Hyra bil i Sverige

Jämför och se de bästa priserna på hyrbil i Sverige. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Roadtrip i Sverige: Sveriges bästa vägar

Letar du efter en härlig Staycation men vill samtidigt få nya intryck? Sverige har många fantastiska vackra vägar för en bilsemester. I vårt avlånga land väntar både vildmark med fjäll och blanka sjöar, långa kustlinjer och mjuka sandstränder som nästan ger känslan av att vara utomlands. Tursamt nog så är det idag både prisvärt och smidigt att hyra bil och uppleva Sveriges vackraste vägar på en roadtrip. Här kommer några tips på svenska vägar som är värda en roadtrip i sommar.

Höga Kusten-slingan

Om du vill ha storslagna vyer utanför bilrutan så ska du köra Höga Kusten-slingan. Slingan har till och med vunnit pris för sin skönhet och utsetts till UNESCO-världsarv. Efter den berömda Höga Kusten-bron följer ca 10 mil längs E4 in i en av landets vackraste kustregioner. Det rekommenderas att ta sin tid så att ni inte missar att njuta av vyerna!

Sevärdheter längs vägen är alltifrån intressanta museum till hällristningar och charmiga fiskebyar, och såklart den fantastiska vildmarken runt Skuleberget och dess uråldriga natur. Missa inte att njuta av regionens mat på restaurangerna längs kusten; här hittar du lysande röda lingon, nyplockad svamp, älg och färsk lax på menyerna.

Blå vägen

Väg E12 i Västerbotten kallas för Blå vägen. Blå vägen, ”Blue Highway” är en tusenårig väg och är en av norra Europas mest uppmärksammade körvägar, även om vägen ännu inte är lika känd i Sverige. När du kör så förstår du snart var namnet kommer ifrån; här slingrar vägen längs porlande älvar, blanka sjöar och djupblått hav. Hela Blå vägen är 200 mil och fortsätter in i Norge och vidare genom flera länder.

I Sverige går Blå vägen längs Vindelälvens naturreservat, Umeälven och ner till kusten mellan Mo och Umeå. Längs vägen finns massor av historia, intressanta kulturarv och fantastiskt natursköna platser att stanna vid.

Norrskensvägen

Om du vill åka på en bilsemester under vintern så är Norrskensvägen en mycket vacker sträcka. Vägen går längs väg 99 mellan Haparanda och Karesuando, och som namnet antyder så är det stor chans att se norrsken längs med vägen – faktiskt en av de bästa platserna i landet. Förutom det färgsprakande norrskenet väntar fantastisk natur med fjordlandskap ju längre norrut du kommer, världsberömt fiske i forsarna och charmiga gamla orter.

Hela Norrskensvägen går genom Sverige, Norge och Finland, och från Haparanda kan du fortsätta hela vägen till Norrskensvägens slut i norska Tromsö. Förutom god chans för norrsken så får du uppleva otroligt varierande vildmark med både fjäll, skärgård, fjordar och charmiga städer med Lapplands spännande kultur-och matupplevelser.

Kustvägen Österlen

Österlen i Skåne är vida känt för sin vackra kust och härliga körvägar. Bland vidsträckta äppelodlingar, mysiga caféer och grönskande nationalparker bredvid en pärlvit strand (Stenshuvud nationalpark – ett måste att stanna vid!) är det lätt att få en riktig medelhavsatmosfär på hemmaplan. Vägen som kallas Kustvägen Österlen är väg 9 mellan Brösarp och Ystad.

Utanför rutan utan väntar blommande rapsfält, Brösarps böljande kullar och flera små kuststäder med charmiga butiker och fikaställen, som Kivik och Simrishamn. Kustvägen Österlen är perfekt för en bilsemester på sommaren. Glöm inte badkläderna och att stanna till för en god glass i solen!

Ölands norra udde

Vackra Öland bjuder på många natursköna platser och ön är perfekt för en bilsemester på sommaren. När du kör längs Ölands norra udde, sväng vänster från väg 136 vid den lilla orten Byxelkrok så väntar riktigt härlig utsikt. Längs udden kör du med det vidsträckta blåa havet precis på andra sidan rutan. Här ligger bland annat fyren Långe Erik som är en av Ölands främsta sevärdheter. Du kan gå av bilen och gå sista biten ut till fyren och njuta av den friska havsluften. På nordöstra delen av udden ligger den täta Trollskogen.

Vildmarksvägen

Om du är nyfiken på en roadtrip i fjällen så ska du ta en titt på Vildmarksvägen som går mellan Jämtland och Lappland. Vildmarksvägen är en av landets högst belägna körvägar och går rakt genom Stekenjokks kalfjäll. Hela vägen är ca 500 kilometer och går att köra i en cirkel mellan Strömsund-Gäddede-Stekenjokk-Vilhelmina. Som namnet antyder kör du genom ett av Sveriges vackraste vildmarkslandskap med kargt fjäll, blanka älvar och riktig trollskog.

Längs Vildmarksvägen finns hela 11 vattenfall där flera är en kort promenad från vägen. Här finns bland annat Sveriges högsta vattenfall, Hällingsåfallet. Du kan också stanna till för att fiska, paddla kanot, åka på älgssafari, vandra i fjällen och prova den lokalproducerade maten i de mysiga fjällorterna.

Den vackra vägen på Gotland

Den lilla vägsträckan på knappt en mil längs Gotlands kust utgör inte riktigt en roadtrip i sig själv, men sträckan är så pass naturskön så den är värd att hålla i minnet! ”Den Vackra Vägen” går längs naturreservatet Husrygg på Gotlands västkust från Hoburgen till Vamlingsbo. Vyerna över böljande gröna vidder på ena sidan och klippiga stränder och hav på andra ger nästan känslan av att vara på Irland eller bland Skottlands dramatiska heder.

Hyrbil för roadtrip i Sverige

Gör det mesta av din semester 2020 och upptäck Sverige på en bilsemester. Du lär snabbt upptäcka hur mycket det skiftande landskapet har att erbjuda! Hos Hyrbil24 kan du tryggt boka hyrbil inför din roadtrip i Sverige. Du har fri avbokning och ändring fram till utsatt tid innan hämtning, om du skulle behöva ändra dina resplaner. Vi jämför alla hyrbilsbolag efter bästa pris och utbud så att du snabbt kan se billiga hyrbilar i Sverige. Trevlig bilresa!

Läs också:

Vad tycker du om den här sidan?

(1 röster, betyg: 5.00 av 5)