Hyrbil i Danmark

Hitta bäst pris på hyrbilar i Danmark genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Danmark

Att köra bil i Danmark är det perfekta sättet att uppleva det lilla landet. Med en hyrbil går det både enkelt och snabbt att ta sig till Danmarks olika öar och få ut det allra mesta av semestern.

Det går att hyra och hämta upp hyrbilar i samtliga stora städer i Danmark. För att få det allra bästa priset på hyrbilen rekommenderas att den bokas i förväg online. Det blir både billigare och säkrare och garanterar att bil finns att tillgå när ni behöver den!

Regler

För att hyra bil i Danmark måste du uppfylla vissa krav:

  • Du måste ha fyllt 21 år och haft körkort i minst ett år. Åldersgränsen kan dock variera beroende på vilken typ av bil du vill hyra.
  • De flesta hyrbilsbolag har även en övre åldersgräns på 80 år.
  • Är du under 25 år kommer du troligen att få betala en extra kostnad, men det beror på ditt hyrbilsbolag.

Tillägg vid bokning

Om man vill ha extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, rekommenderas det att man lägger till detta redan när bilen bokas. Detta underlättar nämligen upphämtningen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig när ni ska hämta bilen.

Det kan vara en bra idé att ha en GPS i bilen då det underlättar körningen när man kör på landsbygden, där vägarna inte är lika tydligt skyltade som i de större städerna.

Observera att det är lag på att barn som är kortare än 135 centimeter måste använda passande bilbarnstol.

Att köra bil i Danmark

De danska trafikreglerna och körtempot skiljer sig inte mycket från det i Sverige. Generellt är det är lugnt körtempo, och de danska vägarna är i mycket bra skick och bra skyltade.

Även de danska hastighetsbegränsningarna liknar de i Sverige. I tätort gäller 50 km/h, 80-90 km/h på landsväg eller motortrafikled och 110 km/h på motorvägar. På vissa motorvägar tillåts det att man kör upp till 130 km/h. Var uppmärksam på vilken hastighet det är som gäller. Det räcker att man kör ett par kilometer i timmen för fort för att den danska polisen ska utfärda dryga böter (du får ofta betala böterna på plats), så håll hastigheten!

Nedan följer några danska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree.
  • Det finns inga vägtullar i Danmark, men ska man köra över Stora Bält får man betala en låg broavgift.
  • Gränsen för rattfylla går vid 0.5 promille.
  • Var noga med var du parkerar. På de flesta ställen ska p-skiva användas. Dessa kan hämtas upp på bensinmackar eller turistbyråer.
  • Observera att en bil anses vara parkerad om den står still mer än tre minuter.
  • De danska fartkamerorna letar även efter personer som inte har säkerhetsbälte på sig eller pratar i mobiltelefon utan handsfree.

Roadtrip i Danmark

Danmark är perfekt att utforska med hyrbil, och landets lilla omkrets och fina vägar låter dig uppleva mycket under en bilresa. Det finns många sevärda platser med otroligt vacker natur, historiska slott och medeltidsbyar, fina kustlinjer och hamnstäder. Danmarks stora roadtripväg heter Marguerite-vägen och går genom nästan hela landet. Rutten är totalt 3,600 kilometer och går via ca 1000 sevärdheter och attraktioner. Den massiva rutten är uppdelad i kortare, mer körvänliga turistvägar som är välskyltade och lätt att följa. Läs mer om att hyra bil och åka på roadtrip i Danmark via länken nedan.

Vad tycker du om den här sidan?

(20 röster, betyg: 4.70 av 5)