Hyra bil i Belgien
Ska du semestra i Belgien är hyrbil ett perfekt sätt att upptäcka detta till ytan lilla land på. Med hyrbil går det att hitta många trevliga smultronställen, och det är både smidigt och bekvämt att köra bil i Belgien. Avstånden mellan städerna är små och det är också mycket enkelt att åka över till både Holland, Tyskland och Frankrike. Var bara uppmärksam vad som gäller kring att korsa gränsen med hyrbil, de flesta hyrbilsföretag har särskilda avgifter och regler gällande detta.
Försäkring
En bra försäkring är viktigt och det ingår när du bokar hyrbil via oss. Tänk på att ta med ett kreditkort för att betala eventuell deposition, eftersom betalkort inte godkänns. Via sökmotorn på vår sida ingår de nödvändiga försäkringar som behövs såsom stöldskydd, vagnskade- och trafikförsäkring. Självrisken kan dock vara ganska hög så det kan vara bra att betala med ett kreditkort som eliminerar självrisken. Läs hyresvillkoren för respektive sökresultat när du letar hyrbil. För mer information om försäkringar, se mer på vår sida om försäkringar för hyrbilar.
Regler
För att få hyra bil i Belgien finns det vissa krav du måste uppfylla. Dessa krav och regler för att hyra bil kan variera något beroende på vilket hyrbilsbolag du väljer att hyra av. Det är alltid viktigt att kolla upp vad som gäller hos just ditt hyrbilsbolag innan du bokar hyrbil. Nedan följer några generella krav och regler som gäller för att hyra bil i Belgien.
- Åldersgräns: De flesta hyrbilsbolag kräver att du är minst 21 år gammal för att få hyra bil. Dessutom ska du ha haft ditt körkort i minst ett år. Åldersgränsen kan vara högre beroende på vilken typ av bil du vill hyra. Detta framkommer när du bokar, men betalas ofta på plats. Hör med ditt hyrbilsbolag vad som gäller. Det förekommer även hos vissa hyrbilsbolag en övre åldersgräns på 70 år, alternativt tar ut en avgift om du överskrider denna åldersgräns.
- Extra avgift: Om du är under 25 år tar vissa hyrbilsbolag ut en extra avgift.
- Barn: Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol.
Tillägg vid bokning
Om man vill ha eller behöver extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, rekommenderas det att man lägger till detta redan när bilen bokas. Detta underlättar i sin tur upphämtningen av bilen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig på plats.
Att ha en GPS i bilen är en bra idé, då det underlättar körningen och gör bilresan till en smidigare upplevelse, särskilt om du ska köra i någon av de större städerna eller på landsbygden.
Att köra bil i Belgien
Att köra bil i Belgien är en trevlig upplevelse, då landets storlek gör det enkelt och relativt snabbt går att ta sig till olika regioner av landet. Dessutom är Belgiens större vägar i mycket gott skick och att köra bil där påminner mycket om att köra bil i Sverige.
Är man intresserad av att köra bil på Belgiens landsbygd bör man vara beredd på att vägarna där är i något sämre skick, och det kan därför också ta längre tid att ta sig mellan olika platser än man tror.
Nedan följer några viktiga saker som är viktiga att hålla koll på om du ska köra bil i Belgien.
- Belgien är det land som har mest trängsel på sina vägar av alla europeiska vägar. Belgare möter trängsel på ca 40% av sina huvudvägar varje dag. Speciellt i rusningstrafik in mot Bryssel och Antwerpen är det ofta köer.
- Såvida du inte använder en handsfree är det olagligt att prata i telefon när du kör bil. Observera att det även är förbjudet att SMS:a när du kör bil.
- Det är förbjudet att tomgångsköra såvida du inte är i en situation där bilen snabbt kan behöva flyttas. Annars måste bilen stängas av så fort den står still.
- Belgien har en avgiftsbelagd väg, och det är genom Liefkenshoektunneln. Denna avgift är mycket liten, och betalas enkelt på plats. Det går att betala denna avgift med antingen kontanter eller med kreditkort.
- Gränsen för rattfylleri går vid 0,5 promille. Kör aldrig bil efter att du druckit alkohol!
- Under vintern får man ibland inte köra in i Bryssel om det är för mycket föroreningar i luften. Om så är fallet markeras alltid detta tydligt en bra bit innan man kör in i staden.
- Hastighetsbegränsningarna ser generellt ut som de gör i Sverige, med 70 km/h eller 90 km/h på landsväg, 50 km/h eller 30 km/h i tätbebyggda områden. Var alltid uppmärksam på hastighetsskyltarna!