Se alla hyrbilar

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar inför din resa till Lofoten. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Köra till Lofoten: Guide och bästa tid att åka

Lofoten är en av Norges absolut vackraste platser för en bilsemester. Det dramatiska skärgårdslandskapet med färgglada fiskebyar, karga berg och vita stränder är något man aldrig glömmer. Lofoten är perfekt att utforska med bil längs den nationella turistvägen som förbinder öarna. Det går fint att köra från Sverige till Lofoten, och finns också flera strategiska ställen i Norge som du kan ifrån. I denna artikeln har vi samlat tips för att hyra bil och köra till Lofoten.

Lofotens skärgård i Norge

Norge och Lofoten är perfekt att utforska med hyrbil. Du kan köra hela vägen genom Lofotens skärgård ända ut till spetsen, och med hyrbil är du flexibel att utforska alla smultronställen. På vägen kan du stanna för att insupa vyerna på utkiksplatser, vandra, paddla kajak, fiska och spana efter val och havsörn. I midnattssolens och norrskenets land finns ett alldeles särskilt ljus som har förundrat konstnärer i årtionden. Miljöerna i Lofoten lyckas på något vis vara både idylliska och mäktiga på samma gång, något som få platser lyckas med.

Hyra bil inför resa till Lofoten

Om ni ska hyra bil inför en resa till Lofoten så är det bra att göra detta i god tid. Ju närmare Lofoten ni planerar att hämta hyrbilen, ju svårare kan det vara att få tag på en lokal hyrbil mitt i högsäsongen. Hos oss bokar du enkelt hyrbil inför din roadtrip till Lofoten och kan jämföra hyrbilsbolagen efter bästa pris. När du bokar hyrbil hos Hyrbil24 har ni fri avbokning och ändring fram till utsatt datum innan hämtning, och känna er säkra om om något skulle ändra resplanerna.

Utgångspunkter för att köra till Lofoten

Det finns många platser där du kan hämta hyrbil inför din roadtrip till Lofoten. Du kan välja en rejäl roadtrip eller en lite kortare där du plockar utvalda godbitar. Nedan kan du läsa om förslag på rutter inom Norge och från Sverige till Lofoten.

Bila inom Norge till Lofoten

Beroende på hur långt du vill köra så finns det flera smidiga utgångspunkter inom Norge för att ta sig vidare till Lofoten. Du kan exempelvis flyga från Stockholm till Bodö och hämta din hyrbil på Bodö flygplats. Det går bilfärjor från Bodö över till Lofoten om du vill ha en kort bilresa. Du kan också välja en längre rutt och köra från Bodö ca 300 kilometer upp till Narvik. Från Narvik följer du turistväg 10 hela vägen genom Lofotens skärgård, ca 348 kilometer ända ut till Lofotens spets i Å.

Du kan självklart också välja att korta ner restiden och direkt flyga till Narvik, hyra bil på Narvik flygplats och utgå härifrån. Andra trevliga utgångspunkter i Norge är Tromsö i norr och Trondheim söderifrån, som båda har bra upphämtningställen för hyrbilar och har förutsättningar för härliga körningar vidare till Lofoten.

Bila från Sverige till Lofoten

Du kan också välja att starta i Sverige och köra till Lofoten. Det går till exempel fint att köra från Stockholm till Lofoten, en resa på ca 1500 kilometer beroende på hur du lägger rutten. Det må vara en lång körsträcka, men du får uppleva ett fantastiskt föränderligt landskap på vägen. En kortare rutt är förslagsvis att flyga till Luleå och hyra bil, och påbörja en resa på ca 70 mil härifrån genom den svenska fjällen i Jokkmokk, Kiruna, Abisko och över norska gränsen. Då får du både Sveriges natursköna fjällandskap och Norges vackraste skärgård under samma resa. Om du vill korta ner rutten ytterligare så går det utmärkt att hämta hyrbil i Kiruna och sedan köra de sista natursköna 130 kilometrarna till norska riksgränsen.

Detta är bara några tips och det finns gott om trevliga rutter till Lofoten. Gemensamt är att du kommer njuta av sagolik natur på vägen oavsett vilken rutt du väljer! Det är bra att tänka på att restiden i Norge kan vara betydligt längre än det ser ut på Google Maps. Det är nämligen en hel del slingriga vägar i det bergiga landskapet där du behöver hålla nere farten.

Den nationella turistvägen i Lofoten

Norge har många fantastiskt vackra körvägar genom dramatiskt fjordlandskap, och hur du än kör så lär du stöta på fantastisk natur. I Norge finns 18 vägar som är så pass vackra att de har utnämnts till nationella turistvägar. Väg 10 som går ut till Lofotens spets är en av Norges nationella turistvägar och det är inte svårt att förstå varför; Lofotens skärgård är en av de absolut vackraste platserna i landet.

Du kan köra på turistväg 10 ända ut till havet i Å där vägen slutar. Lofoten består av fem huvudöar som alla har sin säregna charm med utkiksplatser och fina rastplatser att stanna vid. Har du tur kan du få se utter, havsörn, valar och sälar mellan öarna. Det finns flera idylliska fiskebyar längs vägen och man kan stanna till för att paddla kajak, surfa och vandra uppför bergen för en vidunderlig utsikt. Många av byarna har mysiga fikaställen och konstgallerier i de färgglada trähusen. Här finns Norges bäst bevarade historiska fiskeby Nusfjord, som också är lite dyrare att besöka på grund av sitt kulturarv.

Ute mot spetsen finns stränderna Hauklandstranden och Utakleiv som av många anses vara Europas vackraste och mest romantiska stränder. Det finns fantastiskt mycket att se längs Lofotens turistväg och med hyrbil kan du stanna precis när du vill!

Envägshyra och köra över landsgränsen

Om du är intresserad av en envägshyra (att hämta bilen på en ort och avlämna på en annan ort) så är detta ofta förmånligast på flygplatser. I vår sökmotor kan du ange var du vill hämta och lämna din hyrbil. Flygplatser och hyrbilskontor nära centralstationer har ofta störst utbud och genomgående bra priser. Du kan till exempel hyra bilen i Sverige och köra över norska gränsen, och sedan flyga eller ta tåget tillbaka.

Det är vanligtvis inga konstigheter att köra hyrbilen över landsgränser inom Skandinavien, men reglerna kan skilja sig åt mellan hyrbilsbolagen. Ofta måste bolaget se till så att du har rätt försäkringar över gränsen. Därför ska du alltid höra dig för hos bolaget så att du tryggt kan köra hyrbilen över landsgränsen. Tänk på att ha med giltigt ID-kort eller pass.

Väder och säsong: Bästa tiden att åka till Lofoten

Tack vare Golfströmmen så är Lofotens klimat betydligt mildare än andra platser på samma breddgrad vilket resulterar i milda vintrar och svala somrar. Lofoten får en hel del regn under årets alla månader, och det blir aldrig särskilt varma temperaturer. Det bästa klimatet med minst regn brukar vara mellan juni och september. Den regnigaste månaden brukar vara oktober. Sommartemperaturen kan som mest nå 21 °C och medeltemperaturen i juli är 13°C. Vädret kan skifta snabbt och det är bra att vara förberedd med riktigt varma kläder även under sommarsäsong!

Från slutet av maj och en bit in i juli kan du njuta av midnattssolens gyllene sken över Lofotens skärgård. Det finns dock fördelar med att åka till Lofoten senare på året; från september till april kan du få uppleva norrskenet, och mellan oktober och januari är det bäst chans att se späckhuggare om du åker ut på späckhuggarsafari. Tänk dock på att många av Norges bergsvägar är stängda på vintern på grund av snö och osäkert väder.

Tips: Boka hyrbil i Lofoten i god tid

Under sommaren är det många som åker till Lofoten för att hyra stuga, vandra, fiska och bila i skärgården. Om du vill åka till Lofoten under högsäsong kan det vara bra att boka både boende och hyrbil i riktigt god tid. Hos oss kan du smidigt jämföra pris och utbud på hyrbilar hos hyrbilsbolag i Norge och Sverige. Du har fri ändring och avbokning fram tills utsatt tid innan hämtning, så att du kan boka tryggt i god tid. Trevlig bilsemester!

Läs mer: Roadtrip i Norden – Tips på vägar och resmål

Vad tycker du om den här sidan?

(1 röster, betyg: 5.00 av 5)