Bilbarnstol vid biluthyrning

Här nedan har vi samlat information om regler i olika länder för babyskydd, bilbarnstolar, bältesstolar och bälteskuddar.
Vi rekommenderar i första hand att ta med sig sin egen bilbarnstol på resan för att slippa extra kostnader och osäkerheten att inte veta vilken typ av bilbarnstol hyrbilsbolaget använder sig av. Att hyra av hyrbilsbolaget funkar annars utmärkt och vi jobbar endast med seriösa hyrbilsbolag som alltid erbjuder hyra av bilbarnstol i alla åldrar, mot en extra kostnad.

Priserna varierar mellan olika länder och bolag men vanligtvis kostar det mellan 70 och 120 kronor per dag, där flera hyrbilsbolag har ett maxpris per bilhyra. En bilbarnstol betalas och hyrs alltid direkt av hyrbilsbolaget på destinationen men vi rekommenderar att fylla i en förhandsreservation av en bilbarnstol vid bokning av hyrbil.

Bilbarnstolen på flyget

De flesta flygbolagen tillåter att man får ta med både en bilbarnstol och en barnvagn utöver annat incheckat bagage, bland annat Norwegian. Hos SAS räknas däremot en bilbarnstol som ett bagage (vid incheckning). För barn över 2 år har man oftast möjligheten att ta med bilbarnstolen ombord och barnet kan då sitta i den på flyget. Besök ditt flygbolag för att hitta mer information. Tänk på att det kan bli problem om du har en bilbarnstol som endast går att ha bakåtvänd.

Bilbarnstolslagar i Sverige och Europa

Enligt EU-lagstiftningen måste barn som är kortare än 135 cm använda utrustning som är anpassad till deras storlek och vikt, vilket kan vara ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. För att öka säkerheten för barn i bilar inför EU strängare kontroll och regler för barn i bil gradvis. Sedan 2008 tillbaka finns det en orange skylt med E-märkningen ECE R44-4 alt. 03 på slutet på alla bilbarnstolar som är godkända och här nedan redogör vi för vad ni ska leta efter för att vara säkra på att ni har en godkänd och säker bilbarnstol.

De svenska rekommendationerna är däremot ännu säkrare än det inom EU för i Sverige rekommenderar man att barn ska åka bakåtvänt ända upp till 4-5 års ålder. Sverige och även övriga Europa säger även att det är att föredra att man sitter i någon form av bilbarnstol upp till 10 års ålder. Var dock uppmärksam på att precis som Sverige har stramare och säkrare riktlinjer för barn i bil kan även andra länder ha detta. Finns det specifika riktlinjer för vissa länder hittar du det under landets informationsida här hos oss.

Nya riktlinjer under 2014 för babyskydd och bilbarnstolar

Under 2014 infördes nya och stramare regleringar vid namn reglement UN R129 men benämns också i-Size (längre ner beskriver vi vad det är). Den befintliga E-märkningen R44 för dessa bilbarnstolar är inte längre godkänd efter 1 september 2017 och ska fasas ut. Det första steget som togs var fokus på de yngsta barnen och innebar att alla barn ska åka bakåtvänt upp till minst 15 månader. Man införde också längd istället för vikt för riktlinjer på de olika babyskydden för barn.

Fler kollisionstest för bilbarnstolarna krävs nu för att bli godkända och en så kallad i-Size certifiering infördes för att stolarna ska passa bättre i bilarna. I-Size innefattar bara bilbarnstolar som har en reglering med så kallad ISO-FIX. ISO-FIX är ett sätt att förankra bilbarnstolen med metallfästen som är placerade mellan rygg och sits i bilen. Detta infördes för att bilbarnstolen ska monteras likadant varje gång och även att öka smidigheten när man ska ta i och ur babyskyddet eller bilbarnstolen.

Nästa steg för att öka säkerheten för barn i bil

Under 2017 har reglementet UN R129 gått in i sin andra fas som då gäller bilbarnstolar för barn som är mellan 100-150 cm långa. Nu har man också infört för större barn att det är längd och inte vikt som påverkar vilken sorts bältesstol som ska användas. Här finns två olika kategorier i klassificeringen, dels i-Size med en speciell anordning i botten på bältesstolen och dels “Specifix vehicle” som inte har den här anordningen. Saker som också har kommit till är att barn som är kortare än 125 cm måste sitta i bältesstolar med ryggstöd och att även extra sidokollionstest har införts även här för att bli godkända i den här certifieringen. Inom kort kommer alltså bältesstolar utan ryggstöd inte finnas till försäljning för barn under 125 cm. Bälteskuddar utan sidoskydd är endast godkända för barn över 125 cm som väger minst 22 kg.

Sedan tidigare är det olagligt att använda en bakåtvänd bilbarnstol i det främre passagerarsätet om krockkudden inte är avstängd. Bilbälte måste användas av alla passagerare och barn över 135 cm kan använda ett bilbälte för vuxna.

Bilbarnstolslagar i USA

Alla delstater i USA kräver användning av bilbarnstol men olika delstater har olika lagar. Det vanligaste är att barn under 1 år måste sitta i baksätet och vara bakåtvända (några få har 2 år). Många delstater har som krav för användning av bilbarnstol barn som är mindre än 57 inch (144 cm). Här finns mer information om varje enskild delstat .

Bilbarnstol i Spanien

I Spanien måste barn som är kortare än 135 cm och under 12 år alltid åka i en vikt-och längdanpassad barnstol.

Enligt bilbarnstolslagar i Spanien är det förbjudet för barn som är under 135 cm att sitta fram i bilen om barnet inte har en barnstol som är designad för detta. Enligt EUs lagar måste barnet då sitta i en anpassad och godkänd bilbarnstol i baksätet. I Spanien ligger böterna på ca 300 Euros om du stoppas utan en godkänd bilbarnstol.

Olika typer av bilbarnstolar

Informationen nedan är sammanställt utifrån den svenska marknaden av bilbarnstolar. Utomlands och hos vissa hyrbilsbolag kan variationer förekomma. Riktlinjer för olika bilbarnstolar varierar och och riktlinjerna baseras både på längd, ålder och vikt.

Babyskydd 0-9 månader

Babyskydd för bilar

Babyskydd

Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i bilen och är anpassat för spädbarn upp till ca 9 månader. Byt stol senast när huvudet på barnet är i stolskanten. Stolarna är anpassade för barnets känsliga ryggar med bra komfort och säkerhet för nacke, huvud och skuldror. De installeras oftast enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte och är utrustade med ett fempunktsbälte för barnet. Babyskydd finns med eller utan ISO-FIX som är en förankring i sätet. Bärhandtag finns så att det smidigt går att bära babyskyddet med barnet i.

Bilbarnstolar 9 månader-5 år

Babyskydd för bilar

Bilbarnstolar

Bilbarnstolar används från ca 9 månader och som nämnts innan ska var bakåtvänd upp till 15 månader. I Sverige rekommenderar NTF att de alltid ska användas bakåtvända fram till ca 4 års ålder. När kanten på öronen är i höjd med stolskanten är det dags att byta stol. Dessa installeras oftast enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte och har själv ett fempunktsbälte för barnet. Babyskydd har höga sidoskydd för hög säkerhet vid sidokollisioner.

Bältesstolar med hög rygg

Bältesstol för bilar

Bältesstolar

Bältesstolar är alltid framåtvända och rekommenderas från tidigast 4 års ålder. Bältesstolar har oftast ett kraftigt sidoskydd både kring barnets kropp och huvud för maximal säkerhet vid sidokrockar. Bältesstol med hög rygg krävs för barn under 125 cm inom EU. Om barnet somnar är en bältesstol säkrare än en bälteskudde.

Bälteskuddar

Bälteskudde för bilar

Bälteskuddar

En bälteskudde är en enklare variant av bältesstol och kan användas från tidigast 4 till 5 års ålder. Från 2019 krävs det bältesstol med hög rygg för barn upp till 125 cm. Bältesstolar anses vara det säkraste alternativet men en bälteskudde kan vara ett bra alternativ på till exempel en resa. Att använda någon form av bilbarnstol upp till 10 års ålder är att föredra.

Vad tycker du om den här sidan?

(12 röster, betyg: 4.50 av 5)