Sök hyrbil i Italien

Jämför och se de bästa priserna på hyrbilar inför din roadtrip i Italien. Du kan tryggt ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Roadtrip i Italien: Tips på vägar och resmål

I Italien är det många berömda monument och städer som lockar. Men det bästa sättet att uppleva Italien är på en roadtrip genom landet. Då kan du utforska landsbygdens byar, uppleva äkta italiensk matkultur, bila längs medelhavskusten och stanna precis när du vill. Här kommer några tips på sevärda vägar och platser för en roadtrip i Italien som vi hoppas kan inspirera. Vi ger också tips på var du kan hyra bil inför din bilsemester.

Tips för roadtrip i Italien

Det finns fantastiska platser att uppleva med hyrbil i Italien. Italien har många otroliga körvägar som är perfekta för en roadtrip, där flera är världsberömda för sina vackra vyer och kända landmärken. Det finns även mycket att se på vägen mellan resmålen vilket gör det extra roligt att planera en bilsemester! Här är våra förslag för en oförglömlig roadtrip i Italien:

  • Amalfikusten
  • Comosjön
  • Italienska alperna: Stelvio Pass
  • Dolomiterna: Great Dolomite Road
  • Gardasjön
  • Sicilien
  • Italienska Rivieran: Cinque Terre
  • Toscana
  • Genom Italien: Milano till Neapel

Planera bilsemester i Italien

Italien har många sevärda platser som enkelt nås från storstäder över hela det avlånga landet, vilket gör det lätt att planera en rutt som intresserar dig. Det finns såklart många sätt att lägga upp en Italien-roadtrip beroende på hur långt du vill köra, var du vill utgå ifrån och vad du vill se. Kanske får du intressanta tips från människor du möter som blir nästa dags utflykt!

Läs mer: Hyra bil och köra i Italien

Hyrbil för bilsemester i Italien

Hos Hyrbil24 bokar du smidigt hyrbil inför din roadtrip i Italien. Vi har samlat alla våra hyrbilsbolag i Italien i vår sökmotor, så att du enkelt kan jämföra priser och utbud för ditt resmål. Genom att jämföra hyrbilsbolag kan du snabbt se billiga hyrbilar i Italien. Du bokar hyrbil tryggt med fri avbokning och fri ändring hos oss, och vi hjälper dig gärna om du har frågor om din bokning.

Amalfikusten

En av Italiens vackraste rutter är att bila längs Amalfikusten. Kuststräckan går ca 40 kilometer mellan Neapels och Salernos bukter, och du kör längs vägen Strada Statale 163. Du kan hyra bil i Neapel och köra ca 65 kilometer till den berömda kusten. Du kan också köra från Salerno, en fantastiskt vacker gammal kuststad som ligger desto närmare Amalfikusten. Det går även att utgå från Rom som ligger ca 2,5 timmes körtid från Neapel. Amalfikustens vägar går längs glittrande, turkost hav och idylliska kustbyar med vyer du aldrig kommer glömma. Stanna till i exklusiva orter som Positano, Sorrento och Amalfi längs vägen.

Läs mer: Hyra bil i Rom

Comosjön

Comosjön har flera gånger utnämnts som en av bilisters favoritroadtrip i Europa. Även om Comosjön inte är rund (den är faktiskt formad som ett Y) så går det utmärkt att köra runt hela sjön. Comosjön är ett av Italiens vackraste resmål; här väntar vyer över den turkosa sjön med fjälltoppar, grönskande omgivningar och idylliska småbyar. Byn Bellagio anses vara Comosjöns pärla med sina pastellfärgade stenvillor vid vattenkanten.

Ett tips är att köra runt Comosjön på våren när trädgårdarna står i blom. För att köra till Comosjön kan du hyra bil i Milano och köra ca 50 kilometer till staden Como och börja din resa runt sjön. Det bra att ha några dagar för att ta sig runt sjön och njuta i stilla takt!

Italienska alperna: Stelvio Pass

Bered dig på den ultimata körupplevelsen på en av Europas högsta vägar! För en garanterat häftig körupplevelse så ska du bege dig till norra Italien och köra Passo dello Stelvio (Stelvio Pass), som anses vara en av världens bästa körvägar. Du har säkert redan sett Stelvio Pass när programledare testar sportbilar på TV! Passo dello Stelvio går ca 47 kilometer på gränsen mellan Italien och Österrike.

Vägen slingrar sig dramatiskt från staden Bormio nerför berget med skarpa kurvor och häftiga vyer över alperna. Passet är perfekt för dig som vill ha en oförglömlig körupplevelse i Italien. Den närmaste staden med en stor flygplats där du kan hyra bil är Milano, ca 220 kilometer från Stelvio Pass.

Dolomiterna: Great Dolomite Road

En annan ikonisk roadtripväg i italienska alperna är Grande Strada della Dolomiti (Great Dolomite Road). Vägen går genom de vackraste delarna av världsarvet Dolomiterna där du får vida utsikt över de mäktiga bergen. Great Dolomite Road går mellan Bolzano och Cortina d’Ampezzo och har fått turisterna att lockas till denna vackra region i norra Italien. På vissa ställen kan vägen bli brant med skarpa kurvor, så här gäller det att hålla noga koll på körningen.

Det finns flera utsiktsplatser med storslagen panoramavy över bergen Dolomiterna och du kan se de flesta bergstopparna från vägen. Bolzano ligger ca 268 kilometer från Venedig, och ca 287 kilometer från Milano.

Gardasjön

Italien har flera vackra sjöar och en av de mest kända är landets största sjö Gardasjön. Vägen som går runt Gardasjön anses bjuda på en av världens härligaste körupplevelser. Gardasjön ligger i södra delen av italienska alperna där Dolomiterna möter Pianura Padanas slätter. Vägen längs Gardasjön har utsikt över majestätiska berg, frukt-och olivodlingar och vackra gamla byar med pastellfärgade stenhus. Här finns flera historiska platser med gamla romarruiner och välbevarade borgar.

Samhällena runt sjön är kända för sin lokalproducerade mat och intressanta kulturupplevelser, och vid vattenkanten erbjuds vattensporter och aktiviteter för familjer. Här finns helt enkelt mycket att utforska under några dagar! Den romantiska staden Verona ligger bara ca 20 minuter från Gardasjön. Venedig ligger mindre än en timme från Gardasjön och Milano ca 1,5 timme bort.

Sicilien

Ön Sicilien i södra Italien är ett omtyckt resmål för sina fina medelhavsstränder. Sicilien är ett perfekt för att hyra bil för att upptäcka egna smultronställen längs vägen, och att köra på landsvägarna är en ren fröjd för ögat. Öns lilla storlek gör att du lätt tar dig runt hela ön utan att spendera för mycket på bensin. Här finns flera vackra körvägar med utsikter över vulkanen Etna, antika kuststäder, historiska monument och vacker medelhavsnatur.

Om du däremot ska köra i någon av Siciliens större städer som Palermo så är det viktigt att ha 100% fokus i den myllrande trafiken, där många lokalbor tenderar att följa sina egna körregler. Ett tips är att hyra en mindre bil för att enkelt ta dig fram i även de pittoreska småstäderna.

Italienska Rivieran: Cinque Terre

Italienska rivieran är en kuststräcka mellan Italiens gräns mot Frankrike och ner till Toscanas kust. Kustvägen går längs idylliska städer, dramatiska havsvyer och lyxiga resorter som Portofino. Det är särskilt populärt att bila till vackra kuststräckan Cinque Terre som ligger i ena änden av rivieran. Vägarna som går till Cinque Terre är storslagna längs grönskande vingårdar och havsvyer. Du får däremot inte köra ända in i Cinque Terres berömda byar eftersom att byarna är bilfria. Men det finns allmänna parkeringar utanför byarna, och därifrån kan du ta dig runt till fots.

De större städerna i regionen är Genoa och La Spezia och här kan du hyra bil. Du kan också utgå från Florens eller Milano för en längre rutt ut mot kusten.

Toscana

Toscana är en klassisk destination för en roadtrip i Italien. I denna charmiga region vill du verkligen ha ett transportmedel som ger dig maximal frihet att utforska! De grönskande vinlandskapen i Chianti och Umbria är fantastiska att uppleva med hyrbil. Många väljer även att hyra en villa ute på Toscanas landsbygd och sedan göra utflykter till orterna i regionen. Mellan Florens och Sienna går Via Chiantigiana, ”Wine Road” genom Chianti-regionen, en naturskön och historisk väg bland vingårdar, idylliska byar och böljande grönt landskap med vägar som kantas av Toscanas ikoniska cypressträd.

Du kan också köra ut till Toscanas kust och besöka Livorno och Pisa. Om du är ute efter en vinresa i Italien så går det utmärkt att hyra bil i Florens som är Toscanas största stad. Du kan också hyra bil i Rom och utgå härifrån, och köra ca 3 timmar upp till Florens.

Läs mer: Tips och info inför en bilresa i Toscana

Förslag på roadtrip: Milano till Neapel

Det finns många sätt att planera en bilsemester i Italien, och det finns ett par utgångspunkter som är populära för sina strategiska lägen i landet. Om du vill göra en längre roadtrip genom Italien så är Milano en populär utgångspunkt i norra delen av landet. Milanos flygplats Malpensa är den största flygplatsen i regionen och har ett stort utbud av kända hyrbilsbolag. Du kan sedan köra söderut via Bologna, Florens och Toscana ner mot Rom eller fortsätta ännu längre ner till Neapel. Neapel är porten till flera sevärdheter, som ruinerna av Pompei och hela Amalfikusten.

Om du har mycket tid och vill planera en riktigt omfattande Italien-roadtrip från norr till söder så kan du bila ca 1,460 kilometer från Milano ända ner till Palermo på Sicilien. Andra stora städer i norra Italien att utgå ifrån är Venedig och Bologna. Du kan självklart också göra tvärtom och börja din roadtrip i Rom, Neapel eller längre söderut och bila upp mot norra Italien. Bara fantasin sätter gränser för din bilsemester i Italien!

Envägshyra på bilsemester 

Om du vill hämta hyrbilen på en ort och lämna den på en annan så heter det envägshyra. Det är vanligt att boka en envägshyra när man kör utomlands och vill slippa köra i en cirkel tillbaka till platser som du redan har sett. Envägshyror kan ibland vara dyrare än att återlämna på samma ort beroende på säsong och plats, men är ofta enklare att hitta prisvärt mellan olika flygplatser.

Roadtrip i Europa: Våra tips på vägar

Italien är ett klassiskt resmål för en Europa-roadtrip med massor av skiftande landskap utforska. I länken nedan har vi samlat fler tips på körvägar och resmål i Europa som vi tycker är värda en bilsemester i år. På listan såklart ett par berömda vägar i Italien, medan andra resmål kan vara mer okända men fulla av smultronställen. Vi hoppas kunna inspirera dig inför din roadtrip i Europa!

Vad tycker du om den här sidan?

(2 röster, betyg: 5.00 av 5)