Hyrbil i Portugal

Hitta bäst pris på hyrbilar i Portugal genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Hyra bil i Portugal

Det är ganska billigt att hyra bil i Portugal, och tack vare landets storlek är det lätt att ta sig runt till olika delar med bil. Genom att hyra bil går det att uppleva och upptäcka små smultronställen som kanske inte finns med i guideböckerna. Hyrbil är helt enkelt ett perfekt val av transport i Portugal.

Regler

Det finns vissa generella regler för att hyra bil i Portugal:

  • Du måste vara minst 21 år. Åldersgränsen varierar dock beroende på vilken typ av bil du vill hyra.
  • Du måste ha haft körkortet i minst ett år. För vissa biltyper måste du ha haft körkort i minst två år.
  • Flera hyrbilsbolag har en övre åldersgräns på 70 år.
  • Är du under 25 år är det vanligt att man får betala en extra avgift.

En del av reglerna varierar något beroende på vilket hyrbilsbolag du väljer, samt vilken typ av bil du vill köra. Var noga att kolla upp vad som gäller för just ditt hyrbilsavtal!

Hyrbilsbolag

I Portugal finns många lokala hyrbilsfirmor. Precis som i Spanien finns Goldcar och vi rekommenderar inte att boka med dem. De är svåra att ha att göra med. Läs mer under hyrbil i Spanien.

Tillägg vid bokning

Det är en bra idé att redan vid bokningen av hyrbilen lägga till de extra tillägg man önskar. Detta kan vara till exempel bilbarnstolar eller GPS. Genom att boka dem i förväg riskerar du inte att tilläggen inte finns på plats när bilen ska hämtas upp.

I Portugal finns många små och vindlande vägar, särskilt på landsbygden, och även på de större vägarna kan det vara svårt att se skyltningarna ibland. Därför är det smart att ha en GPS i bilen för att underlätta körningen.

Var även uppmärksam på att alla barn under 12 år och under 150 centimeter måste sitta i passande bilbarnstol eller bilkudde. De måste även sitta i baksätet.

Att köra bil i Portugal

Körtempot i Portugal är generellt hetsigare än i Sverige. Var beredd på att bromsa snabbt och på att många inte använder sig av blinkers för att signalera när de byter fil eller ska svänga. Ta det lugnt och ha tålamod är ledorden när man kör bil i Portugal, och om man kör i ett tempo som man själv är bekväm med så är det inga större problem.

I Portugal kör man på höger sida av vägen, och de allmänna hastighetsbegränsningarna är 50 kmh/ i tätort, 100 km/h på landsväg och 120 km/h på motorvägar.

På landsbygden är vägarna smala och ibland även krokiga, och det gäller att ha uppsikt över både lösspringande boskap och människor på dessa vägar. Det händer även att bilar står parkerade mitt på dessa små vägar.

Nedan följer några speciella portugisiska trafikregler som ni bör vara extra uppmärksamma på:

  • Det är förbjudet att använda mobiltelefon när man kör bil. Har man hands-free är det okej att ta samtal under färden, men annars väntar dryga böter.
  • Kör man i ett område med spårvagnar måste man ge företräde till dessa, samt de passagerare som hoppar av vagnen.
  • Det är olagligt att ligga i ytterfilen i en rondell såvida du inte ska köra av vid nästa avfart på rondellen. Man måste alltså aktivt byta filer i rondellen, och var därför även extra uppmärksam på de andra fordonen som redan är inne i rondellen.
  • Det finns ett par avgiftsbelagda vägar i Portugal. Dessa är motorvägarna som även kallas för “A-vägar”. De flesta har bemannade betalstationer, men det går även att ha ett elektroniskt pass i bilen som läser av att man passerar vägtullen, vilket man kan lägga till i hyrbilen hos de flesta bolag. Hör med just ditt hyrbilsbolag vad som gäller.
Vad tycker du om den här sidan?

(27 röster, betyg: 4.52 av 5)