Se alla hyrbilar

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Roatrip i Norden: Tips på vägar och resmål

Nyfiken på om det finns vackra körvägar för en roadtrip inom Norden? Då har du kommit rätt. Här har vi samlat tips på underbara vägar i Norden som är väl värda en roadtrip i år, både på hemmaplan och i våra grannländer. Vissa är världsberömda turistvägar, andra mer okända men lika fulla av smultronställen. Gemensamt är att de alla har vyer långt utöver det vanliga – och utlovar en minnesvärd roadtrip utan att lämna Norden. Och när det är dags att hyra bil för din roadtrip, då hjälper vi dig att boka hyrbil till garanterat bästa pris.

Tips för roadtrip i Norden:

  • Atlanterhavsveien, Norge
  • Trollstigen – Geiranger, Norge
  • Turistvägen i Lofoten, Norge
  • Höga Kusten, Sverige
  • Skåne – Österlen, Sverige
  • Vildmarksvägen, Sverige
  • Jylland, Danmark
  • Lietvesi Scenic Road, Finland
  • Skärgårdens Ringväg, Finland

Atlanterhavsveien, Norge

Atlanterhavsveien är en av Norges nationella turistvägar och en av de absolut häftigaste körvägarna. Atlanterhavsveien går över 7 broar med otroliga vyer över havet på båda sidor. När Atlantvägen byggdes blev den utnämnd till århundradets byggnadsverk, och broarnas arkitektur tillsammans med det vilda havet är en oförglömlig upplevelse.

Vägen slingrar sig längs de små ögrupperna som en orm, och den mest natursköna sträckan går mellan Kårvåg och Eida där det nästan känns som att du kör direkt på vattnet. Hela Atlanterhavsveien går ca 8 kilometer mellan Molde och Kristiansund.

Läs mer: Roadtrip i Norge – Norges vackraste vägar

Trollstigen – Geiranger, Norge

Chansen är stor att du redan hört talas om den mytomspunna Trollstigen vid Geirangerfjorden. Trollstigen är på de flestas lista inför en roadtrip i Norden. Vägen går längs riksväg 63 mellan orterna Åndalsnes och Valldal, och hela väg 63 anses av många vara den vackraste turistvägen i Norge. Här passerar du nämligen både Trollstigen, Geiranger och andra storslagna sevärdheter. Turistvägens skarpa kurvor genom det otroliga fjordlandskapet lämnar ingen roadtrippare oberörd.

Trollstigen klättrar dramatiskt nerför berget in i den grönskande dalen nedanför, och bjuder på storslagna utkiksplatser med vattenfall och djupblå sjöar mellan fjordarna.

Turistvägen i Lofoten, Norge

Lofoten lockar en mängd besökare varje år för sin sagolika natur och anses av många vara en av världens vackraste platser för en roadtrip. Lofotens skärgård börjar en bit utanför norska Narvik och här kan du följa Lofotens turistväg 10 ända ut till spetsen i Å. Lofoten består av 5 huvudöar med mäktiga berg längs dramatisk kust, vita stränder och pittoreska fiskebyar med gamla trähus. Lofoten passar verkligen den aktivitetssugna och här kan du paddla kajak, vandra uppför bergen för panoramautsikt, åka på valsafari och mycket mer. Lofotens läge gör att du kan uppleva midnattssol och färgsprakande norrsken beroende på årstiden.

Läs mer: Köra till Lofoten

Höga Kusten, Sverige

Sverige har flera fantastiskt vackra körvägar och en av de mest hyllade är Höga kusten-slingan. Höga Kusten finns på UNESCOS lista över världsarv och att bila Höga Kusten är ett måste för naturälskaren. E4 mellan Skuleberget och Höga kusten-bron är full av mysiga ställen med blanka sjöar, bergig urskog och djupa dalar. Längs vägen kan du stanna till för att fika i naturen i Skuleskogens nationalpark, vandra högt upp för Skuleberget och paddla kajak.

Förutom naturen så bjuder Höga kusten också på flera populära besöksmål i vildmarken som Hemsö fästning, det vackert belägna whiskeydestilleriet High Coast Distillery, och det unika kulturmuseet Mannaminne i Nordingrå.

Läs mer: Roadtrip i Sverige: Sveriges vackraste vägar

Skåne – Österlen, Sverige

Skåne är underbart för en roadtrip på sommaren. Med långa sandstränder och badhotell, trädgårdscaféer, somriga loppisar och härlig natur finns det mycket att upptäcka. Det finns flera rutter genom Skåne men för kontinuerligt fina havsvyer kan du följa väg 9 längs sydkusten och vidare upp genom hela Österlen på västkusten. Stanna till vid vita badstränder och grönskande växtlighet som nästan ger den exotiska känslan av att ha rest utomlands. Besök charmiga hamnstaden Simrishamn, gå på sommarmarknad och äppelmusteri bland Kiviks lummiga fruktlundar.

Stanna till i Stenshuvud nationalpark för en riktigt pittoresk strand med turkost vatten och mjuk sand. Fortsätt längs väg 9 till Brösarps Backar. Vägen genom Brösarps böljande kullar har nämligen utsetts till en av Sveriges vackraste vägar, och en sommarkväll är det gyllene ljuset över lanskapets hedmark något alldeles speciellt.

Läs mer: Skånes vackraste platser

Jylland, Danmark

Danmark har vackra landskap med intressanta hållpunkter för en roadtrip. Mycket av landet förbinds av välskyltade turistvägar inom Marguerite-vägen, landets längsta turistväg som går genom hela Danmark. Danmarks näst största ö Jylland är särskilt populär att bila runt på sommaren. Jylland har flera av Marguerite-vägens mest omtyckta slingor och här är det bara att följa turistvägarnas skyltar genom ön. Jyllands västkust är känd för miltals med sandstränder (där du faktiskt får köra bil på vissa stränder!), kustnära nationalparker, spännande vikingahistoria och mysiga småstäder.

Besök Europas vackraste stad Ribe, en medeltidsstad med mysiga promenadstråk och uteserveringar. I Mittjylland väntar både Legoland och en tidsresa i gamla stadsdelar i Den Gamle By i Århus. På Nordjylland finns badorten Skagen med sina vita stränder och charmiga hamnar. Kör förbi Ålborg på vägen och strosa i gamla staden bland färgglada 1600-tals stenhus och instagramvänliga kullerstensgator.

Läs mer: Roadtrip i Danmark

Vildmarksvägen, Sverige

Om du vill åka på roadtrip genom den svenska fjällens vidunderliga vildmark så ska du ta en titt på Vildmarksvägen. Vildmarksvägen går ca 50 mil från Norra Jämtland över Stekenjokk-fjället till södra Lappland. Det är en av Sveriges högst belägna körvägar som går rakt genom det karga kalfjället. Längs vägen finns massor att utforska med hela 11 trollska vattenfall och riktig sagonatur. Besök Sveriges längsta grotta Korallgrottan, vandra bland älvar och fjällmark, gå på älg-och bäversafari och lär dig om samisk kultur.

Passa på att prova fjällens smakrika matkultur på restauranger och gårdsbutiker längs Vildmarksvägen. Här kan du smaka lokal mat som ren, älg och svamp från skogarna. Vildmarksvägen går att köra i en cirkel mellan Wilhelmina, Strömsund, Gäddede och Stekenjokk.

Skärgårdens Ringväg, Finland

Kanske är Finland inte det första du tänker på inför en roadtrip i Norden, men faktum är att Finland är fantastiskt vackert att bila genom. Skärgårdens Ringväg, ” Turku Archipelago Trail” är förmodligen den mest kända slingan i Finland. Skärgården är fantastisk att upptäcka med bil längs broarna över de natursköna öarna, och man startar ofta rundan i Åbo (Turku). Många väljer också att köra från Helsingfors och kör två timmar till Åbo och påbörjar den ca 200 kilometer-långa roadtrippen genom den finska skärgården.

Även om Skärgårdens Ringväg inte innehåller några stora attraktioner så är vägen populär för sina mysiga hamnar och skär, charmiga kusthotell (såklart med finsk bastu) och den stilla atmosfären av skärgårdens landsbygd.

Lietvesi Scenic Road, Finland

Finland är känt som de tusen sjöarnas land och det är en alldeles särskild naturupplevelse att bila i det finska sjöområdet. Mitt i den sjötäta vildmarken väntar vacker kulturbygd, lokala matupplevelser och spännande historia. En av de mest natursköna vägarna bland stilla sjöar och trollskog är väg 62 som kallas Lietvesi Scenic Road, som går rakt genom det vackraste sjöområdet och omgivande landsbygd. V

ägen tar dig längs flera utkiksplatser som tar andan ur de flesta erfarna roadtrippare. Hela vägen går mellan Mikkeli och Ruokolahti mot den ryska gränsen. Den mest natursköna delen anses vara längs Puumalas skogsklädda öar. Ha kameran redo!

Hitta hyrbil inför bilsemestern

Behöver du hyra bil inför din roadtrip? Vi hjälper dig gärna att hitta rätt hyrbil för bilsemestern. Hos oss kan du snabbt jämföra alla hyrbilsbolags utbud och priser. När du bokar hyrbil med oss så har du fri ändring och avbokning fram tills en utsatt tid innan hämtning. Hör gärna av dig om du har frågor om att hyra bil hos oss!

Tips för roadtrip i Europa

Är du nyfiken på kända roadtrip-vägar i Europa? Via länken nedan har vi samlat tips på fantastiskt vackra körvägar i Europa som låter dig uppleva landet på bästa vis. På listan finns ett par av Nordens natursköna körvägar, men även flera tips på bilresor i  varmare breddgrader som vi hoppas kan inspirera till din roadtrip. Trevlig resa!

Vad tycker du om den här sidan?

(1 röster, betyg: 5.00 av 5)