Hyra bil i Norge

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar inför din resa i Norge. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Roadtrip i Norge med hyrbil: Norges vackraste vägar

I vårt grannland Norge finns fantastiskt vackra vägar för en roadtrip. Norges varierande landskap är perfekt att utforska med hyrbil! På slingrande vägar högt upp längs fjordar, snöklädda fjäll, urskog och vilda vattenfall kommer du snabbt undra varför du inte gjort en roadtrip i Norge tidigare. Den norska sommaren är full av magi i midnattssolens sken över blanka sjöar och berg.

Sommaren är en perfekt tid för att hyra bil och bila i Norge. Här kommer några tips på vackra vägar och resmål för en roadtrip i Norge!

Hyra bil för roadtrip i Norge

Behöver du hyra bil inför din roadtrip i Norge? Vi jämför alla hyrbilsbolag för att du snabbt ska få fram bästa pris och utbud på hyrbilar i Norge. När du bokar hyrbil med oss så har du fri avbokning och ändring fram till utsatt datum innan hämtning, så att du tryggt kan boka i god tid och ändra om det behövs.

Norges nationella turistvägar

Det finns 18 utvalda norska körvägar som är så pass natursköna att de har utnämnts till Norges nationella turistvägar. Gemensamt för turistvägarna är den spektakulära naturen men också intressant arkitektur, konst och kultur att utforska längs vägarna. Arkitekter och designers har bidragit till att göra turistvägarnas rastplatser och utkiksplatser speciella.

Var finns Norges turistvägar?

Norges turistvägar finns i regionen som kallas Fjord Norge i väster (Vestlandet), i nordligaste Nord-Norge och i bergsområdena i Östlandet samt ett par kustvägar i Sörlandet. Turistvägarnas utkiksplatser är ofta belägna högt upp med en otrolig utsikt över dalgångar och fjordar. Tänk på att många av turistvägarna ligger bland bergen och är endast öppna på sommaren.

Geiranger-Trollstigen

Trollstigen och Geirangerfjorden är förmodligen ett av de mest berömda partierna i Norge. Vägen Fylkesvei 63 går ca 10 mil mellan Åndalsnes och Langevatnet och anses av många vara Norges absolut vackraste väg. Längs turistvägen passerar du bland annat Geirangerfjordens mäktiga landskap och kör längs den hisnande vägen Trollstigen i Romsdalen. Här finns flera fantastiskt belägna utkiksplatser. Om du ska välja en roadtrip i Norge i sommar så är Trollstigen ett garanterat storslaget val!

Ön Senja

Senja är Norges näst största ö som är förbunden med fastlandet via väg 86. Turistvägen på ön Senja är ett tips om du vill ha varierande landskap med branta berg som reser sig ur havet, orörd natur och vita stränder. På vägen mellan Gryllefjord och Botnhamn finns mäktiga utsikter över ett vilt hav och pittoreska fiskebyar, och gott om platser för att vandra och paddla kajak. Hela vägen är ca 100 kilometer och går att kombinera med turistvägar till Lofoten och Andøya. På Senja finns också Ångerdalen nationalpark, och turistvägen är perfekt om du vill komma nära både hav och skog.

Lofoten

Lofotens skärgård i norra Norge är fantastiskt vacker och Lofoten är ett av Norges mest populära resmål. Du kan köra Lofotens nationella turistväg längs väg 10 ända från Narvik till Lofotens spets i Å och uppleva det allra bästa av Lofotens magi. Vägen genom går genom övärldens vackra natur med idylliska fiskebyar med röda stugor, karga berg och ett spännande djurliv där du bland annat kan åka på Späckhuggarsafari. Här finns också Europas vackraste strand i Utakleiv som är så romantisk att många passar på att fria!

Helgelandskysten

Turistvägen längs Helgelandskysten är ca 270 mil och därmed den längsta turistvägen i Norge. Längs vägen passerar du polcirkeln och den kända tidvattenströmmen Saltstraumen, Vegaöarnas skärgård, glaciären Svartisen, flera nationalparker mycket mer. Om du vill få ut det mesta av en fantastiskt varierande natur så är en rutt längs Helgelandskysten ett fint alternativ. Vägen är särskilt vacker mellan Holm upp längs kusten till Bodö.

Atlantvägen

Atlantvägen, ”Atlanterhavsveien” är en annan av Norges mest berömda körvägar, och möjligtvis en av de mest dramatiska i världen. Atlantvägen är ca 36 kilometer och går genom flera kustidyller mellan Molde och Kristiansund. Den mest dramatiska biten slingrar sig över det vilda havet längs 8 broar mellan Bud och Kårväg med kontinuerlig kust och saltstänk hela vägen.

Sognefjellsvegen

Turistvägen och riksväg 55 längs Sognefjellet går genom Norges högst belägna bergspass med otrolig utsikt över den djupa Sognefjorden och Jotunheimen Nationalpark. Vägen fortsätter i ca 10 mil mellan Luster och Lom och är det högsta och antagligen mest imponerande bergspasset i Nordeuropa.

Aurlandsfjellet

Turistvägen från Lærdal mot Aurlandsvangen går rakt mellan fjordlandskapet från öst till väst. Här väntar fantastiskt vildmark med spännande kontraster av fjordar, gröna dalar och höga berg. En av vägens höjdpunkter är utkikspunkten Stegastein, en högt belägen plattform med vida utsikt över trädtopparna i Aurlandsfjorden.

Rondane

Rondanevägen längs riksväg 27 är en turistväg från Venabygdsfjället till Folldal. Vägen går bland annat genom nationalparken Rondane och Alvdalsfjällen. Här kör du högt över havet med vida utsikt över vildmarken och stilla fjällandskap. Rondane var Norges allra första nationalpark och är ett välbevarat kulturlandskap.

Ryfylke

Turistvägen Ryfylke är ca 26 mil lång och går mellan Håra och Oanes på Lysefjorden. Här väntar ett landskap fullt av kontraster med branta berg, grönskande fjordlandskap och djupblå vatten. Höjdpunkter längs vägen är bland annat det mäktiga vattenfallet Svandalsfossen och bergsplatån Preikestolen där du kan njuta av oändliga vyer över Lysefjorden.

Köra över norska gränsen med hyrbil

Det går att hämta upp hyrbilar i många städer i Norge, och särskilt på flygplatserna finns många stora och kända hyrbilsbolag. Du kan också hyra bilen i Sverige och köra över gränsen till Norge. Det går vanligtvis bra att köra hyrbilen över landsgränser inom Skandinavien, men regler kan skilja sig åt mellan olika hyrbilsbolag. Därför ska du alltid höra med ditt bolag för att vara helt säker i din hyrning och dina försäkringar. Här kan du läsa mer om tips och regler för att hyra bil i Norge. 

Mer tips: Roadtrip i Europa

Vill du ha fler tips på vackra vägar för en roadtrip i Europa? Via länken nedan har vi samlat tips på både klassiska och mer okända körvägar i Europa som låter dig uppleva landet på bästa sätt. Det finns även tips på var du kan hämta hyrbil. På listan finns såklart ett par av Norges berömda vägar, men också flera tips för roadtrips i varmare breddgrader. Vi hoppas att det kan ge lite inspiration inför din nästa bilsemester!

Vad tycker du om den här sidan?

(1 röster, betyg: 5.00 av 5)