiður. Geysir är mycket större men kan ta år på sig innan nästa utbrott, medan Strokkur kan spruta upp sin pelare av heta ångor så ofta som var femte minut. När det väl händer kan vattnet från Geysir skjutas upp så högt som 70 meter. Det är en kort promenadtur mellan områdets parkeringsplatser och gejsrarna, så det är bara att parkera hyrbilen och njuta av upplevelsen.

En kort biltur från Geysir finns Kúalaug, två små naturliga källor som håller 40°C. Här kan 4–6 personer få plats och njuta av det sköna vattnet. Var försiktig så att du inte snubblar eller skadar den ömtåliga gräsklädda kanten när du går upp ur källan. Det är verkligen en upplevelse att hyra bil på Island för att utforska Island i din egen takt!

Vad tycker du om den här sidan?

(15 röster, betyg: 4.20 av 5)