Hyrbil i Norge

Hitta bäst pris på hyrbilar i Norge genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Norge

Att bila i Norge är en fantastisk upplevelse, och gör det lättare att hitta små pärlor i de underbara norska landskapen. Billigast hyrbil får du om du bokar i förväg online. Det går att hämta upp hyrbilar på många olika platser i Norge, och på flygplatserna finns många stora och kända hyrbilsbolag.

Regler

I Norge ställs det vissa krav på den som vill hyra bil:

  • Du måste vara minst 19 år gammal och haft körkort i minst ett år.
  • Beroende på vilken typ av bil du vill hyra kan åldersgränsen ändras något.
  • Är du under 25 år kan du få betala en extra kostnad, men detta varierar beroende på ditt hyrbilsbolag.

Tillägg vid bokning

Om man önskar ha extra utrustning i bilen, som till exempel GPS eller bilbarnstol, rekommenderas det att man lägger till detta redan när man bokar sin hyrbil. Detta underlättar i sin tura upphämtningenv bilen och försäkrar att utrustningen finns tillgänglig på platsen.

Många av vägarna i Norge, särskilt på landsbygden och i bergiga områden, är både smala och slingriga, och det är en bra idé att ha en GPS i bilen för att underlätta körningen så mycket som möjligt.

Observera att i Norge är det lag på att barn kortare än 135 centimeter måste sitta i lämplig bilbarnstol.

Att köra bil i Norge

Det är en häftig upplevelse att köra bil i de norska landskapen, men det gäller att ha uppsikt på de smalare vägarna. Oftast är de kurviga och backiga, och det är svårt att se om det kommer en mötande bil eller inte. Det finns även många mycket branta backar, så var rädd om bromsarna så att de inte överhettas när ni kör nedför en sådan backe.

Generellt är både trafiklagarna och körtempot i Norge detsamma som i Sverige. Halvlyset måste vara påslaget även på dagen, och det enda körbeviset du behöver är ditt vanliga körkort. Hastigheterna är något lägre än i Sverige, främst på grund av den ibland dåliga sikten. I tätort gäller 30-50 km/h, på landsväg 80-90 km/h och på motorväg endast 100 km/h.

Det är dryga böter för fortkörning, och det finns många fartkameror, så var uppmärksam på vilken hastighet som gäller. Var även uppmärksam i tätbebyggda områden då farthinder inte alltid står utmärkta eller skyltade.

Nedan följer några norska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är olagligt att prata i mobiltelefon utan att använda handsfree.
  • En hel del vägar är avgiftsbelagda. Det handlar oftast om de stora vägarna, samt vissa tunnlar och broar. Avgiften kan enkelt betalas kontant på plats, och på vissa platser med ett elektroniskt pass som ditt hyrbilsbolag kan hjälpa dig med.
  • I Norge måste man enligt lag ha bilens försäkringspapper med sig när man kör. Hör med ditt hyrbilsbolag om detta för mer information gällande just din hyrbil.
  • Kör man i Oslo under vinterhalvåret får man betala en avgift för att bilen har dubbdäck.

Norges nationella turistvägar

Norge har flera fantastiskt vackra vägar för en roadtrip bland fjordar, glaciärer, djupa dalar och uråldrig skog. I Norge har hela 18 körvägar utnämnts till nationella turistvägar på grund av sina fantastiska vyer. Kanske har du hört om den dramatiska Trollstigen vid Geirangerfjorden eller Atlanthavsvägen? I länken nedan har vi samlat några av Norges vackraste vägar som utlovar en riktigt härlig roadtrip i Norge.

Vad tycker du om den här sidan?

(16 röster, betyg: 4.63 av 5)