Se alla hyrbilar

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar i Sverige. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Bilsemester med barn: Tips på resmål i Sverige

Sverige har många destinationer som passar perfekt när hela familjen vill åka på bilsemester. Sveriges landskap är vackert att bila genom både under sommar och vinter, vare sig ni är ute efter ett gnistrande fjällandskap eller att se havet utanför bilrutan. Vad är bättre än roliga familjeparker, magisk natur, spännande historia och äventyr tillsammans! Här kommer några tips på resmål för en bilsemester med barn i Sverige.

Familjeparker i Sverige

I Sverige och i våra grannländer finns flera roliga familjeparker med nöjesfält, exotiska djur och svalkande vattenland. Här kan hela familjen ha en rolig dag, och en familjepark är ett perfekt stopp under en bilsemester på sommaren. Se artikeln nedan för våra tips på roliga familjeparker som är lätta att nå med bil.

Gotland

Soliga Gotland är ett härligt resmål för barnfamiljer på sommaren. Här finns badplatser längs milslånga stränder, spännande museum och roliga sommarland. Gotland är i sig en trolsk miljö för barn med sin sagolika natur och fornlämningar som Visbys ringmur. Ön är perfekt för aktiva familjer som tycker om att paddla kajak, spela minigolf och leka och lära! Ett av familjers mest populära utflyktsmål är Blå Lagunen där barnen kan plaska i det turkosa vattnet. Om barnen är intresserade av historia så kan ni besöka Fornsalen inne i Visby. Här visas skatter från vikingatiden, medeltida rustningar och spännande skelett. En självklar heldagsutflykt för de yngre barnen är till Kneippbyns Sommarland. I Kneippbyn kan barnen nämligen besöka Pippi Långstrumps hus, bada på badlandet och åka karuseller.

Om barnen känner sig lite extra äventyrliga så kan ni åka till Lummelundagrottan, som är Gotlands mest besöka sevärdhet med sina underjordiska vattenfall och intressanta fossiler. Yngre barn kan gå in och titta i grottans mynning medan äldre kan gå med på visning ner i grottan.

Öland

Öland är en klassisk favorit med massor att utforska för barnen, och lika mycket att njuta av för föräldrar. På sommaren är Öland är aktiviteternas ö och är perfekt för familjer som gillar att besöka djurparker, marknader och roliga badland och ha kul med vattensporter, go-kart, paintball och mycket mer. En av de mest populära stränderna bland barnfamiljer är Böda sand. I Böda sand finns ett stort vattenland precis bredvid stranden med rutschbanor, lekland och bassänger som är omgivna av solstolar för de vuxna. Om vädret skulle slå om så har Borgholms badhus uppvärmda simbassänger både utomhus och inomhus.

En av öns mest välbesökta resmål är Ölands Djurpark som har intressanta djurarter från hela världen, nöjesfält och ett eget vattenland med stort äventyrsbad. En av Ölands mer udda attraktioner är kamelranchen där du kan rida på kameler och klappa mindre djur i Djurparken Ölandsoasen. Barnen kommer garanterat aldrig glömma när de fick rida på kameler på Öland!

Skåne

Om barnen älskar mjuka sandstränder, spännande historia och oändligt med glasskiosker lika mycket som du så är Skåne ett fint alternativ för sommarsemestern. Stanna till vid Tosselilla Sommarland för en heldag med äventyr, nöjesfält och ett vattenland på 1000 kvm! Om barnen vill se en livs levande vikingaby så ska ni besöka Fotevikens Vikingareservat i Höllviken, vars vikingamarknad är öppen under några dagar på sommaren. I Skåne finns också nordens bäst bevarade medeltida borg Glimmingehus. Det finns gott om barnvänliga stränder, som den långgrunda Lomma strand som ligger praktiskt nära Malmö. Om ni vill ha riktigt vacker och exotisk kustnatur så ska ni åka till Stenshuvud nationalpark på Österlen eller den närliggande Rörum strand vid Knäbäckshusen. Ett kul sätt att uppleva Österlen är packa picknickkorgen och trampa dressin tillsammans genom det vackra landskapet.

Skånes djurpark ligger mitt i Skåne, och här kan ni se björnar och andra spännande djur i sin naturliga miljö. Om barnen är glasstokiga så bör ni besöka mysiga Åhus, en ort i norra Skåne som är känd för sin glassproduktion och många glasscaféer. Och om vädret skulle bli dåligt en dag så kan barnen ha lika kul för det – i Malmö finns nämligen en 3000 kvm stor trampolinpark inomhus. Och varför inte ta en heldag över Öresundsbron till tivolit i Köpenhamn!

Västkusten – Göteborg

Hela västkusten är ljuvlig att utforska tillsammans med barnen på sommaren. Här väntar underbara stränder med promenadstråk, krabbfiske i solnedgången och semesterorter som är rikta sommaridyller. Marstrand och Marstrandsön i Bohuslän är en vacker och charmig kustort med en spännande gammal fästning och fina havshotell. Norrut längs västkusten ligger Lysekil där barnen kan se alltifrån stora krabbor till små hajar i saltvattenakvariet Havets Hus. Här kan ni också åka ut med båt på sälsafari, som brukar vara mycket uppskattat för hela familjen.

Andra vackra orter med härliga badstränder är Halmstad med Tylösand, Falkenbergs strand och Varbergs sköna sanddyner. Och självklart väntar en heldag på roliga Liseberg i Göteborg, och intressanta möten med exotiska djur på Borås djurpark!

Kiruna

Om du letar efter ett annorlunda och oförglömligt resmål med barnen i år så ska du fundera på Kiruna i Lappland. Här väntar äventyrsaktiviteter långt utöver det vanliga under både sommar och vinter. På sommaren skiner den gyllene midnattssolens ljus över landskapet, och ni kan bada naturskönt i någon av Kirunas tusentals blanka sjöar och älvar. Utforska Sveriges längsta grottsystem i den mystiska Kåppasjåkkagrottan och lär er att vaska guld på riktigt. Ni får självklart behålla guldet ni vaskar fram! Under vintern är Lappland ett trolskt sagoland täckt av vit snö. Har ni tur får ni se det färgsprakande norrskenet.

Här kan barnen få lära känna både renar och Lapplands slädhundar i deras naturliga miljö och åka på slädäventyr och skoter genom vildmarken. Något som brukar uppskattas av hela familjen är ett besök på det häftiga Ishotellet i Jukkasjärvi. Här kan du dricka ur riktiga isglas, se isskulpturer och gå in i hotellet som är helt byggt av is och byggs upp på nytt varje vinter!

Åre

För alla aktivitetssugna barnfamiljer är Åre ett roligt resmål, och Åre har mycket att erbjuda sina yngsta besökare både under sommar och vinter. På vintern finns det egna barnområden med pulkabackar, äventyrsbanor och mindre skidbackar som är perfekt för att lära sig åka. Det är något alldeles särskilt att dricka varm choklad tillsammans i skidbacken med rosiga kinder i vintersolen!

Inne på Holiday Club Sports & Swim World kan barnen bada och leka i äventyrsbadets flera simbassänger med roliga strömmar och vattenfall. Här finns även sköna bastubad och jacuzzis för de vuxna efter en dag i backen. Åre är också fantastiskt vackert på sommaren och det finns massor med aktiviteter för familjen. Då kan ni exempelvis ge er ut på vandring i den härliga sommarfjällen, paddla kajak i blanka sjöar, åka zipline över trädtopparna, rida islandshäst och åka ut med båt på bäversafari!

Hyrbil för bilsemester i Sverige

Hos Hyrbil24 kan du enkelt jämföra priser och hyrbilar hos alla hyrbilsbolag, och snabbt se billiga hyrbilar. När du bokar hyrbil hos oss har du alltid fri avbokning och ändring ifall du skulle behöva ändra dina resplaner. Behöver du hyra bil med bilbarnstol eller andra tillbehör? Du kan läsa mer om bilbarnstol i vår artikel om Bilbarnstol för hyrbil. Hör av dig till oss om du har frågor om att boka hyrbil så hjälper vi dig gärna!

Läs också:

Vad tycker du om den här sidan?

(1 röster, betyg: 5.00 av 5)