Hyrbil i Turkiet

Hitta bäst pris på hyrbilar i Turkiet genom att jämföra olika hyrbilsbolag. Ändra och avboka din bokning gratis. Försäkring ingår.

Sökrutan laddar

Hyra bil i Turkiet 

Turkiet är en härlig destination att utforska med hyrbil. Oavsett om du gör dagsutflykter från en större stad, till populära vattenparker eller bilar längs det glittrande medelhavet så har landet mycket att erbjuda. Det är relativt billigt att hyra bil i Turkiet, och de stora hyrbilsbolagen har kontor i de flesta större städer och flygplatser. Här kommer tips och råd som kan vara bra att tänka på när du ska boka hyrbil och köra i Turkiet.

Populära destinationer

Få information om att hyra bil i Turkiets populära städer och semesterorter. Här får du också tips på sevärdheter och utflykter.

Att köra bil i Turkiet

Att hyra bil är ett populärt och prisvärt sätt för besökare att ta sig till Turkiets sevärdheter. Det är enkelt att ta sig fram med bil i Turkiet jämfört med många andra destinationer. Vägarna är välskötta och välskyltade och landet har ett modernt vägnät för att smidigt köra till olika delar, och parkering är lätt att förstå. Däremot kan det bli tyngre trafik i storstäder som till exempel Istanbul, och där är det viktigt att vara uppmärksam på trafiken om du hämtar hyrbil i staden.

Det finns mycket att se i Turkiet, och att ha friheten och flexibilitet med en hyrbil är det bästa sättet att uppleva det. Du slipper vänta på transfers, tidskrävande kollektivtrafik eller tourbussar i värmen, och kan välja hur länge du vill utforska attraktionerna. Det finns dessutom flera natursköna vägar som gör körupplevelsen till en fin del av resan.

Regler och tips

  • Avgiftsbelagda motorvägar. Vissa motorvägar i Turkiet kräver tullavgifter. Din hyrbil är sannolikt utrustad med ett elektroniskt system för att automatiskt betala avgiften, som bolaget drar från din hyrning. Hör med ditt bolag om du är osäker.
  • Åldersgräns. Du behöver vara 21 och ha haft körkort i minst ett år för att hyra bil i Turkiet. Åldern kan också variera beroende på fordonskategori.
  • Hastighetsbegränsningar. 50 km/h i tätorter, 90 km/h på landsbygd, 120 km/h på motorväg så länge inget annan anges på skyltar.
  • Barn under 12 år ska inte sitta fram i bilen.
  • Se upp för lösgående djur på landsbygden.
  • Ett internationellt körkort, International Driving Permit, är rekommenderat att ha inför din resa.
  • Det är förbjudet att prata i mobilen utan handsfree när du kör.
  • Välj en bil med bränslepolicy Full till full för att få bilen fulltankad och återlämna på samma vis, för att undvika dolda kostnader.

Köra i småstäder

Medan motorvägarna i Turkiet är bra och moderna, så är vindlande gator i äldre städer och byar lite svårare. Var uppmärksam när du kör i de charmiga gamla småstäderna på att kullerstensgatorna ofta är väldigt smala och ibland branta. Det kan vara människor som går på gatorna och det kan stå dubbelparkerade bilar. Ett tips är att parkera utanför stadskärnan då det ofta blir trängre ju längre in mot centrum du kommer i de gamla städerna.

Parkering

Parkering i Turkiet är vanligtvis tydligt och lätt att förstå sig på. Ett tips är att boka hotell med gästparkering om du bor nära stadskärnor då det ofta är svårare att hitta platser i centrum. Du hittar däremot ofta bra med parkering i anslutning till attraktioner. Det finns inte biljettautomater utan du betalar till en parkeringsvakt. I större städer kan du parkera i parkeringshus, ”Otopark”, och då är det vanligt att vakterna tar bilnyckeln och parkerar bilen åt dig.

Navigering

Turkiets moderna vägnät är välskyltade och det är inte svårt att ta sig mellan städer eller till kända attraktioner. Använd dig av Google Maps eller en GPS så kan du fokusera på trafiken och slipper leta skyltar. Men försök hålla dig till motorvägarna för att inte hamna på småvägar med skiftande väglag även om det ska vara en genväg enligt Google.

Bensinstationer

Du behöver inte oroa dig över bensinstationerna – moderna faciliteter dyker upp regelbundet längs vägarna i anslutning till städer, som dessutom ofta serverar god mat. I Turkiet är det vanligt att en vaktmästare på bensinstationen fyller bilen åt dig. Däremot kan det gå länge mellan stationerna ute på landsbygden, så tanka upp om du ska köra långt.

Envägshyra

Om du vill återlämna hyrbilen i en annan ort än du hämtade den, så kan du undersöka möjligheten till envägshyra. Du kan behöva betala en avgift för att lämna bilen någon annanstans men den är ofta inte så farlig när du hyr bil i Turkiet.

Vad tycker du om den här sidan?

(1 röster, betyg: 5.00 av 5)