Bilbarnstol vid biluthyrning

Här nedan har vi samlat information om regler i olika länder för babyskydd, bilbarnstolar, bältesstolar och bälteskuddar.
Vi rekommenderar i första hand att ta med sig sin egen bilbarnstol på resan för att slippa extra kostnader och osäkerheten att inte veta vilken typ av bilbarnstol hyrbilsbolaget använder sig av. Att hyra av hyrbilsbolaget funkar annars utmärkt och vi jobbar endast med seriösa hyrbilsbolag som alltid erbjuder hyra av bilbarnstol i alla åldrar, mot en extra kostnad. Priserna varierar mellan olika länder och bolag men vanligtvis kostar det mellan 70 och 120 kronor per dag, där flera hyrbilsbolag har ett maxpris per bilhyra. En bilbarnstol betalas och hyrs alltid direkt av hyrbilsbolaget på destinationen men vi rekommenderar att fylla i en förhandsreservation av en bilbarnstol vid bokning av hyrbil.

Bilbarnstolen på flyget

De flesta flygbolagen tillåter att man får ta med både en bilbarnstol och en barnvagn utöver annat incheckat bagage, bland annat Norwegian. Hos SAS räknas däremot en bilbarnstol som ett bagage (vid incheckning). För barn över 2 år har man oftast möjligheten att ta med bilbarnstolen ombord och barnet kan då sitta i den på flyget. Besök ditt flygbolag för att hitta mer information. Tänk på att det kan bli problem om du har en bilbarnstol som endast går att ha bakåtvänd.

Bilbarnstolslagar i Sverige och Europa

Enligt EU-lagstiftningen måste barn som är kortare än 135 cm använda utrustning som är anpassad till deras storlek och vikt, vilket kan vara ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det är även olagligt att använda en bakåtvänd bilbarnstol i det främre passagerarsätet om krockkudden inte är avstängd. Bilbälte måste användas av alla passagerare och barn över 135 cm kan använda ett bilbälte för vuxna.

Bilbarnstolslagar i USA

Alla delstater i USA kräver användning av bilbarnstol men olika delstater har olika lagar. Det vanligaste är att barn under 1 år måste sitta i baksätet och vara bakåtvända (några få har 2 år). Många delstater har som krav för användning av bilbarnstol barn som är mindre än 57 inch (144 cm). Här finns mer information om varje enskild delstat .

Olika typer av bilbarnstolar

Informationen nedan är sammanställt utifrån den svenska marknaden av bilbarnstolar. Utomlands och hos vissa hyrbilsbolag kan variationer förekomma.

Babyskydd 0-13 kg

Babyskydd för bilar

Babyskydd

Ett babyskydd placeras oftast bakåtvänt i bilen och är anpassat för spädbarn upp till ca 1 år eller under 13 kg. Stolarna är anpassade för barnets känsliga ryggar med bra komfort och säkerhet för nacke, huvud och skuldror. De installeras oftast enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte och är utrustade med ett fempunktsbälte för barnet. De är utrustade med ett bärhandtag så att det smidigt går att bära babyskyddet med barnet i.

Bilbarnstolar 9-25 kg

Babyskydd för bilar

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar används från 9 månader upp till 4 år. Vanligtvis är de bakåtvända men kan vara både bak- och framåtvända. I Sverige rekommenderar NTF att de alltid ska användas bakåtvända fram till ca 4 års ålder. Dessa installeras oftast enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte och har själv ett fempunktsbälte för barnet. De har bland annat höga sidoskydd för hög säkerhet vid sidokollisioner.

Bältesstolar 15-36 kg

Bältesstol för bilar

Bältesstolar

Bältesstolar är alltid framåtvända och rekommenderas från tidigast 4 års ålder. Bältesstolar har oftast ett kraftigt sidoskydd både kring barnets kropp och huvud för maximal säkerhet vid sidokrockar.

Bälteskuddar 15-36 kg

Bälteskudde för bilar

Bälteskuddar

En bälteskudde är en enklare variant av bältesstol och kan användas från tidigast 4 till 5 års ålder. Bältesstolar anses vara det säkraste alternativet men en bälteskudde kan vara ett bra alternativ på till exempel en resa.

Vad tycker du om den här sidan?

(9 röster, betyg: 4.56 av 5)