Hyrbil i Portugal

Hitta bäst pris på hyrbilar i Portugal genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Portugal? Hyra bil i Portugal

Det är ganska billigt att hyra bil i Portugal, och tack vare landets storlek är det lätt att ta sig runt till olika delar med bil. Genom att hyra bil går det att uppleva och upptäcka små smultronställen som kanske inte finns med i guideböckerna. Hyrbil är helt enkelt ett perfekt val av transport i Portugal.

Bilsemester i Portugal

På en bilsemester i Portugal väntar varierande destinationer med spännande städer, vacker kust och grönskande semesteröar. Här är några av de mest populära destinationerna att hyra bil i Portugal.

Regler för att hyra bil i Portugal

Det finns vissa generella regler för att hyra bil i Portugal:

  • Du måste vara minst 21 år. Åldersgränsen varierar dock beroende på vilken typ av bil du vill hyra.
  • Du måste ha haft körkortet i minst ett år. För vissa biltyper måste du ha haft körkort i minst två år.
  • Flera hyrbilsbolag har en övre åldersgräns på 70 år.
  • Är du under 25 år är det vanligt att man får betala en extra avgift.

En del av reglerna varierar något beroende på vilket hyrbilsbolag du väljer, samt vilken typ av bil du vill köra. Var noga att kolla upp vad som gäller för just ditt hyrbilsavtal!

Hyrbilsbolag

I Portugal finns många lokala hyrbilsfirmor. Precis som i Spanien finns Goldcar och vi rekommenderar inte att boka med dem. De är ofta svåra att ha att göra med och tenderar att använda sig av oseriösa tricks. Det är alltid säkrare att hålla sig till de välkända, internationella bolagen. Läs mer under hyrbil i Spanien.

Tillägg vid bokning

Det är en bra idé att redan vid bokningen av hyrbilen lägga till de extra tillägg man önskar. Detta kan vara till exempel bilbarnstolar eller GPS. Genom att boka dem i förväg riskerar du inte att tilläggen inte finns på plats när bilen ska hämtas upp.

I Portugal finns många små och vindlande vägar, särskilt på landsbygden, och även på de större vägarna kan det vara svårt att se skyltningarna ibland. Därför är det smart att ha en GPS i bilen för att underlätta körningen.

Var även uppmärksam på att alla barn under 12 år och under 150 centimeter måste sitta i passande bilbarnstol eller bilkudde. De måste även sitta i baksätet.

Att köra bil i Portugal

Körtempot i Portugals städer är generellt hetsigare än i Sverige. Var beredd på att bromsa snabbt och på att många inte använder sig av blinkers för att signalera när de byter fil eller ska svänga. Att ta det lugnt och ha tålamod är ledorden när man kör bil i Portugal, och om man kör i ett tempo som man själv är bekväm med så är det inga problem.

I Portugal kör man på höger sida av vägen, och de allmänna hastighetsbegränsningarna är 50 kmh/ i tätort, 100 km/h på landsväg och 120 km/h på motorvägar.

På landsbygden är vägarna smala och ibland även krokiga, och det gäller att ha uppsikt över både lösspringande boskap och människor på dessa vägar. Det händer även att bilar står parkerade mitt på dessa små vägar.

Nedan följer några speciella portugisiska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör bil. Har man hands-free är det okej att ta samtal under färden, men annars väntar dryga böter.
  • Kör man i ett område med spårvagnar måste man ge företräde till dessa, samt de passagerare som hoppar av vagnen.
  • Det är olagligt att ligga i ytterfilen i en rondell såvida du inte ska köra av vid nästa avfart på rondellen. Man måste alltså aktivt byta filer i rondellen, och var därför även extra uppmärksam på de andra fordonen som redan är inne i rondellen.
  • Det finns ett par avgiftsbelagda vägar i Portugal. Dessa är motorvägarna som även kallas för “A-vägar”. De flesta har bemannade betalstationer, men det går även att ha ett elektroniskt pass i bilen som läser av att man passerar vägtullen, vilket man kan lägga till i hyrbilen hos de flesta bolag. Hör med just ditt hyrbilsbolag vad som gäller.

Planera resa till Portugal

Portugal ligger i sydvästra Europa på Iberiska halvön. Landet har mycket att erbjuda sina besökare med varierande landskap och vackra miljöer. I södra Portugal väntar den härliga Algarve-kustens badorter som är väldigt populär bland surffantaster och semesterfirare. Inåt landet väntar fruktträd, olivodlingar och vinproducenter på vidsträckt landsbygd och historiska städer. Västerut längs kusten ligger huvudstaden Lissabon med sina kulturella sevärdheter och mysiga charm. Uppåt mot norra Portugal blir landskapet allt grönare med vingårdar och grönskande dalar.

Låt oss inte glömma den blommande ön Madeira som är perfekt att utforska med hyrbil. Ögruppen Azorerna tillhör också Portugal och bjuder på fantastisk natur och vulkaniskt landskap. Portugal är relativt litet sett till yta och du kan enkelt utforska det på en bilsemester genom landet, alternativt välja ut regioner som intresserar dig mest.

Portugals klimat

Portugals besökare kan njuta av gott om solsken beroende på när och vilken region du besöker. Landet har ett havsklimat med heta somrar, mild vår och höst och blöta vintrar som påverkas av Atlanten och medelhavet. I bergiga områden i norra Portugal tenderar klimatet att vara kyligare och blötare, medan områden runt bland annat Algarve och Lissabon njuter av långa, heta sommarsäsonger med ibland uppemot 40 grader. Inåt landet mildras temperaturerna något. Madeira har ett tropiskt medelhavsklimat året runt och är härligt att besöka för en varm semester.

Bila i Portugal

Det bästa sättet att utforska Portugal är att hyra bil. Det vackra landskapet, pittoreska byarna och kusten har nya platser och smultronställen bakom varje krön. Med hyrbil har du friheten och flexibiliteten att utforska dem alla. Det finns många natursköna vägar för en härlig roadtrip med hyrbil i Portugal. Om du vill hämta din hyrbil på en ort och återlämna den på en annan så kan du undersöka om du kan boka en envägshyra. Det är enkelt att lägga upp sin egen rutt i landet baserat på vad som intresserar dig, men här kommer ändå några tips på härliga vägar.

Roadtrip i Portugal: tips på vägar

Ett tips för en längre roadtrip i Portugal är att köra genom landet från norr till söder längs väg 2. Detta är numera en ikonisk väg för både roadtrip-fantaster och motorcyklister, och daterar ända tillbaka till romartiden. Börja nära Chaves vid spanska gränsen i norr och bila ända ner till Faro och kustlandskapet i Algarve för den ultimata bilsemestern i Portugal! Väg 2 är den längsta vägen i Portugal på ca 700 kilometer. Här finns otroligt mycket att uppleva av landets rika kultur, vackra landskap och autentiska städer. Gör avstickare när du vill och upptäck egna smultronställen på vägen!

Om du vill åka på en kortare roadtrip så finns det gott om områden i Portugal som förtjänar sin egen bilsemester. Väg 222 mellan Régua och Pinhao går genom den berömda Douro-dalen som är en av de mest imponerande vinregionerna i världen. Här väntar grönskande dalar och idylliska vingårdar. Om du är mer intresserad av varmt klimat och fina badstränder så bör du istället köra längs atlantkusten och de charmiga kuststäderna i söder. Även på Madeira väntar storslagna körvägar med otroliga vyer utöver det glittrande havet.

Roadtrip från Lissabon: Kustvägen vid Estoril

Om du vill ta en kort roadtrip från Lissabon så är kustvägen vid Estoril ett måste. Estoril-kusten i Portugal anses av många vara en av de vackraste körvägarna i Europa. Med storslagna havsvyer, exotisk natur och pittoreska orter är vägen vid Estoril ett perfekt sätt att uppleva Portugal. Höjdpunkter längs vägen är orterna Belém, Estoril, Cascais, Cabo Roca och historiska Sintra. Vägen går från Lissabon längs den vackra Cascais-bukten och flera härliga sandstränder. Därefter fortsätter vägen inåt landet med grönskande skog med tallar och cederträd. Vid Sintra-Cascais nationalpark reser sig vackra palats och ståtliga villor bland grönskan. Sintra är med på Unescos lista över världsarv med många historiska platser, palats och arkitektur. Hela rutten tar bara några timmar, men det är inte fel att ha ett par dagar att spendera vid Estoril-kusten och njuta av omgivningarna innan ni vänder tillbaka till Lissabon.

Hos Hyrbil24 kan du hyra bil tryggt inför din roadtrip, och du har alltid fri avbokning om något skulle inträffa som hindrar er resa. Hör av dig till oss om du har frågor om att boka hyrbil utomlands.

Tips för roadtrip i Europa

Portugal är perfekt att utforska med egen hyrbil, och kustvägen vid Estoril är med på vår lista över vackra körvägar för en roadtrip i Europa. Via länken nedan kan du läsa våra andra tips på både klassiska och mer okända roadtripvägar i Europa. Vi hoppas att det kan inspirera dig inför din nästa bilsemester!

Vad tycker du om den här sidan?

(27 röster, betyg: 4.52 av 5)